Skip to content

Kaj se dogaja s priljubljeno platformo za kriptovalute Coinbase?

Zdaj je že jasno, da trenutno obdobje za kriptovalute ni ugodno. Bitcoin (BTC) je v zadnjem mesecu zabeležil skoraj 27-odstotni padec, cena ethereuma (ETH) je padla za skoraj 34 odstotkov, izstopa pa predvsem luna (LUNA)- če je še aprila bilo mogoče opaziti ceno okoli 116 ameriških dolarjev za en kovanec, se zdaj trguje po približno 0.005 dolarja.

Očitno pa se s težavami sooča tudi ena izmed največjih platform za hrambo in izmenjavo kriptovalut. Coinbase, ustanovljena leta 2012, je denarnica in platforma za digitalne valute, na kateri lahko uporabniki opravljajo transakcije z velikim izborom kriptovalut. Na Coinbase lahko kriptovalute kupimo z evri, dolarji ali drugimi »klasičnimi« valutami, lahko pa jih tudi zamenjamo za druge kriptovalute.

Soustanovitelj in izvršni direktor Coinbase Brian Armstrong. Vir slikeAFP /Getty Images.
Soustanovitelj in izvršni direktor Coinbase Brian Armstrong.
Vir slikeAFP /Getty Images.

Coinbase deluje 100-odstotno na daljavo, kar pomeni, da njihovih skoraj 4.000 zaposlenih opravlja delo v celoti od doma oziroma kjerkoli se pač nahajajo. Družba prav tako nima uradnega fizičnega sedeža.

K mračnemu vzdušju v kriptosvetu je še bolj pripomoglo njihovo poročilo o zaslužkih v prvem četrtletju 2022. Pri Coinbase so objavili, da je podjetje ustvarilo 1,17 milijarde dolarjev prihodkov, kar je precej manj od 2,5 milijarde dolarjev v predhodnem obdobju, in daleč pod napovedmi analitikov, ki so prihodke ocenjevali na 1,5 milijarde dolarjev.

Zabeležili so tudi četrtletno izgubo v višini 430 milijonov dolarjev. Obseg izgube, ki se je pojavila prvič, odkar Coinbase kotira na borzi, je bil prav tako nepričakovan, saj so analitiki napovedovali, da bo podjetje pristalo blizu pozitivne ničle. V poročilu je objavljen tudi 19-odstotni upad mesečnih uporabnikov.

Rezultati so povzročili padec cene delnic, ki so trgovalni dan zaključile okoli 73 dolarjev, na 62 dolarjev v trgovanju po zaprtju. Cena je tako kar krepko nižja od tiste, po kateri je bilo moč trgovati delnice v času lanske prve ponudbe na javnem trgu, ko se je cena vrtela nad 350 dolarji.

Gibanje cene delnice Coinbase v zadnjih 6 mesecih. Vir slike: Google.
Gibanje cene delnice Coinbase v zadnjih 6 mesecih.
Vir slike: Google.

»Verjamemo, da te tržne razmere niso trajne in ostajamo osredotočeni na dolgoročno obdobje,« je vodstvo podjetja zapisali v pismu delničarjem. »Pravzaprav je naša naložba do našega poslovanja zdaj še posebej kritična – ta obdobja nizke volatilnosti lahko ponudijo priložnost, da se bolj osredotočimo na razvoj izdelkov (v nasprotju z obdobji rasti, ko smo bolj osredotočeni na zadovoljevanje velikega povpraševanja). Z zaupanjem in mirne krvi pristopamo k priložnostim, ki so pred nami.«

Bi lahko uporabniki izgubili dostop do svojih kriptovalut, če bi podjetje kdaj šlo v stečaj?

V četrtletnem poročilu pa se je skrivalo opozorilo, ki lahko potencialno Coinbase povzroči še več težav kot slabi rezultati poslovanja. V poročilu so namreč zapisali, da bi lahko uporabniki izgubili dostop do svojega imetja, če bi podjetje kadarkoli razglasilo stečaj. To je bilo tudi prvič, da je bilo kaj takega omenjeno.

»Ker se lahko kriptopremoženje v skrbništvu šteje za last stečajne mase, bi lahko v primeru stečaja kriptopremoženje, ki ga hranimo v imenu naših strank, postalo predmet stečajnega postopka in take stranke bi se lahko obravnavale kot naši splošni nezavarovani upniki,« so zapisali v poročilu. Na kratko to pomeni, da bi kriptovalute uporabnikov postale last družbe, uporabniki pa v postopku ne bi imeli pravice do nobenih povračil.

Zapis je razburil mnoge uporabnike, saj je v nasprotju s temeljnim načelom decentraliziranega finančnega delovanja, ki stremi k temu, da ljudem da popoln nadzor in lastništvo nad njihovim denarjem, pišejo pri Yahoo Finance.

Pozivi uporabnikov na Twitterju. Vir slike: Twitter.
Pozivi uporabnikov na Twitterju.
Vir slike: Twitter.

Na Twitterju in drugih družbenih omrežjih je mogoče opaziti pozive, da naj uporabniki Coinbase prenesejo svoje kriptovalute na fizične denarnice.

Strokovnjaki že dolgo pravijo, da so fizične denarnice, ki so podobne USB ključkom, najbolj varen način za shranjevanje kriptovalut. Douglas Borthwick, glavni poslovni direktor v kripto podjetju INX, pa je za Insider povedal, da je to nekaj, kar so si mnogi dolgoletni uporabniki kriptovalut že vzpostavili. »Fizična denarnica je kot da bi nekaj zaklenili v Fort Knox,« je dejal Borthwick.

Coinbase se je tega dotaknil v izjavi za javnost, kjer so zapisali, da so sredstva vedno v lasti uporabnikov. »Morda ste pred kratkim slišali nekaj ugibanj o tem, kdo je lastnik vašega premoženja in kakšne terjatve imajo do njega upniki. Dejstvo je, da je vaše premoženje … vaše premoženje. Ne naše ali od koga drugega,« so zagotovili.

V nadaljevanju so zavrgli tudi sume na morebiten bankrot. »Naše poslovanje je zdravo in kriptovalutam smo dolgoročno predani,« so zapisali. »Tržne razmere so se spremenile zaradi velikega števila dejavnikov in njihov vpliv presega kripto in tehnologijo. Naša bilanca stanja ostaja zdrava in še naprej bomo vlagali v izdelke in podvige, ki bodo ustvarili boljše izkušnje in vrednost za naše uporabnike.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice