Naprej na vsebino

Nemčija se je pridružila trendu sproščanja covid omejitev

»Razen v primeru, da se za vogalom skriva kakšna nova različica virusa, bomo zdaj dejansko doživeli pomlad in poletje, v katerih večina omejitev, ki jih imamo, ne bo več vplivala na naše vsakdanje življenje,« je nemški kancler Olaf Scholz izjavil na novinarski konferenci v sredo.

Skupaj s 16 guvernerji nemških dežel se je dogovoril za načrt, ki bo v treh korakih poskrbel za odpravo večine omejitev, ki jih je Nemčija uvedla z namenom ukrotitve pandemije koronavirusa.

Sproščanje tovrstnih omejitev v EU ni novost. Tudi slovenska strokovna skupina je predlagala ukinjanje PCT pogoja, karanten in testiranja, sproščanje pa si lahko obetajo tudi prebivalci Grčije, Avstrije, Švice, Slovaške, nekaterih regij Španije ter še nekaterih drugih evropskih držav.

Prvi korak sproščanja ukrepov v Nemčiji bi vključeval zasebno zbiranje v skupinah, če so udeleženci v celoti cepljeni ali so pred kratkim preboleli covid-19, poleg tega pa obiskovalcem trgovin ne bi bilo treba več predložiti dokazila o cepljenju ali nedavnem okrevanju. Številne nemške regije so to pravilo sicer že opustile.

Gibanje števila obolelih s covidom-19 v Nemčiji v zadnjih treh mesecih. Vir slike: Google.
Gibanje števila obolelih s covidom-19 v Nemčiji v zadnjih treh mesecih.
Vir slike: Google.

Drugi korak, ki bi začel veljati 4. marca, bi opustil pravilo PC za bare, restavracije in hotele. Ponovno bi bili dovoljeni tudi dogodki na prostem do 25.000 ljudi. V tej fazi bi se lahko nočni klubi ponovno odprli za ljudi, ki lahko pokažejo dokazilo o cepljenju ali prebolevnosti.

V kolikor število hospitalizacij še vedno ostane nizko, bi 20. marca začel veljati tretji korak, s katerim bi bila odpravljena večina omejitev, razen zahtev po nošenju mask.

V Švici po nakupovanju brez mask

V sredo so oblasti v Švici oznanile, da od četrtka naprej maske in covid potrdila niso več obvezna za vstop v trgovine, restavracije, kinematografe, na kulturna prizorišča in druge javne prostore ter dogodke. Enako velja za nošenje mask na delovnem mestu, poleg tega pa se bo s tem dnem končalo tudi priporočanje dela od doma.

Edini ukrepi, ki bodo ostali v veljavi, so obvezna izolacija v primeru pozitivnega testa ter obvezno nošenje mask v javnem prometu in zdravstvenih ustanovah. Ti ukrepi bodo ostali v veljavi do konca marca, da bi zaščitili visoko ogrožene, sporočajo iz Zveznega sveta.

»Upamo, da bo to zadnja faza krize,« je dejal podpredsednik Alain Berset, ki deluje tudi kot zdravstveni minister.

V Italiji ta teden v veljavo kazen za necepljene starejše od 50 let

V Italiji so sicer že januarja napovedali obvezno cepljenje za vse, ki so starejši od 50 let, v torek pa je v veljavo stopila kazen za tiste, ki tega niso storili. Višina kazni je določena na 100 evrov.

V Italiji je cepivo prejelo več kot 88 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let, 35 milijonov ljudi pa je prejelo tretji odmerek. Približno 1,4 milijona ljudi, starejših od 50 let, torej tistih, za katere je cepljenje obvezno, pa še vedno ni prejelo nobenega odmerka proti covidu-19.

V Italiji bo cepljenje za starejše obvezno še kar nekaj časa. Vir slike: Getty Images.
V Italiji bo cepljenje za starejše obvezno še kar nekaj časa.
Vir slike: Getty Images.

Obvezno cepljenje nad 50 let naj bi ostalo v veljavi do 15. junija, vendar italijanski mediji poročajo, da bi lahko zahtevo podaljšali tudi po tem datumu.

»Na vse načine moramo zmanjšati število necepljenih posameznikov,« je v nedeljo dejal namestnik zdravstvenega ministra Andrea Costa in dodal, da so necepljeni »tisti, ki večinoma zasedajo enote intenzivne nege«.

Velika Britanija bo dostop do cepiva omogočila otrokom, starim med 5 in 11 let

Sajid Javid, britanski zdravstveni minister, je v izjavi sporočil, da bodo aprila prvi odmerek cepiva ponudili otrokom, ki se nahajajo v starostni skupini od pet do enajst let.

V Veliki Britaniji bodo otrokom ponudili zmanjšano dozo cepiva. Vir slike: AP.
V Veliki Britaniji bodo otrokom ponudili zmanjšano dozo cepiva.
Vir slike: AP.

Iz Škotske in Walesa, ki delujeta pod okriljem lastnih zdravstvenih sistemom, so sporočili, da prav tako načrtujejo cepljenje otrok iz iste starostne skupine.

Tisti otroci, za katere velja, da so klinično posebno ogroženi ali živijo z nekom, ki ima oslabljen imunski sistem, so že zdaj lahko cepljeni z zmanjšano dozo Pfizer-BioNTech v dveh odmerkih v razmiku osmih tednov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice