Naprej na vsebino

Vojna upočasnila gospodarsko okrevanje: za Slovenijo letos napovedana 3,7-odstotna rast

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v novih gospodarskih napovedih zmanjšal pričakovano svetovno gospodarsko rast na 3,6 odstotka, za Slovenijo pa po novem pričakuje 3,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP).

Vojna v Ukrajini je sprožila drago humanitarno krizo, ki zahteva mirno rešitev, so zapisali v poročilu. Hkrati bo gospodarska škoda zaradi konflikta prispevala k znatni upočasnitvi svetovne rasti leta 2022 in povečala inflacijo. Cene goriva in hrane so hitro narastle, kar je najbolj prizadelo ranljivo prebivalstvo v državah z nizkimi dohodki.

Svetovna rast naj bi se upočasnila z ocenjenih 6,1 odstotka v letu 2021 na 3,6 odstotka v letih 2022 in 2023. To je za 0,8 in 0,2 odstotne točke nižje kot je bilo pričakovano januarja. Po letu 2023 naj bi se globalna rast srednjeročno zmanjšala na približno 3,3 odstotka.

Pregled napovedanih rasti po svetovnih regijah.
Pregled napovedanih rasti po svetovnih regijah.

Zvišanje cen surovin in vse večji pritiski na cene so privedli do projekcij inflacije za leto 2022 v višini 5,7 odstotka v razvitih gospodarstvih in 8,7 odstotka na trgih v razvoju, kar je za 1,8 in 2,8 odstotne točke višje od napovedi januarja lani.

»Globalni gospodarski obeti so se močno poslabšali, predvsem zaradi ruske invazije na Ukrajino,« je v torek na novinarski konferenci dejal Pierre-Olivier Gourinchas, glavni ekonomist pri IMF. »Ta kriza se razvija naprej, medtem pa si svetovno gospodarstvo še ni popolnoma opomoglo od pandemije.«

Vsestranska prizadevanja za odziv na humanitarno krizo, preprečevanje nadaljnje razdrobljenosti gospodarstva, ohranjanje svetovne likvidnosti, obvladovanje dolžniških stisk, spopadanje s podnebnimi spremembami in konec pandemije so bistvenega pomena, so prepričani pri IMF.

Gourinchas je še dejal, da vojna upočasnjuje rast in spodbuja inflacijo, kar je opisal kot »jasno in prisotno nevarnost« za številne države. Dodal je, da bodo motnje ruske oskrbe z nafto, plinom in kovinami, skupaj z ukrajinskim izvozom pšenice in koruze, močno vznemirile trge surovin in svetovno gospodarstvo.

Pierre-Olivier Gourinchas, glavni ekonomist pri IMF. Vir slike: IMF.
Pierre-Olivier Gourinchas, glavni ekonomist pri IMF.
Vir slike: IMF.

Omenil je tudi, da bo pot svetovnega gospodarstva odvisna od tega, kako se bo vojna nadaljevala, in od končnega vpliva sankcij, ki so jih ZDA in njihovi zavezniki v Evropi in Aziji uvedli proti Rusiji.

»Negotovost v zvezi s temi projekcijami je precejšnja, precej bolj kot običajno,« je dejal Gourinchas. »Rast bi se lahko še upočasnila, medtem ko bi inflacija lahko presegla naše projekcije, če bi se sankcije na primer razširile na ruski izvoz energije.«

V zadnjem poročilu IMF je gospodarska rast za Evropsko območje določena pri 2,8 odstotka (v letu 2021 je bila 5,3 odstotka). V Nemčiji je napovedana 2,1-odstotna rast, kar je za 0,7 odstotka nižje od lanskega leta. V Franciji se pričakuje 2,9-odstotna rast (v letu 2021: 7 odstotkov), v Italiji pa 2,3-odstotna (v letu 2021: 6,6 odstotka).

V poročilu svetovno gledano izstopa predvsem Indija, kjer je napovedana 8,2-odstotna rast BDP-ja, ter Savdska Arabija s 7,6-odstotno rastjo. Na vodilnem mestu se tokrat ni znašla Kitajska, saj ima napovedano rast pri komaj 4,4 odstotka, predvsem zaradi striktnih ukrepov proti koronavirusu, ki so jih nedavno uvedli.

Za Slovenijo so napovedali 3,7-odstotno rast, kar je občutno manj od 8,1 odstotka v lanskem letu. Za leto 2022 je IMF napovedal 6,7-odstotno inflacijo, medtem ko je v letu 2021 znašala 1,9 odstotka. Za leto 2023 napovedujejo 5,1-odstotno inflacijo. Brezposelnost pa naj bi medtem še naprej padala.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice