Naprej na vsebino

Kriteriji, na podlagi katerih določimo visoko rizične kontakte

V Sloveniji so v četrtek potrdili 11.668 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 3808 PCR testov in 103.514 hitrih antigenskih testov, kot ocenjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa je pri nas trenutno aktivnih 194.969 primerov okužb.

Število aktivnih primerov okužb se je v četrtek v primerjavi z dnem prej zvišalo za 1883. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.381, je v primerjavi s predhodnim dnem nižje za 730. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 9251, kar je 90 več kot dan prej.

Danes je ob 11. uri potekala tudi novinarska konferenca, na kateri je sodelovala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Uvodoma je predstavila covid-19 stanje po svetu. Povedala je, da se predvsem v Evropi veča število okužb, medtem ko se drugje po večini zmanjšuje. Drugačen trend najdemo pri številu smrti, ki se povečuje predvsem v ZDA in Aziji.

Po svetu prevladuje različica omikron. Vir slike: Reuters.
Po svetu prevladuje različica omikron.
Vir slike: Reuters.

Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da v veliki meri med okužbami prevladuje različica omikron, »Je pa zanimivo, da 57 držav poroča o pojavu oziroma vedno hitrejši rasti BA.2 različice omikrona,« je opozorila Čakš Jager.

V nadaljevanju se je dotaknila tudi situacije po Evropi, kjer se pri številu smrti bližamo številki milijon. 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev raste in sicer je trenutno na 3605, kar je skoraj trikrat nižja številka od tiste, ki jo poznamo v Sloveniji. V Evropi je omikron zabeležen pri dobrih 83 odstotkih primerov.

Kakšni so kriteriji za visoko rizičen kontakt?

Gospa Čakš Jager je proti koncu dejala, da nam ob ugotovljeni okužbi ni potrebno čakati na navodila s strani odgovornih, ampak lahko sami obvestimo vse osebe, s katerimi smo bili v rizičnem kontaktu vsaj dva dni pred pojavom simptomov oziroma pred pozitivnim antigenskim ali PCR testom, v kolikor gre za okužbo brez simptomov.

Kako so torej kriteriji, na podlagi katerih lahko take kontakte določimo?

  • Neposredni stik (face-to-face) na razdalji manj kot 2 metra in več kot 15 minut
  • Drugi fizični stik ali stik z izločki (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov)
  • Bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi …)
  • Druženje (skupna malica, druženje pri isti mizi)
  • Potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra in več kot 15 minut

Poudarila je, da v kolikor se oseba prepozna v zgoraj omenjenih kriterijih, se lahko takoj na e-Upravi priglasi za izdajo karantenske odločbe s pomočjo tega obrazca. Obrazec se lahko izpolni elektronsko s pomočjo elektronske identitete (digitalnega potrdila) ali brez. Potrdilo o karanteni na domu prejmete na naslov elektronske pošte.

Obrazec za pridobitev izjave o karanteni. Vir slike: eUprava.
Obrazec za pridobitev izjave o karanteni.
Vir slike: eUprava.

Če je oseba zaposlena, mora v 24 urah od napotitve v karanteno na domu obvestiti svojega delodajalca, da je v karanteni na domu, se še glasi navodilo na spletni strani e-Uprave. Oseba, ki odda vlogo za »Izjava o karanteni na domu«, lahko izjavo uporabi kot dokazilo za uveljavljanje nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

Oseba, ki je vključena v vzgojno izobraževalne zavode je dolžna o karanteni na domu obvestiti ravnatelja zavoda. Naslov bivanja za čas izvajanja karantene na domu oseba izbere sama.

»Pri teh visokih številka na ta način lahko zagotovimo, da se ljudje čimprej izolirajo, čimprej gredo v karanteno in na ta način tudi preprečimo širjenje okužbe,« je še povedala Čakš Jager.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice