Skip to content

Pirhi malo drugače: obriti, oviti in negativni

Brez pirhov si ne moremo predstavljati velikonočne pojedine, pogosto so tudi obvezni element velikonočnega obdarovanja. Poleg tega, da so lepi in okusni, pa so tudi eden izmed simbolov najpomembnejšega krščanskega praznika, ki slavi Kristusovo vstajenje od mrtvih. Pirhi predstavljajo kaplje Kristusove krvi, zato je bila prvotna barva pirhov rdeča. Jajce je med drugim tudi najbolj popolna podoba rodovitnosti ter novega življenja in je eden najstarejših simbolov v vseh kulturah sveta.

Tradicija barvanja jajc je tudi v Sloveniji zelo dolga in zelo pestra. Na Koroškem pobarvana jajca imenujejo pisánke, ponekod na Štajerskem in v Prekmurju pa remenice ali remenke. V Idriji jih okrasijo tudi z idrijsko čipko, vrhniški pirhi pa so znani po posebnem načinu izdelave, in sicer prebadanju jajčne lupine. Ena najbolj znamenitih in prepoznavnih pa je belokranjska pisanka, za izdelavo katere se uporablja čebelji vosek, pisač in svečo, rdeč krep papir, črno barvo in posodo za kuhanje.

Velikonočna jajca iz Bele krajine, pobarvana v tehniki z voskom, poimenovani batik, in okrašena z značilno likovno olepšavo, ustvarjajo le še v Adlešičih in okolici. Vir slike: Slovenia.si.
Velikonočna jajca iz Bele krajine, pobarvana v tehniki z voskom, poimenovani batik, in okrašena z značilno likovno olepšavo, ustvarjajo le še v Adlešičih in okolici.
Vir slike: Slovenia.si.

Danes so pirhi vseh barv, nekateri prisegajo na umetna barvila, drugi pa na naravna. O barvanju pirhov z naravnimi barvami smo v Slovencu že pisali. Danes pa si bomo pogledali nekaj malo bolj nenavadnih tehnik.

Barvanje jajc z brivsko peno

Potrebujete trdo kuhana jajca, živilske barve in peno za britje. Vzemite posodo z ravnim dnom (na primer pekač) in dno prekrijte s peno, nato po kapljicah po celi površini dodajte dve do največ štiri barve (če je barv preveč nastane grda rjava ali zelena mešanica). Vzemite paličico ali zobotrebec in po peni vlecite naključne linije sem in tja toliko časa, da se na peni zariše vzorec, ki vam je všeč.

Marmorirana ali obrita jajca. Vir slike: megamama.si.
Marmorirana ali obrita jajca.
Vir slike: megamama.si.

Vzemite trdo kuhano jajce, položite ga v posodo na barvno peno in ga počasi in previdno kotalite na drug konec posode v kar se da ravni liniji. Ko ste s peno pokrili celotno površino jajca, ga nežno vzemite iz posode in ga odložite v embalažo od jajc, da se posuši. Po približno 15 minutah jajce nežno obrišite.

Jajca v pisanih prtičkih

Potrebujete trdo kuhana jajca, razžvrkljan beljak (en beljak zadošča za 35 do 40 jajc), olje in pisane papirnate serviete. Od serviete ločite zgornjo poslikano plast, nato pa izrežite poljubni motiv, ki ga, preden ga prilepite na jajce, »pocufajte« po robovih, da bo prehod iz serviete na jajce lepši in ne bo ostrega roba.

Pirhi narejeni s servietno tehniko. Vir slike: retina.
Pirhi, narejeni s servietno tehniko.
Vir slike: retina.

Še vroča jajca posušite in jih premažite z beljakom. Delati morate hitro, saj se beljak hitro suši. Na premazano jajce pritisnite izrezan motiv in ga s čopičem, pomočenim v beljak, previdno zgladite (vedno od sredine na ven). Nanesite toliko beljaka, da bo servieta mokra. Ko se jajca posušijo, jih premažite z vato, namočeno v olje, da se bodo lepo svetila.

Jajca v negativu

Potrebujete jajca, tri žlice kisa, pet vrečk šipkovega čaja, nekaj ščepcev soli in listje različnih rastlin za okras.

Surova jajca okrasite z rastlinami (enako kot pri barvanju v čebulnih olupkih), ki jih na jajce pritrdite z najlonkami. V večji lonec nalijte vodo, dodajte sol, kis in raztresene vrečke šipkovega čaja. V tekočino nežno položite okrašena jajca in jih na zmernem ognju kuhajte 10 minut. Zaradi kisline se bo lupina jajca razbarvala, na mestu, kamor ste položili rastlino, pa bo lupina ohranila svojo prvotno barvo.

Na sliki so pirhi "v pozitivu" in v "negativu". Vir slike: odprtakuhinja.si.
Na sliki so pirhi “v pozitivu” in v “negativu”.
Vir slike: odprtakuhinja.si.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice