Skip to content

Dodana vrednost na zaposlenega več kot 53.000 evrov in indeks ekonomske svobode

Gospod Miha Jenko je v Delu 24. 5. 2022 objavil članek Dodana vrednost na zaposlenega več kot 53.000 evrov. V njem zelo korektno navaja ključne kazalce izredno pozitivnih ekonomskih gibanj v Sloveniji, kot so rast dodane vrednosti na zaposlenega, rast povprečne plače, rast zaposlenosti itd. Za vse nas, ki ne verjamemo, da toliko dobrih stvari pride samih od sebe, ki verjamemo na primer, da si je realno višjo plačo treba zaslužiti, ima Jenkov članek vsaj zame veliko pomanjkljivost. Ne odgovarja na vprašanje, od kod ta rast slovenskega gospodarstva in standarda prebivalstva.

Preberite tudi:

Gospodarstvo pod novo vlado: najbrž ne bomo kolesarili

Odgovor na to ključno vprašanje je sorazmerno preprost, samo malo je potrebno pobrskati po spletu. V 2022 Index of Economic Freedom, ki ga je objavila ameriška The Heritage Foundation, najdemo graf, ki podaja izredno ozko korelacijo med ekonomsko svobodo in kupno močjo prebivalstva. Večja, kot je ekonomska svoboda, večja je tudi kupna moč prebivalstva. V isti publikaciji  najdemo še en graf, v katerem je prikazano, kako je v zadnji štirih letih, posebno intenzivno v zadnjih dveh, rasla ekonomska svoboda v Sloveniji. V tem času smo prešli iz skupine držav z zmerno svobodnim gospodarstvom v skupino držav s pretežno svobodnim gospodarstvom, v kateri so tudi države Srednje Evrope in Skandinavije. V gospodarskem smislu smo torej, če smem uporabiti tolikokrat zlorabljen izraz, postali del »jedrne Evrope«. Iz primerjave obeh omenjenih grafov je jasno razvidno, da je slovensko gospodarstvo raslo, se razvijalo in da smo postali bogatejši, je posledica rasti ekonomske svobode. To je tista ugotovitev, ki jo v Jenkovem članku pogrešam.

Slika zgoraj prikazuje, kam se Slovenija uvršča glede na svetovno in evropsko povprečje. Ekonomska svoboda Slovenije je dosegla 70,5 točke, s čimer je njeno gospodarstvo 32. najbolj svobodno v Indeksu 2022. Slovenija je med 45 državami v evropski regiji na 22. mestu, njena skupna ocena pa je nad regionalnim in svetovnim povprečjem. Slika levo spodaj prikazuje rast ekonomske svobode v zadnjih letih. Vir: heritage.org.
SSlika zgoraj prikazuje, kam se Slovenija uvršča glede na svetovno in evropsko povprečje. Ekonomska svoboda Slovenije je dosegla 70,5 točke, s čimer je njeno gospodarstvo 32. najbolj svobodno v Indeksu 2022. Slovenija je med 45 državami v evropski regiji na 22. mestu, njena skupna ocena pa je nad regionalnim in svetovnim povprečjem. Slika levo spodaj prikazuje rast ekonomske svobode v zadnjih letih.
Vir: heritage.org.

K tej ugotovitvi bi dodal samo še eno misel. Ocena ekonomske svobode za Slovenijo tako kot tudi za vse ostale države je ocenjena na osnovi dvanajstih kriterijev. Slovenija je bila najslabše ocenjena pri kriteriju davčne obremenitve in kriteriju izdatkov vlade. To je treba omeniti, ker je jasno, da Slovenijo realizacija sklepov iz koalicijske pogodbe nove vlade dr. Roberta Goloba pelje nazaj  iz skupine držav s pretežno svobodnim gospodarstvom v skupino držav z zmerno svobodnim gospodarstvom ali mogoče še globlje navzdol. Skladno s korelacijskim grafom med ekonomsko svobodo in življenjskim standardom prebivalstva bo temu nazadovanju v ekonomski svobodi sledil tudi občutni padec življenjskega standarda prebivalstva.

Gospod Jenko je v svojem članku gledal samo nazaj. Tudi jaz nisem pristaš življenjskega pravila »ne glejmo nazaj, glejmo naprej«, ampak se zavzemam, da objektivno ocenimo preteklost, da bomo šli po pravi poti naprej. V tem smislu sem napisal tudi to dopolnilo k članku Mihe Jenka.

Objavo mojega odziva so odgovorni pri Delu zavrnili. A ne glede na to ostaja dejstvo, da obstajajo določene zakonitosti, in vsak od nas ima na izbiro samo, ali jih upošteva ali ne. Ena takih je tudi zelo ozka korelacija med ekonomsko svobodo in življenjskim standardom prebivalstva. Pretekla slovenska vlada Janeza Janšeje to dejstvo upoštevala. Povečevala je indeks ekonomske svobode in odgovarjajoče temu je rasel tudi življenjski standard prebivalstva, kar dokazuje poročilo Ajpesa za preteklo leto. Ta vlada je nameravala z že uzakonjeno davčno reformo indeks ekonomske svobode še povečati in temu bi sledila tudi rast življenjskega standarda prebivalstva. Prihajajoča vlada bo, če verjamemo koalicijski pogodbi, bistveno znižala indeks ekonomske svobode in temu bo neizogibno sledil tudi padec življenjskega standarda prebivalstva. To pa je tisto, kar skušajo mainstream mediji prikriti. Tako vsaj razumem zavrnitev objave mojega odziva s strani uredništva Dela.

Gibanje Svoboda. "Slovence in Slovenijo pričakovane napačne odločitve vlade dr. Roberta Goloba peljejo v revščino. " Vir slike: LaPresse.
“Slovence in Slovenijo pričakovane napačne odločitve vlade dr. Roberta Goloba peljejo v revščino. ”
Vir slike: LaPresse.

In če zaključim z mislijo profesorja Landesa*, nas Slovence in Slovenijo pričakovane napačne odločitve vlade dr. Roberta Goloba peljejo v revščino. In teh napačnih odločitev v njihovi koalicijski pogodbi kar mrgoli. To res ni lepa perspektiva.

*Landes, David S., The Wealth and Poverty of Nations, W. W. Norton & Co., New York, 1998.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice