Naprej na vsebino

Evropska komisija predložila predlog za šesti paket sankcij proti Rusiji: kaj bi tokrat prepovedali?

Evropska komisija je v sredo v obravnavo članicam EU predložila predloge o novih sankcijah proti Rusiji, odločitev pa pričakujejo do konca tedna. V šestem paketu sankcij je govora o prepovedi uvoza ruske nafte ter izključitev večjih ruskih bank iz plačilnega sistema SWIFT.

Sredi aprila smo pisali o tem, da naj bi se Evropska Unija pripravljala na popolno prepoved uvoza ruske nafte, kar se je zdaj tudi uresničilo. »Prihodnost Evropske unije je zapisana tudi v Ukrajini,« je v uvodu napovedi novih sankcij povedala predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

»Z vsemi temi koraki ruskemu gospodarstvu odvzemamo zmožnost diverzifikacije in modernizacije. Putin je želel Ukrajino izbrisati z zemljevida. Očitno mu ne bo uspelo. Nasprotno: Ukrajina je vstala v enotnosti. In njegova lastna država, Rusija, tone,« je dodala.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Vir slike: EU.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
Vir slike: EU.

Kot prvi ukrep, bi na seznam sankcioniranih posameznikov uvrstili visoke vojaške častnike in druge posameznike, »ki so zagrešili vojne zločine v Buči in so odgovorni za nečloveško obleganje mesta Mariupol«. Von der Leyen je prepričana, da bo to »še en pomemben signal vsem vpletenim v vojno Kremlja. Vemo, kdo ste, in odgovarjali boste,« je zagotovila.

Nato predlagajo izključitev novih treh ruskih bank iz plačilnega sistema SWIFT, med drugimi tudi Sberbank, ki velja za največjo banko v Rusiji. »S tem bomo prizadeli banke, ki so sistemsko kritične za ruski finančni sistem in Putinovo sposobnost uničevanja. To bo utrdilo popolno izolacijo ruskega finančnega sektorja od svetovnega sistema,« je komentirala ukrep.

Komisija bi prav tako trem večjim ruskim državnim televizijam prepovedala oddajanje v Evropski Uniji. »Svoje vsebine ne bodo smeli več distribuirati v EU, ne glede na obliko, bodisi kabelsko, preko satelita, po internetu ali prek aplikacij za pametne telefone. Te televizijske kanale smo opredelili kot glasnike, ki agresivno širijo Putinove laži in propagando. Ne smemo jim več dati prostora za širjenje teh laži,« je povedala von der Leyen.

Sberbank je najstarejša in največja ruska banka. Vir slike: TASS.
Sberbank je najstarejša in največja ruska banka.
Vir slike: TASS.

Dodala je tudi, da se Kremelj zanaša na računovodje, svetovalce in tako imenovane spin doktorje iz Evrope. »To se bo zdaj ustavilo. Prepovedujemo zagotavljanje teh storitev ruskim podjetjem,« je dejala.

Na koncu se je dotaknila tudi prepovedi uvoza ruske nafte. »V zadnjem paketu sankcij smo začeli s premogom. Zdaj se ukvarjamo z našo odvisnostjo od ruske nafte. Bodimo jasni: ne bo lahko. Nekatere države članice so močno odvisne od ruske nafte. Ampak preprosto moramo delati na tem,« je povedala predsednica ter ob tem dodala, da bo to popolna prepoved uvoza surove in rafinirane ruske nafte, tako tiste z morja kot po cevovodih.

»Poskrbeli bomo, da bomo rusko nafto postopoma opuščali na urejen način, na način, ki nam in našim partnerjem omogoča, da zagotovimo alternativne poti dobave in čim bolj zmanjšamo vpliv na svetovne trge,« je zagotovila. »Zato bomo v šestih mesecih opustili rusko dobavo surove nafte, do konca leta pa rafiniranih proizvodov. Tako povečujemo pritisk na Rusijo, hkrati pa zmanjšujemo kolateralno škodo za nas in naše partnerje po vsem svetu.«

Gibanje cene surove nafte Brent v zadnjem dnevu. Vir grafa: Markets Insider.
Gibanje cene surove nafte Brent v zadnjem dnevu.
Vir grafa: Markets Insider.

Nekatere srednjeevropske države so zaskrbljene, da bo prepoved prišla prehitro, da bi se prilagodile, čeprav so diplomati zagotovili, da bosta Madžarska in Slovaška imeli čas do konca leta 2023, je ob napovedanih ukrepih poročal Reuters.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je na Facebooku zapisal, da bi se Madžarska, kljub dodatnemu časovnemu okvirju, z ukrepi strinjala le v primeru, da bi bil uvoz surove nafte po plinovodu izvzet iz sankcij. Slovaška je javno zaprosila za triletno prehodno obdobje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice