Naprej na vsebino

Prihodnji teden se obeta sproščanje covidnih ukrepov

Zdravstveni minister Janez Poklukar je danes ob robu vladnega obiska v primorsko-notranjski regiji napovedal, da bo prihodnji torek vlada s širšo zdravstveno stroko (epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki) razpravljala o prilagajanju ukrepov za zamejevanje širjenja koronavirusa.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Covid-19 še naprej stiska zdravstvene sisteme za vrat

Kriteriji, na podlagi katerih določimo visoko rizične kontakte

Minister je poudaril, da bo koronavirus med nami tudi v bodoče, zato si trajne odprave ukrepov ne moremo obetati. V kolikor bi prišlo do nove mutacije koronavirusa in bi se ta spet hitreje širil ali v primeru spremenjenih klimatskih pogojev (predvsem v hladnejšem času) bo tako treba ponovno razmisliti o uvedbi kakšnega izmed ukrepov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da si želi čim hitrejšega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19, a da vlada pri sproščanju ne sme prehitevati ter opozoril, da se morajo ljudje najprej držati tistih ukrepov, ki so že v veljavi, in biti odgovorni do sebe in drugih.

Da se obeta sproščanje epidemioloških ukrepov, čeprav še ni jasno katerih, je danes za STA potrdila tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Sproščanje pa bo odvisno od razmer v zdravstvu, saj stanje v bolnišnicah še vedno ni ugodno. Gredo pa pogovori v smeri razprave, na katerih področjih bi lahko pogoj PCT varno umaknili iz uporabe.

Koronski zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) 10. februar 2022. Vir slike: ECDC.
Koronski zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) 10. februar 2022. Čeprav je zemljevid še vedno temno rdeč, mnoge države prisegajo na sproščanje ukrepov.
Vir slike: ECDC.

Kako je drugje po Evropi?

Čeprav glede na včeraj posodobljen zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) vsa Evropa ostaja obarvana temno rdeče in se glede na pretekli teden stanje ni spremenilo, vse več držav postopoma rahlja posamezne ukrepe.

Velika Britanija enega za drugim ukinja ukrepe. Z današnjim dnem se vsem, ki so polno cepljeni, pri vstopu v državo ni več treba testirati. Prav tako so v Veliki Britaniji odpravili večino ukrepov v zelo kratkem časovnem obdobju.

Italija se je odločila, da od danes niso več obvezne zaščitne maske na prostem. Še naprej pa maske ostajajo obvezne v notranjih prostorih in javnem prevozu. Z današnjim dnem se v Italiji odpirajo tudi diskoteke, za vstop pa velja pravilo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti.

Češka v nekaterih storitvenih dejavnosti odpravlja pogoj PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19). Pogoj PC bodo odpravili v gostinstvu in nastanitvenem sektorju kot tudi za kulturne in športne dogodke. Za vstop na Češko bo še naprej potreben negativni test na okužbo z novim koronavirusom ali dokazilo o cepljenju proti covidu-19. Še naprej ostajajo obvezne maske vrste FFP2.

Avstrija je s 5. februarjem prestavila uro splošnega zaprtja z 22. ure na polnoč. Z jutrišnjim dnem bo odpravljen pogoj PC (preboleli ali cepljeni proti covid-19) za storitve s tesnim telesnim stikom. Za obisk frizerja bo odslej veljal pogoj PCT. Pogoj PC prav tako ne bo več zahtevan za obisk trgovine, muzejev in knjižnic. Odpravljena je tudi omejitev števila prisotnih na prireditvah (za prireditve sicer še velja pravilo PC in uporaba zaščitne maske vrste FFP2 tako na prostem kot v notranjih prostorih). Za muzeje, knjižnice in trgovine ne bo več veljal pogoj PC.

V Španiji od včeraj na prostem niso več obvezne zaščitne maske. Pogoj PCT (preboleli, cepljen proti covidu-19 ali negativni test na okužbo z novim koronavirusom) naj bi še naprej veljal za vstop v gostinske lokale.

Kot prvi korak sproščanja ukrepov v Franciji so bile odpravljene omejitve števila občinstva za koncertne dvorane, športne tekme in druge dogodke na 2000 ljudi v zaprtih prostorih in 5000 na prostem. Delo od doma bo odslej v presoji posameznikov in podjetij. S 16. februarjem se bodo ponovno lahko odprli nočni klubi, ki so zaprti od decembra. Razmišljajo tudi o tem, da bi po koncu zimskih počitnic konec februarja lahko omilili pravila nošenja obraznih mask za otroke v šolah.

Danska: minuli teden so odpravili vse ukrepe za zajezitev okužb s koronavirusom. Da se tisti, ki imajo pozitiven test, izolirajo za vsaj štiri dni, je le priporočilo. Vse ukrepe so odpravili tudi na Norveškem.

Na Finskem bodo 14. februarja odpravili omejitve števila udeležencev na kulturnih in športnih prireditvah. Večina ostalih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa pa se bo končala 1. marca, takrat bodo tudi odprli nočne klube.

Švicarska vlada je v začetku februarja odredbo o delu od doma znižala na priporočilo, odpravila pa je tudi obvezno karanteno za osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo. Zaščitne maske na delovnem mestu sicer ostajajo obvezne, prav tako ostaja nujna izolacija posameznikov, ki so bili na testu pozitivni. Glede odprave ostalih ukrepov je sicer posvetovanje švicarske vlade s kantoni privedlo do nesoglasja. Nekateri pozivajo k postopnemu sproščanju ukrepov, drugi pa zahtevajo popolno sprostitev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice