Naprej na vsebino

Delnice Netflixa padle na najnižjo raven v zadnjih štirih letih, Elon Musk v iskanju sredstev za nakup Twitterja

Za Netflix, ameriškega ponudnika pretočnih vsebin, ki ga dobro poznamo tudi v Sloveniji, in njegove delničarje je bil danes težek dan. Prvič v desetih letih je namreč zabeležil upad naročnikov – skupaj 200.000 v prvih treh mesecih letošnjega leta.

Ta novica je skupaj z opozorilom podjetja, da se bo upad naročnikov najverjetneje nadaljeval tudi v drugem četrtletju, kjer pričakujejo, da bodo izgubili dva milijona naročnikov, ceno delnice pognala krepko navzdol.

Cena je v začetku trgovalne seje v sredo padla pod 214 ameriških dolarjev na delnico, kar je 39-odstotni padec od prejšnjega dne. Poleg tega je to tudi najnižja vrednost v več kot štirih letih (januarja 2018 je cena delnice padla na 212,52 dolarja).

Gibanje cene delnice Netflixa v zadnjem letu. Vir slike: Google.
Gibanje cene delnice Netflix v zadnjem letu.
Vir slike: Google.

Netflix je sicer že nekaj mesecev v težavah. Cena delnice je do novembra lani rastla, po tem pa je pot nadaljevala samo še navzdol.

Uprava Netflixa je v pismu delničarjem izgubo naročnikov pripisala številnim dejavnikom, vključno z upočasnitvijo uvajanja širokopasovnih in pametnih televizorjev, izmenjavo gesel Netflix računov med gospodinjstvi ter povečano konkurenco tako kabelske in »navadne« televizije kot tudi drugih konkurenčnih storitev pretakanja vsebin. Dostop do ene vidnejših, Disney+, bomo poleti dobili tudi v Sloveniji.

Navedli so tudi makroekonomske dejavnike, kot je povečana inflacija in ruska invazija na Ukrajino, zaradi česar je Netflix zapustil Rusijo, kjer je izgubil 700.000 uporabnikov.

»Delamo na tem, kako bi monetizirali deljenje [gesel]. O tem razmišljamo že nekaj let, a ko smo imeli hitro rast, to ni bila prednostna naloga. Zdaj zelo trdo delamo na tem. Ne pozabite, da je to več kot 100 milijonov gospodinjstev, ki so se že odločili za uporabo Netflixa. Obožujejo storitev, samo mi moramo biti plačani,« je soizvršni direktor podjetja Reed Hastings povedal vlagateljem.

Soizvršni direktor Netflixa Reed Hastings. Vir slike: Getty Images, Jacopo Raule.
Soizvršni direktor Netflixa Reed Hastings.
Vir slike: Getty Images, Jacopo Raule.

»In kot drugo, res je, da imamo veliko konkurenco. Oni imajo nekaj zelo dobrih oddaj in filmov. […] Vem, da je to razočaranje za vlagatelje. Toda notranje smo zelo pripravljeni in to je kot naš trenutek, da zasijemo,« je vlagatelje miril Hastings in dodal, da so v podjetju zelo osredotočeni na doseganje ciljev, saj se želijo vrniti v dobro luč.

Elon Musk išče sredstva za financiranje prevzema Twitterja v višini 43 milijard dolarjev

Morgan Stanley, investicijska banka, ki sodeluje z Muskom, pri morebitnem nakupu Twitterja, je bila v kontaktu z bankami in drugimi potencialnimi vlagatelji, ki bi lahko zagotovili financiranje, so povedali štirje viri za New York Times. Najbogatejši Zemljan je predvsem osredotočen na možnost posojila in še ni začel iskati lastniškega financiranja za svojo ponudbo, je dejal eden od virov.

Gibanje cene delnice Twitterja v zadnjih 6 mesecih. Vir slike: Google.
Gibanje cene delnice Twitterja v zadnjih 6 mesecih.
Vir slike: Google.

Elon Musk naj bi tehtal različne oblike financiranj, vključno s prednostnim dolgom in posojilom z zastavo delnic Tesle, proizvajalca električnih avtomobilov.

Apollo Global Management, podjetje zasebnega kapitala, je med tistimi, ki bi lahko ponudilo dolžniško financiranje pri Muskovem potegovanju za Twitter. Delež lastniškega kapitala, ki ga bo potreboval, bo verjetno precejšen. Musk naj bi še ta teden predstavil v celoti financirano ponudbo, čeprav je ta rok še precej negotov.

Heineken namerava ponovno zvišati cene

Nizozemsko pivovarsko podjetje Heineken je prvem letošnjem četrtletju zabeležilo rast prodaje in dobička. Prihodki od prodaje so se povečali za 36 odstotkov na skoraj sedem milijard evrov, čistega dobička pa je bilo za 417 milijonov evrov, so poročali pri STA.

V poročilu sicer niso vključene posledico umika Heinekena iz Rusije, po njeni invaziji na Ukrajino. Pojasnili so, da bodo ob objavi polletnih poslovnih rezultatov posodobili tudi trenutne.

»Vojna v Ukrajini je vnesla dodatno negotovost na svetovne gospodarske obete in trg blaga,« je Heineken navedel v sporočilu za javnost. Pričakujejo tudi, da bodo »naraščajoči inflacijski pritiski vplivali na razpoložljivi dohodek gospodinjstev in posledično ogrozili porabo piva pozneje v letu«.

Ob tem so opozorili, da se pojavljajo »nadaljnji stroškovni pritiski zaradi naraščajočih vhodnih stroškov, izzivov v dobavni verigi in odločitve o izstopu iz Rusije« ter da bo zato družba »sprejela dodatne ukrepe«, kar bi lahko pomenilo povišanje cen izdelkov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice