Skip to content

Mesto na jugu Švice bo kriptovalute uvedlo kot plačilno sredstvo

Lugano, prijetno švicarsko mesto z italijanskim pridihom na obali gorskega jezera, bo omogočilo uporabo kriptovalute Bitcoin, Tether in LVGA žetona, ki ga izdaja mesto samo, kot uradno plačilno sredstvo.

V mestu z nekaj več kot 60 tisoč prebivalci, bodo ti lahko s kriptovalutami opravili plačilo davkov in javnih storitev. Oblasti pa pričakujejo, da bo kripto plačila za blago in storitve sprejemalo tudi več kot 200 trgovin in podjetij, ki poslujejo v mestu.

»Želimo pokazati, da se ta orodja, ti instrumenti, te valute, ki so bile ustvarjene, dejansko lahko uporabijo v živahnem okolju, kot je mesto Lugano,« je na dogodku Plan B v četrtek dejal Paolo Ardoino, glavni tehnološki direktor pri Tether Operations Limited s katerimi je mesto sklenilo partnersko sodelovanje na tem področju.

Paolo Ardoino, glavni tehnološki direktor pri Tether Operations Limited. Vir slike: Lugano Living Lab.
Paolo Ardoino, glavni tehnološki direktor pri Tether Operations Limited.
Vir slike: Lugano Living Lab.

Za pomoč podjetjem pri prehodu na kripto plačilne sisteme bodo namenili kar tri milijone švicarskih frankov.  Organizacija Tether pa bo za pomoč pri financiranju start up podjetij, ki se ukvarjajo z blokchain projekti, prispevala 100 milijonov frankov.

Z Bitcoinom, Tetherom in žeti LVGA bo možno plačati osebne, občinske in davke na živali, parkirnine, šolnine in razne takse, kot se pojavijo ob izdaji osebnih dokumentov in gradbenih dovoljenj. Ob vsem tem bo plačilo seveda še vedno možno opraviti tudi z domačo valuto.

Na dogodku, ki ga je gostoval župan Lugana Michele Foletti, pa so poudarili, da cilj projekta ni samo uvedba kriptovalut kot plačilnih sredstev, ampak postavitev modela, ki bo lahko tudi za druge skupnosti vzor integracije kripto tehnologije v način življenja.

Na dogodku Plan B so sodelovali najpomembnejši odločevalci v mestu. Vir slike: Lugano Living Lab.
Na dogodku Plan B so sodelovali najpomembnejši odločevalci v mestu.
Vir slike: Lugano Living Lab.

»Trdno verjamemo, da bo ta tehnologija, njen potencial za širitev in naše integrirano sodelovanje s Tetherjem zgradili boljše in bolj odprto, transparentno in pametno mesto,« je dejal župan.

V sklopu projekta bodo v središču Lugana ustanovili tudi skupnost za več kot 25 start up podjetij, z »blockchain kavarno« ter skupinskimi prostori. Poleg tega bodo študentom ponudili več kot 500 štipendij, ki bodo na voljo za udeležbo na Bitcoin in Blockchain tečajih v mestu.

V Luganu bodo od 27. do 29. oktobra letos gostili tudi dogodek Bitcoin World Forum, na katerem bodo med drugimi sodelovali tudi Adam Back, Max Keizer in Samson Mow. Pozabili pa niso niti na vprašanje trajnosti, ki se pojavi pri rudarjenju kriptovalut, saj so obljubili, da bodo podpirali tako imenovano »zeleno rudarjenje«, pri katerem se uporablja energija iz obnovljivih virov.

Načrti o uvedbi Bitcoina in Tetherja kot zakonitega plačilnega sredstva so potrebovali kar 18 mesecev, da so dozoreli, je povedal Pietro Poretti, direktor mesta Lugano. Mesto je že konec leta 2020 začelo eksperimentirati s tehnologijo blockchain tako, da so vzpostavili program zvestobe, ki je uporabljal »LVGA točke« oziroma LVGA kripto žetone, ki jih je uporabnik lahko zbiral v aplikaciji z nakupi vstopnic na prireditve in podobno.

Lugano bi rad postal vzor pri sprejemanju kriptovalut v vsakdanje življenje. Vir slike: Lugano Living Lab.
Lugano bi rad postal vzor pri sprejemanju kriptovalut v vsakdanje življenje.
Vir slike: Lugano Living Lab

S takimi ukrepi Lugano koraka po stopinjah srednjeameriške države El Salvador, kjer so Bitcoin že pred časom uvedli kot uradno valuto. Pravzaprav so v švicarskem mestu stopili še korak dlje, saj v El Salvadorju sprejemajo zgolj Bitcoin.

»BDP El Salvadorja se je povečal za 10 odstotkov, turizem pa za 30 odstotkov, po tistem, ko so Bitcoin razglasili za zakonito plačilno sredstvo. Predstavljajte si, kaj lahko dosežemo v mestu v središču Evrope,« je navdušeno razlagal Ardoino.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice