Naprej na vsebino

Med spremembami ukrepov tudi ukinjanje PCT pogoja, karanten in testiranja

Po posvetu z zdravstveno stroko je minister za zdravje Janez Poklukar sporočil, da so dorekli nekaj priporočil v povezavi s spreminjanjem in prilagajanjem ukrepov. Priporočila za sproščanje ukrepov bo prenesel vladi, ki jih bo obravnavala in nato sprejela odločitev, katere ukrepe se odpravi in katere ter v kolikšnem obsegu se ohrani. Poudaril je, da je glavni namen ukrepov zaščita najranljivejših in zdravstvenega osebja.

Poklukar je napovedal, da bodo bolnišnice po 10. marcu ali pa okoli sredine marca spet začele izvajati redne programe v polnem obsegu. Po napovedih naj bi do takrat dosegli 300 covidnih bolnikov v bolnišnicah, od tega 80 na intenzivni negi. V slovenskih bolnišnicah je trenutno po zadnjih vladnih podatkih na navadnih in intenzivnih oddelkih skupno 943 okuženih bolnikov. Od tega jih je zaradi covida hospitaliziranih 541 oseb, na oddelkih za intenzivno nego je zaradi covida-19 114 pacientov.

Kje si lahko obetamo sproščanje PCT pogoja?

Strokovna skupina je predlagala odpravo pogoja PCT za dejavnosti, v katerih je zaradi kratkotrajnih stikov tveganje za prenos okužbe razmeroma majhno, to je v bankah, poštah, upravnih enotah, trgovinah in na bencinskih servisih in podobno, je sporočila vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Ohrani pa se maksimalno ljudi, ki so lahko istočasno v določenem prostoru, nošnja mask, prezračevanje, razkuževanje in drugi higienski ukrepi.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar: Sproščanje ukrepov bo postopno. 
Vir slike: posnetek zaslona.
Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar: Sproščanje ukrepov bo postopno.
Vir slike: posnetek zaslona.

PCT pogoj naj bi se ukinil tudi v gostinski dejavnosti na prostem, v notranjih prostorih gostinskih lokalov se PCT pogoj ohrani. O tem mora sicer še odločati vlada. Dokler ne bo sprejet nov odlok, PCT pogoj v storitvenih dejavnostih ostaja in tako bo vsaj še naslednjih 10 dni, je v odgovorih na novinarska vprašanja pojasnil minister Poklukar.

Pri dejavnostih, kjer so stiki med ljudmi daljši, in kjer lahko pride do okužbe zdravstveno ranljivih skupin, bo sproščanje počasnejše: v šolstvu, zdravstvu in socialnem varstvu si sprememb še ne moremo obetati.

Obravnavali so tudi ukrepe na področju kongresne, sejemske in gostinske dejavnosti pa tudi na področju delovanja žičniških naprav in javnega prevoza. Predlogi se bodo še usklajevali med resornimi ministrstvi, je dejala Logarjeva in dodala, da ne smemo pozabiti, da bolni še vedno ne smemo hoditi okoli.

K takojšnji odpravi PCT-pogoja v specializiranih trgovinah je sicer ministra za gospodarstvo danes ponovno pozvala sekcija trgovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). »Epidemija se bliža h koncu, zato je čas, da vlada odpravi pogoj PCT v specializiranih trgovinah. Trgovinska dejavnost, zlasti trgovina na drobno, že od septembra lani, ko je bil uveden pogoj PCT, zaznava drastičen upad prometa. Poleg tega trgovce zdaj pestijo tudi težave pri dobavi blaga in podražitev energentov, nezanemarljiv strošek pa predstavlja tudi kader, ki mora na vhodu preverjati pogoj PCT,« je pojasnil predsednik sekcije trgovcev Primož Černic.

Trgovci ocenjujejo kot krivično, da PCT pogoj za specializirane trgovine velja, za živilske pa ne, saj je tudi v živilskih trgovinah mogoče orodje, belo tehniko, tekstil, knjige, obutev, rože in številne druge specializirane izdelke, s tem pa so se specializirani trgovci znašli v slabšem in nekonkurenčnem položaju.

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ. Karantene niso več smiselne. 
Vir slike: posnetek zaslona.
Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ. Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ: Karantene niso več smiselne.
Vir slike: posnee: posnetek zaslona.

Covid-19 ne bo več karantenska bolezen

Epidemiolog Mario Fafangel je pojasnil, da se je epidemija covida-19 z omikronom precej spremenila in da je zato optimističen. »Imunost, ki jo dosegamo, ni perfektna, vedno lahko storimo bolje, je pa zadostna,« je dodal. Gremo iz faze zadrževanja v fazo blaženja, v kateri se tolerira širjenje virusa v populaciji z nizkim tveganjem, ne preprečuje se več novih primerov temveč število primerov težkih potekov bolezni.

»Glede na trenutno epidemiološko stanje v Sloveniji, karantena ni več primerna,« je dejal Fafangel, zato so predlagali, da se iskanje stikov, kot ga poznamo zdaj, ustavi. Obveščanje o visokotveganem stiku ostane odgovornost okužene osebe. Aplicija #OstaniZdrav ostaja delujoča. Karantene se torej ukinejo. Če je kdo bil v stiku in zboli, naj kljub temu ostane doma. Če je kdo bil v stiku in ni zbolel, naj ravna v skladu s poznanimi higienskimi ukrepi.

V veljavi ostaja še priporočilo, da v kolikor pride do okužbe znotraj gospodinjstva, naj se oseba v tveganem stiku čimbolj pogosto samotestira in to počne še sedem dni po zadnjem tveganem stiku. To priporočilo ostaja, ker se okužbe znotraj istega gospodinjstva prenašajo zelo pogosto.

»Če bo vlada to sprejela ta današnji predlog, to de facto pomeni, da potencialno od 18. 2. covid-19 ni več karantenska bolezen,« je sklenil Fafangel.

Postopno ukinjanje testiranja

»Praviloma z 28. 2. se končuje presejalno testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi,« je povedal Poklukar. Ko se bo epidemija umirila, bo PCR test spet postal potreben za potrditev diagnoze covida-19, je pojasnila Logarjeva. Takrat bodo tudi stremeli, da se testiranje izvaja samo še na simptomatskih osebah. Se bo pa testiranje HAT ohranjalo tam, kjer so zdravstveno ogrožene skupine, denimo v zdravstvu in socialnem varstvu. V širši populaciji bo potrebno tudi tam, kjer se bodo zbirale velike množice ljudi, tam bo samoplačljivo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice