Skip to content

Bogovič: Komisija naj takoj predstavi akcijski načrt za zagotovitev prehranske varnosti v EU!

Neupravičena ruska invazija na Ukrajino pomeni katastrofo za ukrajinsko prebivalstvo, gospodarstvo in infrastrukturo, pod vprašaj pa postavlja tudi vojaško, energetsko in prehransko varnost Evropske unije. Posledice vojne v Ukrajini, ki jih prek visokih cen energentov in hrane, že sedaj čutimo v EU, bodo v prihodnje še hujše, v kolikor ne bo s strani EU hitre in učinkovite reakcije. Obstaja namreč zelo resno tveganje, da ne bomo več mogli zagotavljati prehranske varnosti za naše državljane. Zato je ključno, da Evropska komisija takoj in odločno ukrepa ter zagotovi pogoje za neovirano oskrbo s hrano za naše državljane in z mobilizacijo vseh mogočih resursov evropskim kmetom omogoči pridelavo hrane.

V politični skupini Evropske ljudske stranke smo zato na Evropsko komisijo naslovili poziv k takojšnjemu sprejetju kriznih ukrepov za zagotavljanje prehranske varnosti v EU. Komisijo tako pozivamo, naj nujno zagotovi pravilno delovanje notranjega trga s kmetijskimi proizvodi in po potrebi odločno ukrepa proti kakršnikoli obliki prepovedi izvoza, ki jih uvajajo države članice. Eden takšnih primerov je prepoved izvoza žita, ki ga je pred dnevi uvedla Madžarska. Tovrstni ukrepi ne samo, da so v nasprotju s pravnim redom EU in načelom prostega pretoka blaga na notranjem trgu EU, ampak tudi resno spodkopavajo evropsko solidarnost v času, ko se vsi soočamo s to izjemno krizo.

Glede na dramatično spremenjene razmere smo tudi trdno prepričani, da se mora Komisija vzdržati predložitve kakršnihkoli novih zakonodajnih predlogov, ki bi lahko ogrozili naš obseg proizvodnje hrane v EU. Prehranska varnost mora biti zdaj naša prednostna naloga. Zakonodajne pobude, ki izhajajo iz »Strategije Od vil do vilic« in »Strategije o biotski raznovrstnosti« je treba začasno odložiti, dokler ne bomo imeli pred očmi celovitih razsežnosti trenutne krize. To predvsem velja za predloge, ki se nanašajo na obnovo narave ali omejevanje rabe fitofarmacevtskih sredstev. Namesto tega mora Komisija nemudoma predstaviti celosten strateški načrt za zagotovitev prehranske varnosti za EU.

Podpora kmetijski proizvodnji v Evropi je zdaj pomembnejša kot kadarkoli prej. Zato bi bilo smiselno, da se v prilagojeno funkcijo preoblikujejo tudi kmetijske površine, ter da se tako kmetom omogoči rabo teh zemljišč za povečanje proizvodnje stročnic in se jim začasno omogoči tudi uporabo fitofarmacevtskih sredstev za ta namen. V kolikor se bo kriza nadaljevala več mesecev, bi bilo smiselno razmisliti tudi o začasni ustavitvi obveznosti prahe, ki jo predvideva reforma SKP, ki stopi v veljavo prihodnje leto.

Sankcije, ki so jih EU in njeni zavezniki uvedli proti Rusiji, bodo zagotovo izzvale sankcije z druge strani. Zato moramo biti pripravljeni tudi na uporabo vseh razpoložljivih instrumentov v okviru SKP za stabilizacijo trgov, ki so že prizadeti in na katere bi lahko še dodatno vplivali morebitni ruski uvozni embargi.

Franc Bogovič, evropski poslanec (SLS/EPP)

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice