Skip to content

Rusija se pomika proti regulaciji kriptovalut

Ruska vlada je na spletni strani v torek objavila obvestilo, da je sprejela Koncept zakonodajne ureditve obtoka digitalnih valut, ki bo določil prihodnost kriptovalut v državi.

Morda vas bo zanimalo tudi:

FURS je predstavil nov predlog kriptodavka

Rusija je odvisna od evropskih prihodkov, Evropa pa od ruske energije

Promet s kriptovalutami bo tako regulirala država s strogimi obveznostmi do vseh udeležencev na trgu in s poudarkom na varovanju pravic majhnih vlagateljev, so zapisali v izjavi. Namen regulacijske uredbe je vključiti kroženje digitalnih valut v finančni sistem in zagotoviti nadzor nad denarnimi tokovi finančnih ustanov.

Ruski finančni minister Anton Siluanov in guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina. Vir slike: Bloomberg.
Ruski finančni minister Anton Siluanov in guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina.
Vir slike: Bloomberg.

Vlada namerava dovoliti delovanje kripto platform, kot so menjalnice, na podlagi licenc. Za zaščito pravic ruskih državljanov bodo vlagatelji razdeljeni na kvalificirane in nekvalificirane razrede, ponudniki kripto storitev pa bodo morali izpolnjevati določene kapitalske in likvidnostne zahteve.

Poleg tega je predvidena tudi uvedba obveznosti platform, da svoje uporabnike obveščajo o tveganjih, povezanih z digitalnimi valutami.

Implementacija koncepta bo zagotovila potreben regulativni okvir, da industrijo digitalnih valut spravi iz sivega zakonodajnega območja in ustvari možnost legalnega poslovanja, je prepričana ruska vlada.

V razpravi o ureditvi trga kriptovalut so sodelovali Ministrstvo za finance, Banka Rusije, ruski finančni nadzornik Rosfinmonitoring, Zvezna varnostna služba, Ministrstvo za notranje zadeve, Zvezna davčna služba, Ministrstvo za gospodarski razvoj in Generalno tožilstvo.

Po ocenah strokovnjakov so v zadnjih letih državljani Rusije odprli več kot 12 milijonov digitalnih denarnic za kriptovalute, kjer je trenutno naloženih za slabi 2 milijardi ruskih rubljev vrednosti ( slabih 23,5 milijonov evrov). Poleg tega po je po mnenju strokovnjakov Rusija na 3. mestu v svetovnem merilu zmogljivosti za rudarjenje kriptovalut.

Ruska centralna banka bi želela kriptovalute popolnoma prepovedati

Ta regulativni pristop ruske vlade je v nasprotju z januarskim predlogom Centralne banke, ki bi uvedla popolno prepoved večine operacij s kriptovalutami, vključno z njihovo izdajo, uporabo, trgovanjem in rudarjenjem, poroča portal Bitcoin.com.

Ruska centralna banka ostro nasprotuje kriptovalutam. Vir slike: Moscow Times.
Ruska centralna banka ostro nasprotuje kriptovalutam.
Vir slike: Moscow Times.

Ruska institucija centralnega bančništva se je tako znašla sama med državnimi institucijami, od katerih večina zavrača pomisleke glede finančne stabilnosti in bi raje videla uvedbo regulacij kot prepoved. Tudi v predlogu zakonodajne ureditve je vlada zapisala, da bi popolna prepoved povzročila »širjenje sive ekonomije, povečanje števila primerov goljufij ter destabilizacijo industrije kot celote«.

Centralna banka je prepoved kriptovalut zagovarjala v poročilu z naslovom »Kriptovalute: trendi, tveganja, ukrepi«, ki je bil objavljen pred tedni. V dokumentu priznavajo hitro rast svetovnega trga kriptovalut v preteklem letu in letnih 4,37 milijarde evrov kripto transakcij, ki jih Rusi opravijo.

Ob tem pa pri CBR opozarjajo, da je za rast vrednosti krivo predvsem špekulativno trgovanje, ki ustvarja mehurček, kriptovalute pa da imajo značilnosti finančne piramide. Njihovo širjenje ogroža stabilnost ruskega finančnega sistema, suverenost monetarne politike in blaginjo njenih državljanov, so še zapisali.

Centralna banka nasprotuje tudi naložbam v digitalne valute in namerava finančnim organizacijam celo prepovedati vlaganje v kriptovalute in finančne instrumente, ki temeljijo na kriptovalutah. Bitcoin in druge kovance so pri banki večkrat označili kot »denarne nadomestke«, ki so po veljavni ruski zakonodaji prepovedani.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice