Naprej na vsebino

Cene stroškov kmetijske pridelave v nebo, višje tudi cene pridelkov

Preteklo leto so poleg covida-19 zaznamovale tudi podražitve, ki so posegle na vsa področja življenja, ubežati pa jim niso mogli niti pridelovalci hrane. Dražji energenti, maziva, gnojila, krma in drugi repromateriali pa tudi dražja delovna sila se že odražajo tudi na višjih cenah hrane na trgovinskih policah. Med temi izstopajo podražitve kruha in izdelkov iz žit (kruh se je podražil za približno 12 odstotkov), olja in maščob (na primer rastlinsko olje je bilo dražje za 16,6 odstotka).

Cene stroškov pridelave. Mesečne stopnje rasti cen inputov v kmetijstvu, Slovenija. Vir: SURS.
Mesečne stopnje rasti cen inputov v kmetijstvu, Slovenija.
Vir: SURS.

20 odstotkov višje cene inputov kot leto pred tem

Državni statistični urad (SURS) je sporočil, da so bile cene inputov v zadnjem četrtletju lani povprečno za 9,1 odstotka višje kot v četrtletju prej in slabih 20 odstotkov višje kot leto pred tem. Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo v kmetijstvu so bile med oktobrom in decembrom lani povprečno za 12,7 odstotka višje kot v prejšnjem četrtletju in za 26,5 odstotka višje kot v enakem četrtletju leta 2020.

Tako v tretjem kot zadnjem lanskem četrtletju so se na četrtletni ravni najbolj zvišale cene gnojil, in sicer povprečno za 79,3 odstotka, sledile so cene energije in maziv (povprečno za 8,1 odstotka) ter cene krmil (povprečno za 6,6 odstotka).

Tudi cene proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu so se zvišale, v primerjavi s prejšnjim četrtletjem povprečno za 1,5 odstotka, v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2020 pa za 6,5 odstotka. Cene opreme so bile povprečno za 1,2 odstotka višje kot v četrtletju prej, cene zgradb pa za 2,2 odstotka.

Letne stopnje rasti cen kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih, Slovenija. Vir: SURS.
Letne stopnje rasti cen kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih, Slovenija.
Vir: SURS.

Cene kmetijskih pridelkov za petino višje kot leto pred tem

Konec lanskega leta so se zvišale tudi cene kmetijskih pridelkov, bile so za petino višje kot konec leta 2020. V povprečju so se kmetijski pridelki v zadnjem lanskem četrtletju v medletni primerjavi podražili za 20,3 odstotka. Najbolj so se dvignila cene rastlinskih pridelkov, ki so bile v povprečju višje za 29,8 odstotka, cene živali in živalskih proizvodov so bile višje za 12,2 odstotka, je sporočil SURS:

Cene sadja in krompirja pri pridelovalcih so se samo decembra v primerjavi z letom prej zvišale za skoraj petino. Cene rastlinskih pridelkov so bile višje za 25,7 odstotka, cene živali in živalskih proizvodov pa za 14,4 odstotka.

Cene krompirja so bile občutno višje kot leto prej, višje so bile tudi cene sadja in vina. Cene zelenjadnic so bile v povprečju nekoliko nižje.

Cene živali za zakol so se v povprečju dvignile za 17,7 odstotka, cene živalskih proizvodov pa za 11,8 odstotka. Od živali za zakol so se najbolj zvišale cene goveda, višje pa so bile tudi cene prašičev in perutnine. Cena mleka je bila 9,9 odstotka višja kot pred enim letom.

Vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov, Slovenija. Vir: SURS.
Vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov, Slovenija.
Vir: SURS.

Vrednost odkupljenih izdelkov za četrtino višja kot lani

Čeprav je bila vrednost odkupljenih pridelkov decembra za 8,3 odstotka nižja kot mesec pred tem, je bila skupna vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine poljedelstvo v letni primerjavi občutno višja (25,3 odstotka). K tej rasti je najbolj prispevala precej višja vrednost odkupljenih žit. Višja je bila tudi vrednost odkupljenih zelenjadnic, vrednost odkupljenega krompirja pa je bila nižja, ker je bila odkupljena precej manjša količina pridelka kot leto prej.

Vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine sadjarstvo in vinogradništvo je bila za 33,7 odstotka višja kot pred enim letom. Vrednost alkoholnih pijač se je dvignila za 27,4 odstotka. Višja je bila tudi vrednost odkupljenega sadja (približno za polovico) in sadik.

Vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine živinoreja je bila za 17,8 odstotka višja kot pred enim letom. Najbolj se je dvignila vrednost odkupljene živine, in sicer za 34,5 odstotka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice