Skip to content

Komu in kdaj pripada brezplačno testiranje na covid-19?

Od začetka epidemije covida-91 verjetno še nismo tako sproščeno zadihali kot ravno ta teden. Kljub začetnemu strahu pred omikron različico je zdaj padanje števila okužb po vsem svetu lahko končno pozitiven znak, da bomo virus morda le premagali.

Temu seveda sledi sproščanje ukrepov in čeprav so se nekatere države tega lotile še bolj sunkovito, smo tudi pri nas skorajda vrnili življenje na stare tirnice. V ponedeljek smo tako lahko po dolgem času spet kupili žarnico, brez da bi komurkoli kazali QR kodo.

Ne glede na to pa ne smemo pozabiti, da je koronavirus še vedno med nami. V ponedeljek smo namreč v Sloveniji potrdili novih 2265 okužb. Opravljenih je bilo 2326 PCR in 20.627 hitrih antigenskih testiranj. NIJZ ocenjuje, da je v državi trenutno aktivnih 70.781 primerov okužb. Sproščanje ukrepov pa ne bo pomagalo 415 bolnikom, ki okrevajo v bolnišnicah.

Kdaj je PCT pogoj še vedno obvezen?

PCT pogoja ni potrebno več izpolnjevati za večino dejavnosti. Vseeno pa ga morajo še vedno izpolnjevati osebe, ki uporabljajo storitve v bolnišnicah in pri drugih izvajalcih zdravstvenih dejavnosti v okviru mreže javne zdravstvene službe.

PCT pogoj je treba izpolnjevati ob sprejemu v nastanitev, ob ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur, ter v primeru epidemiološke raziskave in presejalnega testiranja v času nastanitve. Testiranje s testom HAG zagotovi izvajalec omenjenih dejavnosti.

Za večino dejavnosti PCT pogoj ni več potreben. Vir slike: Pixabay.
Za večino dejavnosti PCT pogoj ni več potreben.
Vir slike: Pixabay.

Prav tako morajo pogoj preboleli, cepljeni, testirani izpolnjevati tudi uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domov ob sprejemu v nastanitev ter po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur. Testiranje s testom HAG tudi tukaj zagotovi izvajalec omenjenih dejavnosti.

PCT pogoj morajo v času opravljanja dela izpolnjevati tudi vsi, ki opravljajo delo v bolnišnicah, nastanitvenih zavodih socialnega varstva, zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnem domu.

Sredstva za izvajanje testiranja s testi HAG pa se v tem primeru zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije.

V katerih primerih ostaja testiranje brezplačno?

V svežnju sprostitve ukrepov se nahaja tudi opustitev splošnega brezplačnega testiranja. To pomeni tudi, da v primeru potovanja v tujino, kjer je PCT pogoj še vedno potreben (kot na primer v Italiji), bomo morali testiranje plačati, razen če izpolnjujemo C ali P.

Pri večini izvajalcev bodo za opravljanje hitrega HAGT testiranja zaračunali 7 evrov.

Vseeno pa bodo hitro antigensko testiranje lahko brezplačno opravili vsi, ki bodo s seboj prinesli dokazilo o pozitivnem rezultatu na samotestiranju. Dokazilo v tem primeru pomeni fotografija ploščice s pozitivnim rezultatom in osebnega dokumenta oziroma ploščica, ki jo prinesemo s seboj v prozorni vrečki.

V kolikor pa se bo oseba zglasila pri svojem zdravniku s simptomi, ki so značilni za covid-19, bo napotena na PCR testiranje, ki bo seveda prav tako brezplačno.

Testiranje bo v nekaterih primerih še vedno brezplačno. Vir slike: Pixabay.
Testiranje bo v nekaterih primerih še vedno brezplačno.
Vir slike: Pixabay.

Testiranje na okužbo s koronavirusom pa bo brezplačno tudi za vse, ki bodo želeli po sedmih dneh predčasno prekiniti izolacijo. Kljub temu, da so bile s soboto ukinjene karantene za tiste, ki so bili v rizičnem stiku, pa izolacija za osebe s pozitivnim rezultatom ostaja.

V primeru potrjene okužbe mora oseba torej v izolacijo za 10 dni, po 7 dneh pa lahko (brezplačno) opravi hitro antigensko testiranje in v primeru negativnega rezultata izolacijo zaključi.

Tudi v tem primeru je potrebno predložiti dokazilo o pozitivnem rezultat testiranja, pri čemer Franc Vindišar, minister za zdravje, priporoča, naj osebe, ki so v izolaciji, opravijo samotestiranje. Za potrditev okužbe pa v Sloveniji še vedno velja pozitiven izvid PCR testa ali hitrega antigenskega testa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice