Skip to content

Pomahajte PCT pogoju in testiranju v slovo

Poročali smo že, da je vlada včeraj na popoldanski seji odločala o sproščanju trenutno veljavnih protikoronskih ukrepov. Po dolgi razpravi je bila sprejeta zgolj odločitev, da se z današnjim dnem ukinejo karantene. Kar pomeni, da se nikogar, ki je bil v rizičnem stiku z okuženo osebo, ne napotuje več v karanteno, hkrati pa se karantene, ki so že v teku, prekinejo. Prav tako osebe, ki so bile v visokotveganih stikih z okuženimi, od danes ne bodo več prejemale obvestil epidemiološke službe NIJZ-ja.

Ob ukinitvi karanten NIJZ sicer osebam, ki so bile v visokotveganem stiku z osebo iz istega gospodinjstva, priporoča, da se v obdobju sedmih dni od zadnjega tesnega stika z okuženim testirajo ali samotestiranjo na koronavirus. Prav tako NIJZ še vedno priporoča uporabo mobilne aplikacije Ostani zdrav, ki na anonimen način obvešča osebe, ki so bile v tveganem ali visokotveganem stiku z okuženo osebo. Odpravil se je tudi pogoj PCT za prehajanje državne meje.

Glede ostalih sprememb, ki so bile prav tako predlagane s strani stroke, pa je bila opravljena široka razprava, na podlagi katere so danes potekala dodatna usklajevanja in posvetovanja.

Kakšne so aktualne razmere?

V petek so ob 2427 PCR-testih in 86.503 hitrih antigenskih testih potrdili 3731 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 88.410 primerov aktivnih okužb. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 398 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 97, je objavila vlada.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.263.495 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.217.473, kar je 58 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih vlade prejelo 623.398 ljudi.

Od ponedeljka naprej brez testiranja in preverjanja PCT pogoja

Poklukar je pojasnil, da pravkar poteka dopisna seja, na kateri bodo sprejeta širša stališča. »Odločitev vlade se od priporočil stroke sicer razlikuje glede postopnosti oziroma hitrosti sproščanja ukrepov, vsi pa imamo isti cilj: normalno in varno življenje na vseh področjih družbe,« je dejal minister za zdravje.

S ponedeljkom, 21. februarja, se povsod opusti spremljanje PCT pogoja razen v bolnišnicah, nastanitvenih zavodih socialnega varstva in zaporih.

Hkrati se ukinja brezplačno presejalno testiranje s hitrimi antigenskimi testi in hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje s hitrimi antigenskimi testi za dejavnosti, kjer se le-to še naprej zahteva.

Samotestiranje v šolah se ukinja, še naprej pa je potrebna uporaba zaščitnih mask, razen za do sedaj veljavne izjeme (otroci do 6. leta, osebe s posebnimi potrebami, vzgojitelji predšolskih otrok, osebe, ki izvajajo športno vadbo). Maske ostajajo tudi v ostalih zaprtih javnih prostorih in v javnem prometu.

Še vedno ostajajo v veljavi priporočila stroke:

  • nošenje maske v zaprtih prostorih,
  • razkuževanje rok,
  • prezračevanje prostorov,
  • ohranjanje razdalje,
  • hitri antigenski test za samotestiranje naj bo v domači lekarni,
  • kjer se le da, naj se nadaljuje delo od doma,
  • če ste bolni, ostanite doma.

»Spreminjanje ukrepov prinaša večjo osebno odgovornost. Še naprej bomo spremljali razmere in v kolikor bo to potrebno, ponovno uvedli kakšen ukrep,« je poudaril Poklukar.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice