Skip to content

Rusija je odvisna od evropskih prihodkov, Evropa pa od ruske energije

Kljub temu, da je Putin v zadnjem tednu proti Ukrajini nastopil manj grozeče, ostaja zadeva s 100 tisoč ruskimi vojaki na ukrajinski meji še vedno vroča.

Svetovni politični obrazi pod vso napetostjo še vedno raziskujejo možne diplomatske rešitve. Francoski predsednik Emmanuel Macron se je v Moskvi srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, hkrati pa se je tudi ameriški predsednik Biden v Washingtonu sestal z Olafom Scholzom, nemškim kanclerjem.

Predsednik Biden je dejal, da se gradnja plinovoda Severni tok 2 med Nemčijo in Rusijo ne bo nadaljevala, v kolikor Rusija napade Ukrajino. Olaf Scholz, nemški kancler, je bil sicer nejasen glede tega, ali bi pristal na prekinitev projekta, vendar je ponovil, da so z ZDA »popolnoma enotni.«

Ameriški vojaki na poti v Vzhodno Evropo. Vir slike: NYT.
Ameriški vojaki na poti v Vzhodno Evropo.
Vir slike: NYT.

Več kot peturni pogovor med francoskim in ruskim predsednikom ni prinesel pomembnejšega preboja v ukrajinski krizi. Bi pa lahko nekateri Macronovi predlogi predstavljali osnovo za napredek, je po poročanju AFP dejal Putin. Po oceni Macrona možnosti za mirno rešitev spora še vedno obstajajo.

Rusija sicer še ni pripravljena na vdor v Ukrajino, a ukrajinske oblasti ocenjujejo, da so deli ruske vojske v zadnji fazi priprav na vojaško akcijo. ZDA ocenjujejo, da bi lahko vojna pomenila 50.000 ubitih ali ranjenih civilistov, 25.000 mrtvih ukrajinskih vojakov in na milijone beguncev, ki bi iskali zatočišče v Evropi.

Grožnja obsežne ruske invazije na Ukrajino pa bi lahko pomenila tudi motnje na evropskem energetskem trgu, ki je še vedno zelo odvisen od ruske nafte in plina. Vladimir Putin je že zagrozil z omejitvijo izvoza energetskih virov.

V primeru vojaške akcije bi se lahko poslovili od projekta Severni tok 2. Rusija je že zagrozila z omejitvijo izvoza energentov. Vir slike: Getty Images.
V primeru vojaške akcije bi se lahko poslovili od projekta Severni tok 2. Rusija je že zagrozila z omejitvijo izvoza energentov.
Vir slike: Getty Images.

V prizadevanju za ublažitev takšne krize želijo ZDA preusmeriti oskrbo z energijo v Evropo, vendar strokovnjaki pravijo, da bo vsaka taka rešitev povezana z visokimi stroški.

Kako močno je Evropa odvisna od ruske energije?

Rusija trenutno poskrbi za dobavo približno ene tretjine celotne evropske porabe zemeljskega plina, ki se uporablja za ogrevanje v zimskih mesecih ter proizvodnjo električne energije in industrijsko porabo. Evropska unija od Rusije pridobi tudi več kot 25 odstotkov celotne zaloge surove nafte.

Nekatere države članice so sicer od Rusije bolj odvisne kot druge. Portugalska in Španija porabita malo energije ruskega izvora, medtem ko Nemčija, ki predstavlja tudi največje evropsko gospodarstvo, več kot polovico svojega zemeljskega plina in več kot 30 odstotkov zalog surove nafte pridobi iz Rusije.

Francija večino električne energije pridobi iz jedrske energije, vendar se še vedno zanaša na ruski uvoz za zadovoljevanje potreb po fosilnih gorivih. Analitiki pravijo, da bi načrti za postopno opuščanje jedrske in premogovne energije v Nemčiji in drugih državah lahko še povečali to odvisnost.

»Evropske zaloge zemeljskega plina so precej pod njihovimi normami, zato je ključno vprašanje, ki si ga je treba zastaviti, ali ima Evropa dovolj zalog zemeljskega plina za preživetje,« je v raziskovalnem zapisu dejal Rob Thummel, višji upravljalec portfeljev pri energetski investicijski družbi TortoiseEcofin.

»Glede na to, da je zima še dolga, menim, da obstajajo scenariji, ko bi situacija lahko postala res zahtevna, količina zalog pa bi padla zelo nizko. Evropa potrebuje Rusijo z energetskega vidika, energija pa je tako bistvena, da bo za obe strani zelo težko kar prekiniti dobavo,« je dodal.

Delavec na začetni strani Severnega toka 2. Vir slike: Getty Images.
Delavec na začetni strani Severnega toka 2.
Vir slike: Getty Images.

Vendar pa je ta odvisnost obojestranska, saj evropski porabniki predstavljajo večino ruskega izvoza virov energije. Rusija je sicer odobrila nov plinovod do Kitajske, vendar bi kljub temu tam prodaja še vedno predstavljala le delček v primerjavi s količino, ki jo proda Evropi.

Energetski analitiki pri svetovalni družbi za politična tveganja Eurasia Group menijo, da je najhujši scenarij, v katerem bi Rusija nenadoma prekinila vso dobavo Evropi, tudi najmanj verjeten. Deloma tudi zato, ker bi takšna poteza imela velike finančne stroške za Moskvo, hkrati pa bi sprožila prizadevanja evropskih članic za trajno zmanjšanje uvoza plina iz Rusije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice