Skip to content

Pred 34. obletnico ustanovitve SLS, prve demokratične stranke po 2. svetovni vojni v Sloveniji

Jutri, 12. maja, bo minilo 34 let od ustanovitve Slovenske kmečke zveze, današnje Slovenske ljudske stranke (SLS). Ob tej priložnosti sta na današnji novinarski konferenci predsednik SLS Marjan Podobnik in predsednica Glavnega odbora SLS Darija Jamnik spregovorila o zgodovini SLS, o preteklih volitvah in načrtih SLS v prihodnje.

Marjan Podobnik je uvodoma poudaril, da si je SLS skozi 34-letno in tudi vso 130-letno zgodovino bolj ali manj uspešno prizadevala za iskanje tistega, kar Slovenci v najširši večini dojemamo kot skupni interes. Spomnil je, da so 12. maja 1988 v Unionski dvorani v Ljubljani ustanovili prvo demokratično politično stranko po drugi svetovni vojni na slovenskih tleh in tako sprožili slovensko narodno pomlad.

»Ni šlo le za te, ki smo bili prisotni v Unionski dvorani, ti smo le prvi spregovorili na glas. Šlo je za vse Slovence. Kot ljudstvo smo našli skupno soglasje, nacionalni konsenz, da hočemo demokracijo in svojo državo,« je dodal. Tudi izbira imena Slovenska kmečka zveza po njegovih besedah ni bila naključna, po eni strani zaradi večinske populacije v Unionski dvorani, pa tudi zato, ker so se navezali na dediščino zgodovinske Slovenske ljudske stranke.

Marjan Podobnik, predsednik SLS.
Marjan Podobnik, predsednik SLS.

Povežimo Slovenijo je bil projekt skladen s poslanstvom SLS

»V skladu s poslanstvom prizadevanja za skupni interes je SLS pred več kot dvema letoma, v ozračju vse globljega razkola in vse ostrejše govorice drug mimo drugega, oblikovala pobudo za gibanje Povežimo Slovenijo s ciljem vzpostavitve novega zaupanja med različno mislečimi. Na letošnjih volitvah številni prepoznavni posamezniki in kakovostna skupna lista gibanja Povežimo Slovenijo žal ni prepričala dovolj volivcev, čeprav je bil na srečanjih po vsej Sloveniji vtis, da ljudje iščejo več sodelovanja in povezovanja,« so zapisali na spletni strani.

Po oceni Podobnika je k neuspehu liste gibanja Povežimo Slovenijo na volitvah prispevalo tudi »taktično glasovanje, ki je nekako preglasilo željo nad sodelovanjem in povezovanjem«. Zaradi neuspeha na državnozborskih volitvah je Podobnik sprejel odločitev, da na naslednjem kongresu stranke, ki bo morda že pred dopusti, najkasneje pa do jesenskih volitev, ne bo več kandidiral za predsednika.

Nekaj razprav so v stranki po volitvah že opravili. V skladu s stališči Glavnega odbora SLS bo stranka na prihodnjih lokalnih volitvah nastopila samostojno, odprta pa je za medsebojno podporo pri volitvah županov in tudi za dogovor na predsedniških volitvah in na volitvah v Državni svet RS. O nadaljnjem sodelovanju bodo predstavniki strank in gibanja Povežimo Slovenijo nadaljevali pogovore v naslednjih tednih.

Predsednica Glavnega odbora SLS, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, Darija Jamnik je v svojem nagovoru izpostavila požrtvovalno prizadevanje kandidatk in kandidatov, ki so nastopili na skupni listi, lokalnih volilnih štabov in vodstev na državni ravni v času volilne kampanje. Vloženih je bilo veliko naporov, zato je razočaranje, ker lista Povežimo Slovenijo ni prestopila parlamentarnega praga, razumljivo, je izpostavila. Povedala je, da se občinski odbori SLS po Sloveniji že aktivno pripravljajo na lokalne volitve, pa tudi na pomladitev in programsko ter kadrovsko osvežitev SLS tako na lokalni kot tudi na državni ravni.

Ivan Oman, prvi predsednik Slovenske kmečke zveze (SLS).
Ivan Oman, prvi predsednik Slovenske kmečke zveze (SLS).

Odkritje spominske plošče Ivanu Omanu

Na dan 34. obletnice ustanovitve SKZ, danes SLS, bosta v organizaciji občine Škofja Loka in Prosvetnega društva Sotočje na Omanovi domačiji v Zmincu predsednik države Borut Pahor in župan Škofje Loke Tine Radinja odkrila spominsko ploščo prvemu predsedniku stranke Ivanu Omanu. Dogodek bo ob 17. uri. Pred tem bo ob 15.30 uri v škofjeloški župnijski cerkvi zahvalna sveta maša za Ivana Omana in za vse pokojne člane in podpornike SLS.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice