Skip to content

Medved je pokazal zobe: bitcoin navzdol za 50 odstotkov, padce beležijo tudi delniški trgi

Bitcoin, najbolj popularna kriptovaluta, je v zadnjih dneh nadaljeval z neprijetnim gibanjem navzdol, trenutno se cena približuje meji 31.000 evrov za en bitcoin. S tem je kriptovaluta zabeležila približno 50-odstoten padec v primerjavi z novembrom 2021, ko je bila dosežena rekordna vrednost skoraj 67.800 ameriških dolarjev za bitcoin oziroma skoraj 59.000 evrov.

Padec je sledil živahnemu tednu za delnice, ki so doživele velika nihanja tako navzgor kot tudi navzdol, po odločitvi ameriške centralne banke Federal Reserve o zvišanju obrestne mere za pol odstotne točke v sredo, je poročal portal MarketWatch.

Gibanje cene bitcoina v zadnjem mesecu. Vir slike: Google.
Gibanje cene bitcoina v zadnjem mesecu.
Vir slike: Google.

Analitiki so opozorili tudi na dejstvo, da delnice in trg kriptovalut beleži vedno večjo povezanost oziroma korelacijo. Podatki kriptoobveščevalnega podjetja Coin Metrics so pokazali, da je bila korelacija med indeksom S&P 500, ki sledi delnicam 500 največjih ameriških podjetij, in bitcoinom v četrtek najmočnejša doslej.

Tudi delnice padajo

Glavni indeksi so v petek zabeležili občutne upade, pri čemer je S&P 500 dosegel najnižjo vrednost od 19. maja lani, medtem ko je industrijski indeks Dow Jones, ki zajema 30 največjih ameriških podjetij, dosegel najnižjo vrednost po marcu, Nasdaq Composite, ki vključuje skoraj vse delnice na borzi Nasdaq, pa je kotiral najnižje od 25. novembra 2020.

Ne glede na to pa indeks S&P 500 še vedno ni dosegel uradne točke tako imenovanega medvedjega trga, ki označuje stanje, ko večina finančnih sredstev beleži padce (nasprotje medvedjega trga je bikovski trg), so zapisali pri MarketWatch.

Gibanje indeksa S&P 500 v zadnjem mesecu. Vir slike: Google.
Gibanje indeksa S&P 500 v zadnjem mesecu.
Vir slike: Google.

Po splošni definiciji se medvedji trend pojavi takrat, ko trg oziroma vrednostni papir pade za 20 odstotkov ali več od njegove nedavne najvišje vrednosti. Indeks S&P 500 je tako za 13,5 odstotka nižji od januarske najvišje vrednosti 4.796, kar za zdaj pomeni le območje korekcije, ki je pogosto opredeljeno kot 10 odstotni padec od nedavne najvišje vrednosti. Vrednost indeksa Nasdaq Composite je sicer trenutno za 23 odstotkov nižja od njegove najvišje vrednosti iz novembra 2021.

Če pa bi S&P 500 uradno stopil v »medvedov brlog«, so strategi pri Bank of America pod vodstvom Michaela Hartnetta izračunali, kako dolgo bi lahko ta trend trajal. Če pogledamo zgodovino 19 medvedjih trgov v zadnjih 140 letih, ugotovimo, da je bil povprečni padec 37,3-odstoten, povprečno trajanje pa približno 289 dni.

Medtem ko »pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti«, Hartnett in ekipa pravijo, da se bo trenutni medvedji trg končal 19. oktobra letos, s S&P 500 pri 3.000 in Nasdaq Composite pri 10.000.

Ponazoritev medvjedjega in bikovskega trenda. Vir slike: Getty Images_domi8nic.
Ponazoritev medvjedjega in bikovskega trenda.
Vir slike: Getty Images_domi8nic.

»Dobra novica« je ta, da so številne delnice že dosegle to točko. 49 odstotkov delnic v indeksu Nasdaq je za več kot 50 odstotkov pod njihovimi najvišjimi vrednostmi v zadnjih 52 tednih, 58 odstotkov delnic v Nasdaqu pa je padlo za več kot 37,3 odstotka. Poleg tega pa so »Medvedji trgi krajši od bikovskih,« pravijo strategi.

Slab dan za evropski delniški trg

Evropske delnice so današnjo trgovalno sejo začele v rdečih številkah, saj so inflacija, zaostrovanje monetarne politike, zapiranje Kitajske zaradi koronavirusa in vojna v Ukrajini poslabšali razpoloženje vlagateljev, so sporočili iz Yahoo Finance.

Vodilni indeks londonske borze FTSE 100 je dan začel za 0,2 odstotka v rdečem po opozorilu Angleške banke o »zelo močni upočasnitvi« v petek. Francoski CAC je bil po otvoritvi trgovalne seje za 0,4 odstotka nižji, DAX pa je v Nemčiji padel za 0,1 odstotka.

Analitiki pravijo, da je za slab začetek londonskega indeksa odgovorno »slabo razpoloženje, ki prihaja iz Združenih držav Amerike in Kitajske«.

Sophie Lund-Yates, vodilna analitičarka lastniškega kapitala pri Hargreaves Lansdownu. Vir slike: HL.
Sophie Lund-Yates, vodilna analitičarka lastniškega kapitala pri Hargreaves Lansdownu.
Vir slike: HL.

»V ZDA je trend negativen že več tednov, vendar je začelo že kazati na bolje, preden so pripombe Angleške banke konec prejšnjega tedna o šibki gospodarski rasti zaustavile zagon,« je dejala Sophie Lund-Yates, vodilna analitičarka lastniškega kapitala pri Hargreaves Lansdownu. Ob tem je dodala, da skrbi povzroča negotovost glede obsega in časovnega okvirja zvišanja obrestnih mer s strani Ameriške centralne banke.

»Vse to pa prihaja skupaj s Kitajsko, ki se spopada s stalnimi lockdowni in prevladujočo gospodarsko nevihto, ki jih ti povzročajo,« je še dejala.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice