Naprej na vsebino

Nič več določenih cen naftnih derivatov – ne politika, decentraliziralo nas bo gorivo

O tem, tudi v Sloveniji opažamo hitro rast cen na skorajda vseh področjih, smo danes že pisali. Hrana in pijača so se podražili za nekaj manj kot deset odstotkov. Že jutri se bodo podražili naftni derivati. Uredbi o določitvi cen naftnih derivatov, s katero je vlada določila najvišje maloprodajne cene goriv marca 2022, je namreč potekel rok trajanja. Vlada ukrepa ni podaljšala, kar pomeni, da se bodo cene naftnih derivatov znova prosto oblikovale na trgu.

V sporočilu za javnost so zapisali, da se je Vlada Republike Slovenije »zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen 14. marca 2022 odločila za začasen ukrep regulacije cen določenih naftnih derivatov. Z Uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov je aktivno posegla na trg cen naftnih derivatov. Določila je najvišje dovoljene drobnoprodajne cene (za NMB-95 ta znaša 1,503 evra/liter, za dizel pa 1,541 evra/liter) ter kasneje, dne 31. marca 2022 s spremembo uredbe (Uradni list RS, št. 46/22) določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene z DDV (NMB-95 ta znaša 1,483 evra/liter, za dizel pa 1,521 evra/liter). Uredba velja do vključno 30. aprila 2022.

S tem je bil vladni cilj in namen zaščite potrošnikov dosežen. V vmesnem obdobju so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale. V Sloveniji trenutno ne zaznavamo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv. Zaradi vladnega ukrepa so v Sloveniji najvišje dovoljene drobnoprodajne cene za NMB-95 in dizel že od sredine marca 2022 nižje od EU povprečja in povprečja v EURO območju. Uredba oziroma začasni vladni ukrep bo s 1. majem 2022 prenehal veljati

Ne glede na prenehanje ukrepa »na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ocenjujemo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru EU povprečja in povprečja EURO območja,« so dodali.

Projekcija cen bencina in dizla. Vir slike: Finance.
Projekcija cen bencina in dizla.
Vir slike: Finance.

Kakšne cene lahko pričakujemo s prvim majem?

Analitik Financ Jure Ugovšek ocenjuje, da bi se cena bencina povišala za približno deset centov, prek 1,6 evra za liter, liter dizla pa za nekaj manj kot 30 centov, na približno 1,82 evra, so poročale Finance. Obe ceni bi pomenili novi cenovni rekord na črpalkah. Pojasnili so, da je bil izračun narejen na podlagi podatkov gibanja energentov na mediteranskih borzah, gibanju tečaja evro/dolar in ob predpostavki, da bodo trgovci sledili prejšnji praksi zasledovanja marže približno devetih centov na liter.

Precej verjetno je tudi, da bodo trgovci z gorivi sedaj s spreminjanjem cen goriv poskušali nadoknaditi izgubo, ki so jo pridelali v času zapovedanih najvišjih cen.

Kakršnakoli že bo končna cena, zagotovo je le to, da bo višja, vsled tega je na bencinskih servisih že od včeraj velika gneča, občasno se črpalke tudi zapirajo, dokler ne pride nova cisterna. Ljudje točijo gorivo ne le v avtomobile, ampak tudi v številne bolj ali manj primerne posode.

Uredba o znižanih trošarinah za energente ostaja v veljavi

Vlada je 28. aprila podaljšala trenutno veljavno Uredbo o trošarinah za energente in veljavnost Uredbe o določitvi zneska trošarine za električno energijo in sicer do 31. julija.

Trošarine bodo do konca julija znašale: za bencine 0,359 evra za liter; za plinsko olje za pogon 0,330 evra za liter; za plinsko olje za gorivo za ogrevanje 0,07875 evra za liter; za zemeljski plin za gorivo za ogrevanje 0,855 evra za megavatno uro, za elektriko pa za stopnjo od 0 do 10.000 MWh/leto 1,525 evra in za stopnjo nad 10.000 MWh/leto 0,90 evra.

Kakršnakoli že bo končna cena, zagotovo je le to, da bo višja. Vir slike: Adobe Stock.
Kakršnakoli že bo končna cena, zagotovo je le to, da bo višja.
Vir slike: Adobe Stock.

S prvim majem preneha veljati tudi člen interventnega zakona, ki je porabnike za tri mesece oprostil plačila omrežnine. Gre za prav tisto uredbo, ki je bila, kljub temu, da nam je vsem znižala znesek na položnici za elektriko za skoraj tretjino, deležna mnogih kritik tudi na soočenjih pred volitvami v Državni zbor RS. In predmet dveh predlogov ustavnih presoj, ki sta jih vložila Agencija za energijo in Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije.

Če si dovolim zaključiti rahlo cinično, smo na teh soočenjih poslušali tudi veliko o nujnosti decentralizacije, o gneči na cestah, izpušnih plinih, o tem, da se denar iz vseh regij steka v Ljubljano. Malodane vsi, ki so se potegovali za poslanske stolčke, so zagovarjali enakomeren razvoj regij. S temi cenami goriv in s cenami električne energije, ki ne bodo nič več 30 odstotkov nižje, z rastjo cen hrane – se bomo prebivalci decentralizirali sami od sebe. Ker si polnjenja rezervoarjev enostavno več ne bomo mogli privoščiti. Vsaj večina. Sploh, če bi radi še kaj jedli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice