Naprej na vsebino

Kripto prevaranti se selijo na aplikacije za zmenke

Tako imenovane ljubezenske prevare so v letošnjem letu doživele posebno dozo pozornosti. Delno je za to zaslužen tudi britanski dokumentarni film, ki je leto izšel na platformi Netflix in govori o izraelskem prevarantu Simonu Leviev (rojen kot Shimon Hayut), ki je Tinder, aplikacijo za zmenke, ki jo nemalo ljudi uporablja tudi v Sloveniji, uporabil za iskanje žrtev, ki jih je nato s pomočjo romantike pripravil do tega, da so mu poslale ogromne vsote denarja.

Eden izmed najbolj odmevnih ljubezenskih prevarantov Simonu Leviev. Vir slike: Insider.
Eden izmed najbolj odmevnih ljubezenskih prevarantov Simonu Leviev.
Vir slike: Insider.

Podobnih taktik pa se poslužujejo tudi prevaranti, ki svojo žrtev ponesejo v svet kriptovalut. Zgodi se tako, da nepridipravi osebo na drugi strani pripravijo do tega, da svoj denar v obliki kriptovalut vloži v sumljive kripto projekte ali ga pošlje na lažne kripto menjalnice oziroma enostavno prevarantu osebno, pod pretvezo, da bo on ta denar vložil.

Kripto prevare sicer niso nič novega in se pojavljajo že vse od prvega vzpona kriptovalut. V zadnjem času pa postajajo vedno bolj odmevne, obsežne in pretkane.

Vodja oddelka za preprečevanje prevar NKBM Aleš Ritonja je za STA pojasnil, da so pri ljubezenskih prevarah najpogosteje žrtve ženske, medtem ko moški pogosto nasedejo investicijskim kripto prevaram, pri katerih jih opeharijo večkrat. Prevaranti pa nikoli ne počivajo in zdaj so našli način, da obe vrsti prevar združijo v eno.

33-letna gospa Tho Vu, ki dela v kontaktnem centru pri podjetju za varnost, se je na aplikaciji za zmenke Hinge zapletla z domnevno privlačnim arhitektom iz Kitajske Ze Zhao. V intervjuju za New York Times je povedala, da se nista nikoli videla v živo, ker naj bi Zhao čakal na svoj odmerek cepiva proti covidu-19, vendar sta si mesece in mesece dopisovala in Tho Vu je razvila kar močna čustva.

Zhao ji je v pogovorih omenil bitcoin in druge kriptovalute, s katerimi bi lahko po njegovih obljubah Vu zaslužila visoke vsote denarja. »V novicah sem veliko slišala o kriptovalutah,« je dejala v pogovoru. »Sem radovedna oseba in dejansko je zelo veliko vedel o celotnem procesu trgovanja.«

Tho Vu je v kripto ljubezenski prevari izgubila skoraj vse prihranke. Vir slike: New York Times.
Tho Vu je v kripto ljubezenski prevari izgubila skoraj vse prihranke.
Vir slike: New York Times.

Toda moški ji v resnici ni poskušal pomagati pri vlaganju denarja. Kot je dejala, jo je ujel v vse bolj priljubljeno vrsto finančne prevare, ki združuje brezčasno privlačnost romantike z novejšo idejo o hitrem bogastvu s kriptovalutami.

V naslednjih tednih je Vu na digitalni naslov, ki ji ga je posredoval Zhao, poslala za več kot 300 tisoč ameriških dolarjev vrednosti bitcoina – skoraj celotna vrednost njenih življenjskih prihrankov.

Zhao ji je zatrdil, da bitcoin tako pošilja na račun na hongkonški borzi kriptovalut imenovani OSL. Spletno mesto, preko katerega je pošiljala kriptovaluto, je izgledalo legitimno, ponujalo je spletno podporo strankam 24 ur na dan in je prikazovalo vrednost vloženega denarja v realnem času.

Zhao je obljubljal, da bosta lahko s tem denarjem začela skupno življenje in se celo poročila ter odšla na poročno potovanje. Kmalu pa je izginil skupaj s celotno vsoto bitcoina, ki je bil v resnici naložen v njegovi osebni digitalni denarnici.

Iz ZDA poročajo, da so ljubezenske prevare v lanskem letu dosegle rekorde, saj naj bi prevaranti svoje žrtve okoli prenesli za kar 547 milijonov dolarjev. Od leta 2017 se je ta številka povišala za več kot šestkrat, v primerjavi z letom 2020 pa je bilo povečanje 80-odstotno.

Strokovnjaki menijo, da ta vrsta prevare izvira iz Kitajske, kasneje pa se je razširila v ZDA in Evropo. Prav tako se zdi, da ti prevaranti za razliko od tipičnih romantičnih prevar, s katerimi ciljajo na starejše, tehnološko manj podkovane odrasle, stremijo k mlajšim in dokaj visoko izobraženim ženskam na aplikacijah za zmenke, kot so Tinder, Bumble in Hinge.

Kripto prevaranti ciljajo predvsem na aplikacije za zmenke. Vir slike: CNET.
Kripto prevaranti ciljajo predvsem na aplikacije za zmenke.
Vir slike: CNET.

»Ljudje so osamljeni zaradi pandemije in kriptovalute so trenutno zelo vroča tema. Kombinacija obojega je iz tega naredila uspešno prevaro,« je prepričana Jane Lee, raziskovalka pri podjetju Sift za preprečevanje spletnih goljufij.

Spletni portal Varni na internetu morebitnim žrtvam svetuje, naj fotografijo sogovornika poiščejo na spletu: »Najprej shranite kopijo njihovih fotografij in jih nato poiščite v Googlu. Preverite rezultate iskanja: se iste fotografije že pojavljajo v ostalih goljufijah ali pa je na fotografiji druga oseba, ki niti slučajno ni vaš sogovornik?«

Poleg tega omenjajo, da se pri takih prevarah dogaja tudi to, da se žrtev v resnici pogovarja z več različnimi osebami. »Pomislite: imate kdaj občutek, da se pogovarjate z več različnimi osebami? So njihove zgodbe polne lukenj in neujemanj? Takšne goljufije v mnogih državah v razvoju predstavljajo pomemben del zaslužka in lahko potekajo v obliki organiziranega kriminala,« so zapisali na spletni strani. »Žrtev tako ne govori ves čas z isto osebo in bolj kot se romanca zapleta, težje vzdržujejo nivo doslednosti.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice