Naprej na vsebino

Evropska unija bo ta mesec pripravila prepoved uvoza ruske nafte

Evropska unija pripravlja osnutek za najbolj udarni ukrep proti Rusiji do zdaj, prepovedali bi namreč uvoz ruskih naftnih derivatov, pišejo pri New York Times.

EU je dolgo odlašala s takim ukrepom, predvsem zaradi visokih stroškov, ki bi jih imela Nemčija, ter seveda skoraj neizogibnega povišanja cen energije v državah članicah.

Kljub temu evropski uradniki in diplomati pravijo, da si EU zdaj prizadeva sprejeti postopno prepoved, ki bi Nemčiji in drugim članicam dala čas, da si uredijo druge dobavne poti. Na podoben način je EU uredila prepoved uvoza ruskega premoga, kjer je predvidela štirimesečno prehodno obdobje.

Protestniki v Berlinu pozivajo k novim sankcijam proti Rusiji. Vir slike: AFP.
Protestniki v Berlinu pozivajo k novim sankcijam proti Rusiji.
Vir slike: AFP.

O novi prepovedi pa članice EU ne bodo razpravljale pred zadnjim krogom predsedniških volitev v Franciji, ki se bo zgodil 24. aprila, saj bi lahko nov skok cen energije pri volitvah pomagal kandidatki desne opcije Marine Le Pen ter škodil predsedniku Emmanuelu Macronu, so sporočili uradniki.

Viri, ki želijo ostati anonimni, so za New York Times tudi povedali, da bodo novi ukrepi najverjetneje sprejeti ne glede na to, ali bodo iz Ukrajine poročali o novih grozodejstvih ali ne.

»Evropska komisija in članice so se pametno izogibale opredelitvi linij, ki bi sprožile odziv s sankcijami, odkar je Rusija napadla Ukrajino,« je dejal Emre Peker, direktor svetovalne družbe Eurasia Group.

»Pričakujem, da se bo EU izogibala opredelitvi teh linij, medtem ko stopnjevanja ruske invazije v vzhodni Ukrajini in razkritja iz Buče in drugod še naprej zaostrujejo evropska stališča. Vse druge večje katastrofe, ki se bodo zgodile, bodo samo še dodatno spodbudile odziv EU,« je dodal.

Putin: naš cilj je pretvorba plačil za energente v nacionalno valuto in postopno opuščanje dolarja in evra

Napovedi o novih prepovedih prihajajo v istem dnevu, ko je ruski predsednik Vladimir Putin na sestanku priznal, da so trenutne sankcije občutno škodile osrednjemu energetskemu sektorju države.

»Kot smo že večkrat povedali, je tukaj najbolj pereča težava motnja izvozne logistike,« je dejal na virtualnem sestanku z ministri in drugimi vladnimi uradniki. »Poleg tega se pojavljajo zastoji pri plačilih za ruski izvoz energije. Banke iz neprijaznih držav odlašajo z nakazili sredstev.«

Predsednik Putin med sestankom z vladnimi uradniki. Vir slike: Kremlin.
Predsednik Putin med sestankom z vladnimi uradniki.
Vir slike: Kremlin.

Ob tem je spomnil na prizadevanje za pretvorbo plačil za energente v domačo valuto in omenil postopno opuščanje ameriškega dolarja in evra. »Na splošno nameravamo v našem zunanjetrgovinskem sistemu drastično povečati delež obračunov v nacionalnih valutah,« je povedal. »Na tem področju se že izvajajo pomembni koraki, ključna naloga pa je pripraviti naš valutni trg na ta prehod in strankam omogočiti menjavo katerekoli tuje valute za potreben znesek ruskih rubljev.«

Ruska invazija je med evropskimi oblastmi sprožila pogovore o tem, da EU ne bi smela financirati Kremlja z uvozom ruskih energentov in bi morala zmanjšati odvisnost Rusije s širitvijo na alternativne vire oskrbe.

Putin pa je prepričan, da bi poskus zamenjave ruskih virov energije vplival na celotno svetovno gospodarstvo. »Posledice tega bi lahko bile izjemno boleče, predvsem za pobudnike te politike,« je še povedal ter dodal, da za Evropo ne obstaja primerna zamenjava ruskega uvoza energentov.

»Da, ruski plin je mogoče zamenjati, vendar ne v tem trenutku, kar je vsem jasno,« je nadaljeval. »Na svetovnem trgu ni sproščenih količin plina, dobava iz drugih držav v Evropo, predvsem iz ZDA, pa bo potrošnike stala nekajkrat več – ponavljam, nekajkrat več – in bo negativno vplivala na življenjski standard ljudi in konkurenčnost evropskega gospodarstva.«

Rafinerija v ruskem kraju Omsk. Vir slike:  Reuters.
Rafinerija v ruskem kraju Omsk.
Vir slike: Reuters.

Ameriški predsednik Biden je v torek oznanil, da bodo začasno prekinili uredbo, ki je prepovedovala uporabo mešanice etanola in bencina, ki sicer prispeva k večjim emisijskim izpustom. S tem želijo predvsem vplivati na zniževanja cen goriv.

»Pripravljeni so opustiti tako imenovano zeleno agendo in ponovno uporabiti energijo z visokim ogljičnim odtisom, ki so jo do nedavnega želeli popolnoma ukiniti kot zastarelo in umazano,« je namigovanje na takšne poteze komentiral Putin.

Namignil je, da je bila Rusija uporabljena kot pretveza za ZDA in njihove zaveznice, da umaknejo politike, usmerjene v spodbujanje zelene energije, za katere se je izkazalo, da s seboj potegnejo visoke gospodarske stroške. »Zdaj imajo čudovit izgovor, da prikrijejo svoje napačne izračune in za vse okrivijo Rusijo,« je dejal.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice