Naprej na vsebino

Pripovedovanje je lahko terapevtsko

Kaj je v pripovedovanju tako posebnega, da mu je posvečen svetovni praznik? Zakaj sploh pripovedovati? Od kod človeku potreba, da spregovori o svojih izkušnjah, občutkih, preizkušnjah? Na hitro se zdi, da je pripovedovanje neka vsakodnevna dejavnost, ki si ne zasluži posebne pozornosti, a je veliko veliko več. Na pripovedovanju temelji celoten razvoj človeške rase, tisočletja se prenašajo skozi pripovedi spoznanja in izkušnje iz generacije v generacijo.

Poleg tega je človekova čisto osnovna potreba, da drugemu ali drugim sporoča nekaj o sebi ali o svetu. Komunikacija in pripovedovanje sta temelj, na katerem stoji svet. Če pride pri tem do kratkega stika, nastajajo drame na osebni ali širši ravni, tudi vojne. In čeprav napredek in digitalizacija prinašata na področje pripovedovanja in komunikacije nove možnosti, ne bi smeli nikoli pozabiti ključnega pomena živega stika.   

Govorjena beseda je zdravilna, pripovedovanje o sebi in drugih pa najbolj blagodejna terapija.  Vir slike: Getty images.
Govorjena beseda je zdravilna, pripovedovanje o sebi in drugih pa najbolj blagodejna terapija.
Vir slike: Getty images.

Ko človek ne more spregovoriti, je v travmi

Če posameznika nek dogodek zelo močno prizadene, toliko, da o njem ni zmožen pripovedovati, je to znak hudega stresa. Poznamo cele generacije, ki so prestale vojno, in ta dogodek jih je dobesedno ohromil, o njem niso mogli govoriti, tako da je marsikdo odnesel svojo skrivnost s sabo v grob. Pa ne gre le za vojne, človeka lahko vrže iz tira tudi osebna tragedija. Edina pot iz tega labirinta je ta, da se posameznik sooči s takim dogodkom in začne o njem pripovedovati.

Govorjena beseda je zdravilna, pripovedovanje o sebi in drugih pa najbolj blagodejna terapija. Prav zato je treba mlade že od rosnih let vzgajati v duhu pogovora, jih voditi, da najdejo stik s sabo, in jim omogočiti, da imajo možnost pripovedovanja in poslušanja zgodb. Veliko raziskav kaže zelo pozitiven vpliv pripovedovanja pravljic že najmlajšim. V njih se prebudi cela paleta čustev in zmožnost oblikovanja smiselnih besednih enot. Zato otroci, ki so jim v otroštvu veliko brali in pripovedovali, hitreje napredujejo. Danes za starše res ne bi smel biti izgovor, da otrokom nimajo časa brati, saj obstaja cela paleta možnosti, kamor lahko vključijo svojega otroka.

Po knjižnicah potekajo bralne urice, na katerih pripovedujejo izkušeni pripovedovalci, za nekoliko starejše pa so idealna izbira bralni klubi, na njih se učijo mladi oblikovati in izraziti svoje mnenje, ne da bi jih pri tem kdo korigiral in jim vsiljeval drugačno mišljenje. Gre za obojestransko spoštljiv odnos brez avtoritativnih posegov – prav to, kar mladi na svoji poti oblikovanja potrebujejo. Pa ne le mladi, tudi starejši potrebujejo druženje in pripovedovanje, da potrdijo svojo vključenost v družbo. Pogrešam pa več prenašanja življenjskih zgodb s starejših na mlade, več prenašanja izkušenj in modrosti, pri čemer bi bili zmagovalci vsi: mladi bi dobili dragoceno popotnico za življenje, starejši pa prepotreben občutek koristnosti.  

Vodnikova domačija Šiška – hiše branja, pisanja in pripovedovanja. Vir slike: Wikipedija.
Vodnikova domačija Šiška – hiše branja, pisanja in pripovedovanja.
Vir slike: Wikipedija.

Po svetu in pri nas ob svetovnem dnevu pripovedništva vrsta dogodkov

Na pomladno enakonočje na vseh celinah praznujejo svetovni dan pripovedništva. Ljudje se zbirajo na organiziranih dogodkih in prisluhnejo pripovedovalcem, izkušeni pripovedovalci pa nastopajo tako znotraj uradnih ustanov kot na ulicah in drugih priložnostnih dogodkih. Ta dan je res vse podrejeno pripovedovanju zgodb in dragocenemu sporočilu, ki ga pripovedovanje nosi vsem generacijam.

Pri nas je letos dogodkov ob svetovnem dnevu pripovedništva več kot lani, ko so večinoma potekali prek spleta. Kam se lahko odpravite po sproščeno poslušanje in pripovedovanje? Otroci so po šolah pripravili posebne ure pripovedovanja, veseli bodo obiska. Enako tudi v knjižnicah, kjer že tradicionalno počastijo ta praznik – povprašajte v najbližji enoti in si dovolite razkošje pripovedovanja na kakovostni ravni. Tudi v drugih kulturnih ustanovah se bodo pridružili svetovnemu dnevu pripovedništva.

Tu ni treba posebej omenjati Vodnikove domačije Šiška – hiše branja, pisanja in pripovedovanja, kjer potekajo ure pripovedovanja skozi vse leto. Če vas bo zmamila katera od prireditev, si boste pripravili prijetno doživetje. Nič hudega pa ni, če ostanete doma in si naredite pripovedovalski večer, na katerem bodo sodelovali vsi člani družine in – zakaj pa ne? – sosedje ali prijatelji. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice