Skip to content

Vse o razpisu za finančno pomoč turizmu in gostinstvu

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes preko Javne agencije SPIRIT Slovenija objavilo 10 milijonov evrov vreden razpis za tako imenovani enkratni dodatek za turizem. V Uradnem listu ga interesenti najdejo pod nazivom »Javni razpis za pomoč podjetjem pri ponovnem zagonu dejavnosti po odpravi omejitev, vezanih na covid-19.«

Morda vas bo zanimalo tudi:

Na dveh javnih razpisih sedem milijonov za skupine kmetov in pravne osebe

Za slovenska podjetja in občine bo letos na voljo več kot 700 milijonov evrov novih razpisov evropskih sredstev

Sredstva so namenjena mikro, malim in srednjim podjetjem iz turistične, gostinske in kulturno-umetniške dejavnosti, ki so bila v času epidemije covida-19 najbolj prizadeta, so še sporočili iz ministrstva.

Podajanje pomoči vodi agencija Spirit Slovenija. Vir slike: Spiriti Slovenija.
Podajanje pomoči vodi agencija Spirit Slovenija.
Vir slike: Spiriti Slovenija.

Upravičenci do pomoči so tako fizične kot pravne osebe, ki opravljajo gospodarsko dejavnost in so imele na 31. julija 2021 v podatkovni bazi AJPES kot svojo glavno dejavnost registrirano eno izmed naslednjih standardnih klasifikacij dejavnosti oziroma SKD:

  • 100 Dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov,
  • 300 Strežba pijač,
  • 110 Dejavnost potovalnih agencij,
  • 120 Dejavnost organizatorjev potovanj,
  • 900 Rezervacije in druge s potovanji povezane dejavnosti,
  • 300 Organiziranje razstav, sejmov, srečanj,
  • 010 Umetniško uprizarjanje,
  • 020 Spremljajoče dejavnosti za umetniško uprizarjanje.

Stroški, ki so prijaviteljem nastali v času ponovnega zagona dejavnosti (od 1. avgusta 2021 do 31. januarja 2022) se bodo sofinancirali v obliki enkratnega zneska, ki znaša 6000 evrov na zaposlenega, skupno vrednost sofinanciranja pa se izračuna tako, da se ta znesek pomnoži z najnižjim številom zaposlenih v obdobju od 1. avgusta 2021 do 31. januarja 2022. Za izvedbo javnega razpisa je skupno na voljo 9.980.000 evrov.

Dodaten pogoj za prejem pomoč je upad prihodka od prodaje v letu 2020 glede na leto 2019, in sicer v višini vsaj 75 odstotkov. Upravičenci lahko vlogo na razpis oddajo do vključno 22. aprila 2022. Na spletnih straneh Javne agencije SPIRIT Slovenija je na voljo več informacij o razpisu in razpisna dokumentacija.

Mednardno barmansko tekmovanje na Bledu. Vir slike: I Feel Slovenia.
Mednardno barmansko tekmovanje na Bledu.
Vir slike: I Feel Slovenia.

»Namen javnega razpisa je podpora podjetjem pri ponovnem zagonu dejavnosti v obdobju po odpravi omejitev, vezanih na Covid-19, s tem pa želimo ohraniti obstoj dejavnosti, ki delujejo v prizadetih panogah gospodarstva, omogočiti lažji ponovni zagon dejavnosti po sprostitvi ključnih ukrepov, vezanih na Covid-19 in po ponovnem odprtju dejavnosti ter prispevati k ohranjanju podjetij in delovnih mest z namenom njihove nadaljnje rasti in razvoja,« so sporočili iz agencije SPIRIT.

Dotični razpis je le eden izmed številnih ukrepov, s katerimi je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS v zadnjih dveh letih pomagalo turizmu, ki je skupno prejelo več kot milijardo evrov pomoči.

Vlada je sicer celotnemu gospodarstvu v okviru desetih paketov protikoronske pomoči namenila 2,3 milijarde evrov pomoči, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa v tem času še za dobro milijardo evrov razvojnih spodbud, s pomočjo katerih so se podjetja lahko prilagodila na novo realnost, so še dodali v izjavi za javnost.

To bo tudi tretji poziv za pomoč gostinstvu in turizmu, ki ga je agencija objavila od pojava koronavirusa. Prvi poziv so objavili novembra 2020, in sicer za pomoč do 1000 upravičencem, ki so lahko prejeli do največ 9.999 evrov.

Nato so za pomoč namenili še dobrih 36 milijonov evrov v razpisu, ki so ga objavili pred letom dni, in sicer za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetij v gostinstvu in turizmu za prvi val epidemije covida-19 od 12. marca do 31. maja 2020. Pomoč je takrat obsegala od 900 evrov do največ 9.999 evrov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice