Naprej na vsebino

Šolarjem snemamo maske

Epidemiološke razmere v Sloveniji so razmeroma ugodne, je na začetku novinarske konference povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Konferenca je sledila seji vlade, na kateri so sprejeli nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki na področju vzgoje in izobraževanja s ponedeljkom, 7. 3. 2022, prinaša dodatno sproščanje ukrepov.

Verjetno najbolj odmevna sprememba je opustitev nošnje mask za učence, dijake, študente in učitelje. »To velja za ves čas izvajanja vzgojno izobraževalnega programa,« je še dodal minister. Med poukom v šolah in fakultetah torej mask ni več potrebno nositi.

Izjemo od uporabe zaščitnih mask za čas izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa je podprla Strokovna svetovalna skupina ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 v zapisniku z dne 28. februarja 2022, je zapisano v poročilu vladne seje.

Maske bodo lahko odložili učenci, dijaki, študenti in učitelje. Vir slike: Pixabay.
Maske bodo lahko odložili učenci, dijaki, študenti in učitelje.
Vir slike: Pixabay.

Pomembna novost je tudi covidno potrdilo o prebolelnosti, ki se izda na podlagi pozitivnega hitrega testiranja HAGT. Do zdaj je tako potrdilo veljalo zgolj znotraj države – za prehajanje mej oziroma za izpolnjevanje PCT pogoja v tujini ga ni bilo mogoče izkoristiti.

Po novem pa se kot podlaga za izdajo EU DCP (digitalno COVID potrdilo EU), s katerim se dokazuje prebolelnost, šteje pozitiven rezultat testa HAG test, ki je bil izveden od 30. januarja 2022 naprej, je zapisano v poročilu.

Sprejeti odlok po ministrovih besedah jasno določa tudi način izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih.

Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračun, je poudaril. Če pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam, je pojasnil.

Za EU potrdilo o prebolelosti bo dovolj pozitiven rezultat testa HAGT. Vir slike: Anadolu.
Za EU potrdilo o prebolelosti bo dovolj pozitiven rezultat testa HAGT.
Vir slike: Anadolu.

V svojem govoru se je minister za zdravje dotaknil tudi prispele pošiljke novega cepiva Novavax v Slovenijo, o katerem smo poročali v sredo. Gre za beljakovinsko cepivo, ki se po delovanju in sestavi močno razlikuje od nekaterih drugih cepiv, ki jih imenujemo mRNA cepiva. Odmerki so že bili razdeljeni cepilnim centrom, ki so jih naročili, zato se lahko zainteresirani že takoj cepijo, je dodal minister Poklukar.

»Za cepljenje in zaščito ni nikoli prepozno,« je nadaljeval minister. »Vsak odmerek in vsak od nas šteje, zato še enkrat vabim vse tiste, ki morda bolj zaupate tej vrsti cepiva, da se odločite in se cepite. Seveda pa so tudi vsa ostala cepiva, ki so na voljo v Sloveniji, varna in učinkovita.«

V nadaljevanju je povedal tudi, da je Evropska komisija za zdravila (EMA) Evropski komisiji priporočila uporabo cepiva Pfizer za poživitvene odmerke pri mladoletnikih, starih od 12 do 17 let. Poleg tega je priporočila tudi uporabo cepiva Moderna za otroke od 6 do 11 leta v polovičnem odmerku.

Kot je dodal, je posvetovalna skupina za cepljenje v skladu s tem predlogi posodobila svoja priporočila in omogočila, da tudi v Sloveniji začnemo cepiti s poživitvenim odmerkom v starostni skupini od 12 do 17 let, s splošnim cepljenjem pa v starostni skupini od 6 do 11 let.

»V preteklih dveh letih smo šli skozi težko obdobje pandemije, ki ga nihče od nas noče ponovno podoživeti in zato ga gotovo ne bomo pozabili,« je zaključil minister Poklukar.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice