Skip to content

ZDA nafte ne bodo več kupovale v Rusiji, bodo temu sledile tudi Evropske države?

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj napovedal, da bodo ZDA prepovedale uvoz ruske nafte, zemeljskega plina in drugih energentov. S tem nameravajo ruskemu gospodarstvu povzročiti še večjo gospodarsko škodo zaradi invazije na Ukrajino. »Ne bomo del subvencioniranja Putinove vojne,« je odločitev komentiral Biden.

Preberite tudi:

Eden največjih slovenskih trgovcev kovin začasno ustavlja prodajo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je na Twitterju Bidnu že zahvalil za udarec »v osrčje Putinovega vojnega stroja in izključitev nafte, plina in premoga z ameriškega trga« ter pozval druge voditelje in države, da temu sledijo.

Ukrep, ki je kljub trenutnim okoliščinam dokaj drastičen in nepredstavljiv, je že poskrbel tako za lokalne kot tudi svetovne posledice.

Bencinska črpalka v ameriškem mestu Miami. Ruski uvoz je leta 2020 predstavljal le tri odstotke ameriškega uvoza surove nafte. Vir slike: NYT.
Bencinska črpalka v ameriškem mestu Miami. Ruski uvoz je leta 2020 predstavljal le tri odstotke ameriškega uvoza surove nafte.
Vir slike: NYT.

Cene goriv v ZDA, ki so zaradi stopnjevanja konflikta v Ukrajini že tedne vztrajno naraščale, so v torek dosegle novo rekordno vrednost.

Povprečna cena galone bencina, ameriške enote za prostornino, ki je enaka 3,79 litra, je v torek po podatkih Ameriške avtomobilske zveze dosegla 4,173 ameriškega dolarja, kar je preseglo prejšnjo najvišjo vrednost julija 2008, ko je bilo nacionalno povprečje 4,114 dolarja. V kolikor trenutno ceno bencina pretvorimo v domače enote, bi to pomenilo natanko 1 evro na liter bencina.

Predsednik Biden se zaveda, da je odločitev prinesla zvišanje cen goriva. Ob najavi prepovedi je naftna in druga energetska podjetja pozval, naj ne skušajo izkoriščati položaja in navijati cen, ker jih bodo kaznovali.

Ameriški predsednik Joe Biden. Vir slike: AP.
Ameriški predsednik Joe Biden.
Vir slike: AP.

Rusko veleposlaništvo v Washingtonu je seveda odločitev kritiziralo in opozorilo, da bo prepoved s seboj prinesla globalne posledice.

»Ameriške sankcije so že zdavnaj prekoračile vse politične in ekonomske razumne meje. Kot po navadi ZDA niso pomislile, da so omejitve vedno dvorezen meč,« je sporočilo rusko veleposlaništvo in dodalo, da bo zavrnitev ruskih virov povzročila pomembna nihanja na globalnih energetskih trgih in negativno vplivala na podjetja in potrošnike na prvem mestu v ZDA.

Cene nafte so se po ameriški prepovedi še bolj povišale. Sod nafte brent se je v torek podražil za 8,21 dolarja na 131,41 dolarja, sod zahodno-teksaške ameriške nafte pa se je podražil za 7,91 dolarja na 127,21 dolarja.

Ekonomisti z Wall Streeta v New Yorku menijo, da lahko cena doseže 150 dolarjev na sod, poročajo pri Yahoo Finance. »Naraščajoče cene nafte bodo poslabšale kratkoročne svetovne gospodarske obete, tako z upočasnitvijo rasti kot s pospeševanjem že tako visoke inflacije,« je dejal Ben Laidler, strateg za globalne trge pri borznoposredniški družbi, specializirani za socialno trgovanje eToro. »Edina prednost je ta, da je svetovna rast trenutno močna,« je dodal.

Podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak. Vir slike: El Arabiya.
Podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak.
Vir slike: El Arabiya.

150 dolarjev pa se ob grožnji s strani Rusije zdi skoraj malo. Podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak je namreč zatrdil, da lahko cena doseže vsaj 300 dolarjev na sod, če ne še več. »Popolnoma jasno je, da bi zavrnitev ruske nafte povzročila katastrofalne posledice za svetovni trg,« je dejal v nagovoru na državni televiziji.

Rusija je zagrozila z zaprtjem Severnega toka 1. Vir slike: Global Happenings.
Rusija je zagrozila z zaprtjem Severnega toka 1.
Vir slike: Global Happenings.

Novak se je dotaknil tudi odločitve Nemčije, da zaustavi projekt plinovoda Severni tok 2, in dejal, da »imamo vso pravico, da sprejmemo ustrezno odločitev in uvedemo embargo na črpanje plina po plinovodu Severni tok 1«.

»Zaenkrat še nismo sprejeli takšne odločitve,« je dejal podpredsednik. »Ampak evropski politiki nas s svojimi izjavami in obtožbami proti Rusiji k temu potiskajo.«

Kaj pa Evropske države?

Države zahodnega sveta so bile pri prejšnjih sankcijah dokaj usklajene, na prepoved uvoza ruskih energentov pa nimajo enakega pogleda, kar je popolnoma razumljivo, saj je EU veliko bolj odvisna od ruske nafte in plina kot ZDA.

»Ta korak lahko naredimo, medtem ko ga drugi ne morejo,« je dejal predsednik Biden v izjavi, v kateri se je skliceval na dejstvo, da je ruski uvoz leta 2020 predstavljal le tri odstotke ameriškega uvoza surove nafte, v EU pa je bil ta delež 25 odstoten.

Kljub temu pa se tudi države evropskega kontinenta zavedajo pomembnosti zmanjševanja energetske odvisnosti od Rusije. »Putinova vojna v Ukrajini poudarja nujnost pospeševanja naše tranzicije v čisto energijo,« je sporočil podpredsednik Evropske komisije zadolžen za okolje Frans Timmermans.

Združeno kraljestvo bo do konca leta postopoma ustavilo uvoz ruske nafte v državo, je sporočil britanski minister za gospodarstvo in energetiko Kwasi Kwarteng. »Ta prehod bo trgu, podjetjem in dobavnim verigam dal več kot dovolj časa za nadomestitev ruskega uvoza – ki predstavlja osem odstotkov dobave v Združenem kraljestvu,« je zapisal na Twitterju.

Britanski minister za gospodarstvo in energetiko Kwasi Kwarteng. Združeno kraljestvo uvozi iz Rusije osem odstotkov nafte. Vir slike: Independent.
Britanski minister za gospodarstvo in energetiko Kwasi Kwarteng. Združeno kraljestvo uvozi iz Rusije osem odstotkov nafte.
Vir slike: Independent.

Medtem pa je slovenski premier Janez Janša napovedal, da bo v naslednjih dveh do treh dneh jasno, ali bo EU sledila ZDA in Veliki Britaniji pri prekinitvi uvoza ruskega plina in nafte. Pravi, da bo od tega odvisno, koliko časa bo trajala ruska invazija na Ukrajino.

Rusija s prodajo nafte in zemeljskega plina vsak dan zasluži približno milijardo evrov, s katero financira vojno v Ukrajini, ki ima za tamkajšnje prebivalstvo drastične posledice, je v odgovoru na več vprašanj udeležencev tribune glede posledic vojne v Ukrajini poudaril predsednik vlade.

Janša ocenjuje tudi, da v kolikor bo Evropa pri sprejemanju sankcij proti Rusiji s kompromisi iskala srednjo pot, bo šok za podjetja in ljudi morda manjši, a bo trajal dlje časa, prav tako vojna v Ukrajini.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice