Skip to content

Kriptovalute: Zasegli ukradene bitcoine v vrednosti 3,6 milijard ameriških dolarjev

Iz ameriškega Ministrstva za pravosodje so v torek sporočili, da so v mestu New York aretirali dva posameznika zaradi domnevne vpletenosti v pranje denarja oziroma bitcoinov.

34-letni Ilya Lichtenstein in 31-letna Heather Morgan sta bila v kazenski ovadbi obtožena pranja 119.754 bitcoinov, ki so bili leta 2016 ukradeni iz Bitfinex, ene največjih svetovnih borz za virtualne valute, s sedežem v Hongkongu.

Preberite tudi:

Kaj bo leto 2022 prineslo kriptovaluti bitcoin?

FURS je predstavil nov predlog kriptodavka

Trenutno vrednost odtujene vsote se ocenjuje na približno 4,5 milijarde dolarjev, doslej pa so organi pregona od tega zasegli več kot 3,6 milijarde dolarjev bitcoina.

Zaradi visoke vrednosti bitcoina v času zasega prejšnji teden, je to tudi največji finančni zaseg ministrstva do zdaj, so sporočili uradniki.

Torkove aretacije kažejo, »da kriptovalute niso varno zatočišče za kriminalce,« je dejala namestnica generalnega državnega tožilca Lisa O. Monaco. »V prizadevanju za ohranitev digitalne anonimnosti sta obtoženca ukradena sredstva prala skozi labirint kripto transakcij. Zahvaljujoč natančnemu delu organov pregona je ministrstvo še enkrat pokazalo, kako lahko in tudi bo sledilo denarju, ne glede na to, v kakšni obliki je.«

Namestnica generalnega državnega tožilca Lisa O. Monaco: Kriptovalute niso varno zatočišče za kriminalce. Vir slike: NYT.
Namestnica generalnega državnega tožilca Lisa O. Monaco: Kriptovalute niso varno zatočišče za kriminalce.
Vir slike: NYT.

Ilya Lichtenstein, ki je poznan tudi pod vzdevkom Dutch (Nizozemec), ima tako ameriško kot tudi rusko državljanstvo in se je opisal kot tehnološki podjetnik. Heather Morgan pa se na svoji LinkedIn strani predstavlja kot »serijska podjetnica« in »predrzna komična raperka«. Morgan je znana tudi pod vzdevkom Razzlekhan.

»Danes zvezni organi kazenskega pregona znova dokazujejo, da lahko sledijo denarju prek blockchaina in da ne bodo dovolili, da bi bile kriptovalute varno zatočišče za pranje denarja ali območje brez zakonov v našem finančnem sistemu,« je še dodal pomočnik generalnega državnega tožilca Kenneth A. Polite Jr. iz kazenskega oddelka ministrstva za pravosodje.

Glede na sodne dokumente, naj bi obtožena nameravala oprati izkupiček 119.754 bitcoinov, ki so bili ukradeni s platforme Bitfinex, po tistem, ko je heker vdrl v sistem menjalnice in sprožil več kot 2000 nepooblaščenih kripto transakcij.

Preko teh transakcije so bili bitcoini naloženi v digitalno denarnico pod Lichtensteinovim nadzorom. V zadnjih petih letih je približno 25.000 ukradenih bitcoinov zapustilo Lichtensteinovo denarnico prek zapletenega postopka pranja denarja, ki se je končal tako, da so nekatera ukradena sredstva pristala na finančnih računih v lasti Lichtensteina in Morgan.

34-letni Ilya Lichtenstein in 31-letna Heather Morgan, ki sta obtožena pranja kriptivalute. Vir slike: The Sun.
34-letni Ilya Lichtenstein in 31-letna Heather Morgan, ki sta obtožena pranja kriptivalute.
Vir slike: The Sun.

Preostanek ukradenih sredstev, ki obsega več kot 94.000 bitcoinov, pa je ostal v denarnici, ki se je uporablja za sprejemanje in shranjevanje sredstev, pridobljenih s hekerskim vdorom.

Po izvršitvi sodnih nalogov za preiskavo digitalnih računov, ki jih nadzirata Lichtenstein in Morgan, so agenti pridobili dostop do datotek znotraj enega izmed teh računov. Te datoteke so vsebovale zasebne ključe, potrebne za dostop do digitalne denarnice, ki je neposredno prejemala sredstva, ukradena iz Bitfinexa. Oblastem je bilo tako omogočeno, da zakonito zasežejo in izterjajo več kot 94.000 ukradenih bitcoinov.

Lichtenstein in Morgan sta uporabljala številne sofisticirane tehnike pranja denarnih sredstev, vključno z uporabo izmišljenih identitet za vzpostavitev digitalnih računov, uporabo računalniških programov za avtomatizacijo transakcij – tehnika, ki omogoča izvedbo številnih transakcij v zelo kratkem času ter pologom ukradenih sredstev na račune več različnih virtualnih borz.

Bitcoin sta tudi pretvarjala v druge kriptovalute ter uporabljala ameriške poslovne račune, da bi tako opravičila živahne bančne dejavnosti.

Kljub vsem prizadevanjem pa so njune dejavnosti včasih pritegnile nadzor pozornost kripto menjalnic. V enem primeru sta z lažnimi identitetami odprla sedem računov na neki borzi, kmalu pa so vse račune zamrzili, ker menjalnica identitete ni mogla preveriti. Na računih je bilo več kot 186.000 dolarjev sredstev.

Ne glede na to pa je par uporabil kriptovaluto z druge menjalnice za nakup predplačniških debetnih kartic. Ena izmed takih kartic v vrednosti 500 dolarjev, kupljena v trgovini Walmart, je bila uporabljena za plačilo storitev na platformah Uber in Hotels.com ter za nakup PlayStationa.

Preden sta bila obtožena pranja bitcoinov, sta Ilya Lichtenstein in njegova žena Heather Morgan delila nasvete in svoja mnenja o potencialu kriptovalut ter, ironično, tudi pomenu varnosti digitalne denarnice.

Heather Morgan v videospotu, ki je bil posnet na znani Newyorški ulici Wall Street. Vir slike: Youtube.
Heather Morgan v videospotu, ki je bil posnet na znani Newyorški ulici Wall Street.
Vir slike: Youtube.

Morgan je leta 2014 v blog zapisu dejala, da bo »Bitcoin postal lekcija v ekonomskih učbenikih o klasičnem mehurčku, polnem prevar.« V enem izmed člankov, ki jih je prispevala za ameriški reviji Forbes in Inc., je leta 2020 raziskovala, kako »zaščititi svoje podjetje« v svetu, kjer »kibernetski kriminalci in prevaranti izkoriščajo motnje, ki jih povzroča pandemija.«

Lichtenstein pa je bil zaskrbljen glede tega, kako slabo ljudje skrbijo za svoje kriptovalute. V novembrski objavi je na Twitterju kritiziral določen članek, ker ni vseboval »skoraj nič o tem, kako zavarovati svoje ključe« – digitalna gesla, ki lastnikom omogočajo dostop do svoje kripto denarnice.

Skupaj z Morgan sta živela v stanovanju z dvema spalnicama in dvema kopalnicama v 42-nadstropni luksuzni stavbi na ulici Wall and Water Streets, so sporočili iz ministrstva. Enota ima ocenjeno vrednost na približno milijon dolarjev, vendar se zdi, da si par nepremičnine ni lastil, temveč jo je imel v najemu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice