Skip to content

V zakulisju: Sindikati in oblast v očeh Evelin Vesenjak

V tokratni oddaji je Igor Gošte z Evelin Vesenjak pokukal v zakulisje socialnega dialoga med sindikati, delodajalci in vlado. Slišali boste, kaj je razkrila Evelin Vesenjak, ki po ustanovitelju in dolgoletnem predsedniku Sindikata KNSS– Neodvisnost Francetu Tomšiču, Slavku Kmetiču in Dragu Lombarju vodi omenjeni sindikat, ki je zrasel na krilih znamenite litostrojske stavke. Lepe besede je namenila Tomšiču, bolj kritična je bila do Kmetiča. Kaj je povedala o njem in o poskusu prevzema oziroma pripojitvi sindikata drugim sindikatom, si poglejte v oddaji.

Morda vas bo zanimalo tudi:

V zakulisju: Tadejina peta olimpijada

V nadaljevanju je dobršen del pogovora namenila komentarju delovanja prve vlade Marjana Šarca in tretje vlade Janeza Janše. Slišali boste njeno razmišljanje o socialnem dialogu. Bolj zadovoljna je bila s socialnim dialogom v času Šarčeve vlade. »V času Janševe vlade so nas sicer poslušali, a nikoli slišali,« je povedala in spregovorila tudi o dodatkih, ki so jih bili v času Janševe vlade deležni tudi mnogi, ki do tega po njenem niso bili upravičeni. »Od vseh ministrov za delo, je bil Janez Cigler Kralj po mojem najslabši minister doslej,« je dejala in dodala, da se je pri njem že od vsega začetka videlo, da mu »diktira« predsednik vlade, kaj lahko pove in česa ne sme.

Evelin Vesenjak. Vir slike: IG.
Evelin Vesenjak.
Vir slike: IG.

Marsikaj zanimivega je povedala tudi o tem, zakaj je bilo prva leta samostojne Slovenije članstvo v sindikatih bolj množično kot trideset let kasneje. Ob koncu oddaje je komentirala pravkar končane volitve in povedala, kaj pričakuje od nove vlade dr. Roberta Goloba. »Čudežev ne more delati, upam pa, da po okrog sebe zbral ljudi, ki ne bodo preveč politično obremenjeni. Verjamem, da je za socialni dialog.« Slišali boste tudi, kaj meni o morebitnem ministru za delo Luki Mescu.

Na koncu je par besed povedala tudi o SDS, ki bo po teh volitvah opozicijska stranka. »Še nikoli niso bili konstruktivna opozicija, vedno bodo imeli te koprive, viole, trole …, pa iskali neke stvari za nazaj… Enostavno, vedno nas bodo delili, dokler jim bomo to dopustil. Če jim pa ne pustimo veselja, da nas razdelijo, če se nehamo zanimati za njihove nore tv in vsa njihova trobila, pa za njihove besede in se posvečamo samo temu, kako spraviti Slovenijo v tirnice razvoja in blagostanja, bodo izgubili to energijo. Samo ne smemo se jim pustiti, ker oni se s tem hranijo.«

Več pa boste izvedeli, če si ogledate posnetek.

Igor Gošte

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice