Naprej na vsebino

Ste že prejeli informativni izračun dohodnine? Danes je zadnji dan za ugovor

Konec marca je nekaj manj kot en milijon zavezancev prejel informativne izračune dohodnine (IID) za leto 2021. Rok za morebitne ugovore na izračune iz prvega paketa se izteče danes.

V prvem paketu je bilo 336.817 zavezancev, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine. Vsi ti lahko pričakujejo vračilo preveč plačanih zneskov do 31. maja. V paketu je bilo tudi 189.844 zavezancev, ki so lani med letom plačali premalo dohodnine, ti morajo doplačila izvesti najpozneje do 2. junija.

Drugi sveženj informativnih izračunov za preostale zavezance (običajno so v drugi sveženj vključeni zavezanci, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, imeli katastrski dohodek, dohodek iz tujine, dohodek iz dejavnosti in drugi) bo sledil predvidoma konec maja, kdor tudi še takrat ne bo prejel informativnega izračuna, pa bo moral napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do 1. avgusta.

V katerem primeru morate vložiti ugovor?

Ko oseba prejme izračun, ga mora natančno pregledati in ugotoviti, ali so podatki na njem pravilni, resnični in popolni. V kolikor je tako, potem ni treba narediti ničesar več, sicer pa mora vložiti ugovor.

Ugovore na informativne izračune dohodnine morajo torej zavezanci vložiti, če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. če je davčna obveznost ugotovljena napačno. Ugovor na IID lahko oddajo elektronsko preko portala eDavki, osebno na pristojnem finančnem uradu ali po pošti. Obrazec za ugovor in navodila za izpolnjevanje so na voljo na spletni strani, pod rubriko »Obrazci«.

Na podlagi ugovora bo FURS najpozneje do 31. oktobra izdal novo odločbo o odmeri dohodnine, zoper katero lahko oseba vloži pritožbo, če se z njo ne strinja.

V kolikor so podatki na informativnem izračunu dohodnine napačni, ugovora pa zavezanec ni vložil, se to šteje kot davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice