Naprej na vsebino

Izplačilo socialnih transferjev: maj 2022

Konec aprila je Statistični urad RS (SURS) poročal, da so se v enem letu cene v povprečju zvišale za 6,9 odstotka. Cene blaga so bile v povprečju višje za 7,9 odstotka, cene storitev pa za 5 odstotkov. Blago dnevne porabe se je podražilo za 9,1 odstotka, trajno blago za 8,8 odstotka in poltrajno blago za 2,7 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevale višje cene naftnih derivatov ter hrane in brezalkoholnih pijač.

V primerjavi z mesecem marcem so se cene življenjskih potrebščin v aprilu zvišale za 2,6 odstotka; najbolj so se podražili olje in maščobe, meso, zelenjava ter kruh in izdelki iz žit. Podražila se je tudi električna energija, oblačila in obutev, tekoča goriva itd.

Glede na zadnji poskok cen naftnih derivatov si lahko prav kmalu obetamo nove podražitve. Podražili se bodo prevozi, kar bo vplivalo na prav vso blago, hrana pa se bo dodatno podražila tudi zaradi višjih inputov v kmetijstvu. Prav tako bomo prejeli višje položnice za električno omrežnino, saj je s prvim majem prenehal veljati člen interventnega zakona, ki je porabnike za tri mesece oprostil plačila omrežnine.

Če se je preteklo leto na dopuste odpravilo slabe tri četrtine Slovencev, bo letos ta odstotek najverjetneje še precej nižji. Pred nami zagotovo niso rožnati časi in najverjetneje bo v prihodnjih mesecih marsikdo na novo zaprosil za socialne transferje.

Vsi, ki ste že upravičenci za socialne transferje, pa boste izplačilo v mesecu MAJU na svoj TRR prejeli po naslednjem razporedu:

DRŽAVNA ŠTIPENDIJAtor., 10.5.
ZOISOVA ŠTIPENDIJAtor., 10.5.
POMOČ OB ROJSTVU OTROKAsre., 11.5.
STARŠEVSKI DODATEKsre., 11.5.
REJNINEsre., 11.5.
OTROŠKI DODATEKčet., 12.5.
DODATEK ZA VELIKO DRUŽINOčet., 12.5.
DODATEK ZA NEGO OTROKAčet., 12.5.
PRISP. ZARADI DELA S KRAJŠIM DEL. ČAS. ZARADI STARŠEVSTVApet., 13.5.
DELNO PLAČILO ZA IZGUBLJENI DOHODEKpet., 13.5.
STARŠEVSKA NADOMESTILApet., 13.5.
DENARNA SOCIALNA POMOČ I. OBDELAVApet., 20.5.
VARSTVENI DODATEKtor., 31.5.
DENARNA SOCIALNA POMOČ II. OBDELAVApet., 3.6.
Izplačilo socialnih transferjev – terminski plan za maj 2022.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice