Skip to content

Strokovnjaki menijo, da bo Bitcoin do leta 2030 vreden 420 tisoč dolarjev

Kriptovaluta Bitcoin (BTC) bo letos do decembra zrastla na 65.185 dolarjev, do leta 2025 pa se bo dotaknila cene 179.280, je prepričana skupina 35 strokovnjakov za finančno tehnologijo (finteh) in kriptovalute.

Finder, podjetje za svetovanje in primerjave, trenutno meri strokovne napovedi cene Bitcoina z uporabo dveh načinov anketiranja.

V njihovi tedenski raziskavi sprašujejo skupino petih finteh strokovnjakov, ali menijo, da bo cena Bitcoina v naslednjih dveh tednih zrastla, padla ali ostala približno enaka. Njihova večja, četrtletna raziskava, ki je bila nazadnje izvedena ta mesec, pa zajema 35 strokovnjakov in njihova mnenja o tem, kako se bo cena te kriptovalute gibala v naslednjih desetih letih.

Slednji so od prejšnje raziskave, ki je potekala januarja, nekoliko znižali kratkoročna pričakovanja. Takrat so namreč Bitcoinu napovedali, da bo do konca leta 2022 dosegel 76.360 dolarjev vrednosti. Aprila je bila ta napoved nižja za 15 odstotkov (65.185 dolarjev).

Povzetek napovedi cen kriptovalute Bitcoin v naslednjih letih. Vir slike: Finder.
Povzetek napovedi cen kriptovalute Bitcoin v naslednjih letih.
Vir slike: Finder.

Nekoliko so spremenili tudi napoved do leta 2025. Januarja so namreč za to obdobje napovedovali ceno 192.800, aprila pa 179.280 dolarjev, kar je sedem odstotkov manj.

Nasprotno pa je odbor strokovnjakov bil tokrat bolj naklonjen dolgoročni rasti Bitcoina, saj so v aprilskem poročilu napovedali, da bo do 31. decembra 2030 en Bitcoina vreden 420.240 dolarjev, v primerjavi z napovedjo 406.400 dolarjev v začetku leta.

Skupina je bila skozi zadnja štiri četrtletna poročila vedno bolj pesimistična glede cene Bitcoina za leto 2025. Kljub temu, da so glede rasti do leta 2030 bolj optimistični kot v prejšnjem poročilu, so še vedno pod napovedmi iz leta 2021.

Kate Baucherel, tehnološka svetovalka in specialistka za blockchain pri Galia Digital, je podala eno od slabših napovedi za konec leta, saj pričakuje, da bo BTC letošnje leto zaključil v vrednosti približno toliko, kot je njegova vrednost zdaj, kar pomeni 40.000 dolarjev. Baucherel namreč meni, da bo odvisnost kriptovalute od fosilnih goriv ovirala njeno rast.

Kate Baucherel, tehnološka svetovalka in specialistka za blockchain pri Galia Digital. Vir slike: Galia Digital.
Kate Baucherel, tehnološka svetovalka in specialistka za blockchain pri Galia Digital.
Vir slike: Galia Digital.

Dimitrios Salampasis, predavatelj finančnih tehnologij na Tehnološki univerzi Swinburne, je prav tako podal podpovprečno napoved cene Bitcoina ob koncu leta 2022 pri 50.000 dolarjih. Salampasis je tako kot Baucherel tudi govoril o uporabi fosilnih goriv v pri rudarjenju:

»Menim, da bo Bitcoin služil namenu ohranjanja vrednosti. Pomembno je omeniti algoritemsko pomanjkanje in nenehno zmanjševanje nagrad blokov [pri rudarjenju]. Poleg tega lahko pogovori o vplivu rudarjenja na okolje privedejo do popolne prepovedi dejavnosti rudarjenja kriptovalut, kar bi lahko dodatno prispevalo k pomanjkanju Bitcoina in zvišanim cenam kot hranilniku vrednosti. Nenazadnje bi se lahko z Bitcoinom zavarovali pred nihanjem fiat valut.«

Po drugi strani je Ben Ritchie, generalni direktor podjetja Digital Capital Management, napovedal vrednost v višini 100.000 dolarjev, pri čemer navaja, da zaupanje postaja vedno bolj pomemben dejavnik za vlagatelje.

»Ali lahko zaupamo gospodarskemu sistemu in posrednikom, ki ga poganjajo? Zaupanje je izgubljeno in z gospodarstvom, ki tava po neznanem, Bitcoin tvori privlačno alternativno rešitev,« je prepričan Ritchie. »Ker obstaja neomejena ponudba fiat valut, je najboljši način za posameznike in institucije, ki želijo ohraniti svojo kupno moč, da skočijo v sredstva, kot je Bitcoin, ki niso neomejena.«

Joseph Raczynski, tehnolog in futurist pri Thomson Reuters, je prav tako napovedal nadpovprečno napoved za konec leta 2022 in sicer 90.000 dolarjev, vendar prihodnjo rast vidi precej skokovito. Organizacije namreč poskušajo uvesti inovacijske rešitve, medtem ko se vlade potegujejo za regulacijo industrije.

Je zdaj čas za nakup ali prodajo Bitcoina?

Nekaj več kot dve tretjini (67 odstotkov) anketiranih strokovnjakov meni, da je zdaj pravi čas za nakup Bitcoina, nadaljnjih 24 odstotkov vlagateljev pa pravi, da je čas, da se investicije ne spreminja. Samo devet odstotkov jih je prepričani, da je pravi čas za prodajo kriptovalute.

Kate Baucherel, Elvira Sojli, izredna profesorica na UNSW in John Hawkins, višji predavatelj na Univerzi v Canberri, so med tistimi, ki menijo, da je čas za prodajo Bitcoina. Baucherel pravi, je treba »zmanjšati emisije ogljika in edini način, da se to zgodi, je z regulacijo in znižanjem vrednosti kriptovalute do točke, ko je rudarjenje s pomočjo fosilnih goriv neekonomično«.

Večina strokovnjakov se strinja da je še vedno dober čas za nakup Bitcoina. Vir slike: Coin Quora.
Večina strokovnjakov se strinja da je še vedno dober čas za nakup Bitcoina.
Vir slike: Coin Quora.

Hawkins meni, da bi Bitcoin balonček lahko počil, Ethereum pa bi postal nov kralj kriptovalut. »Poleg tega, da bodo zasebne kriptovalute nadomestili CBDC [digitalne valute centralnih bank] in splošni zlom špekulativnega balona, mislim, da bo Bitcoin izgubil proti Ethereumu, ki ima močnejšo uporabnost, zlasti če Ethereum preklopi na PoS [proof-of-stake], in tako postane bolj okoljsko odgovoren,« pravi Hawkins. Posledica bi lahko bil padec cene Bitcoina na 100 dolarjev do leta 2030.

Nakup Bitcoina pa med drugimi zagovarja Joe Burnett, analitiki pri Blockware Solutions, ki vidi to kriptovaluto kot solidno naložbo za prihodnost. »Bitcoin je edino sredstvo na svetu brez tveganja nasprotne stranke in tveganja zmanjšanja vrednosti. Je najboljša varčevalna tehnologija na svetu,« je prepričan.

V kolikor bodo kriptovalute nadaljevale s svojim prodorom v vsakdanje življenje in dosegle splošno uporabnost, ne samo med potrošniki, ampak tudi med vladami po svetu, bi to lahko pomenilo dobre stvari za Bitcoin, so še zapisali pri Finderju.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice