Skip to content

Argentinci skušajo težave zaradi inflacije reševati s kriptovalutami

Na zadnji dan meseca maja je Statistični urad Republike Slovenije objavil podatke, ki kažejo, da je letna inflacija 8,1 odstotka. Cene blaga so bile v povprečju višje za 9,8 odstotka, cene storitev pa za 4,8. Blago dnevne porabe se je podražilo za 11,8 odstotka, trajno blago za 9,2, medtem ko se je poltrajno blago podražilo za 3,3 odstotka, so zapisali v poročilu.

Zdaj pa poglejmo Argentino, kjer je lanskoletna inflacija znašala skoraj 50 odstotkov, medtem ko je aprila letos letna inflacija dosegla 58 odstotkov, analitiki pa ocenjujejo, da bi lahko v prihodnjih mesecih dosegla tudi 70 odstotkov. Za 1000 argentinskih pesov dobimo danes približno 7,8 evra, medtem ko smo za isto vsoto pred petimi leti dobili 56 evrov.

V video reportaži, ki jo je pripravil Uptin Saiidi, je prebivalka Argentine povedala, da večina ljudi v trenutku, ko dobijo plačilo, takoj kupijo vse, kar potrebujejo za naslednji mesec. »Ko dobim plačo, bi lahko, na primer, kupila deset paketov mleka. Do konca tedna bi jih lahko kupila samo še šest,« je ponazorila.

Inflacija. Karkoli ostane po nakupu življenjskih potrebščin, ljudje zamenjajo v ameriške dolarje. Vir slike: Buenos Aires City Tourist Board.
Karkoli ostane po nakupu življenjskih potrebščin, ljudje zamenjajo v ameriške dolarje.
Vir slike: Buenos Aires City Tourist Board.

Karkoli ostane po nakupu življenjskih potrebščin ljudje zamenjajo v ameriške dolarje. »S preostankom bodo ljudje kupili ameriške dolarje ali kriptovalute, ki so dandanes zelo priljubljene v Buenos Airesu,« je povedal drug prebivalec.

Na splošno je dolar bolj priljubljen pri starejših ljudeh, kriptovalute pa pri mlajših. Nakup kriptovalut pa pri vsem skupaj spodbuja še ukrep vlade, ki postavlja mesečno omejitev nakupa tujih valut na 200 dolarjev na osebo.

»Lokalno okolje sili ljudi, da zaščitijo svoj kapital s kriptovalutami, zato vidimo, da se rast pospešuje,« je za Daily Coin povedal Mauro Liberman, lastnik kavarne Crypstation v središču Buenos Airesa, kjer se na široko promovira uporaba Bitcoina. Poudarja, da je potencial rasti kriptovalut ogromen in da jih Argentinci uporabljajo kot način varčevanje, torej z njimi ne kupujejo.

Svetovalno podjetje Americas Market Intelligence je v enem izmed svojih poročil ugotovilo, da je kripto prodor v Argentini dosegel 12-odstotno stopnjo, kar je dvakrat več kot v Peruju, Mehiki in drugih državah v regiji.

Inflacija. Kavarna Crypstation v središču Buenos Airesa, kjer se na široko promovira uporaba Bitcoina. Vir slike: Bullfrag.
Kavarna Crypstation v središču Buenos Airesa, kjer se na široko promovira uporaba Bitcoina.
Vir slike: Bullfrag.

Poleg Bitcoina se Argentinci vse pogosteje obračajo tudi na tako imenovane stabilne kovance, ki so med drugim lahko vezani tudi na ameriški dolar, s pomočjo katerih se lahko izognejo vladnim omejitvam za nakup tujih valut.

V širšem obsegu se zdi, da Argentina previdno pristopa k ureditvi digitalnih sredstev, medtem ugotavljajo pri Coin Telegraph. V intervjuju leta 2021 je argentinski predsednik Alberto Fernandez dejal: »Poteka velika razprava o kriptovalutah, to je globalna razprava in moram priznati, da je treba biti previden.«

Po drugi strani je tudi izjavil, da ima »kripto prednost«, ker »pomaga obvladovati inflacijo« in da je »v nekem smislu stabilno sredstvo.«

Ob očitni rasti uporabe kriptovalut v Argentini, sta se dve lokalni banki odločili za trgovanje s kriptovalutami. V začetku maja je Banco Galicia (GGAL), največja argentinska zasebna banka po tržni vrednosti, dodala možnost nakupa in prodaje kriptovalut na svoji platformi. Banka je v razdelku za naložbe svoje aplikacije dodala funkcijo, s katero bi uporabnik lahko kupil Bitcoin (BTC), Ether (ETH), USDC in XRP. Digitalna banka Brubank je kmalu začela ponujati podobne storitve.

Nekaj dni kasneje pa jima je načrte prekrižala centralna banka (BCRA), ki je vsem bankam prepovedala ponujanje storitev trgovanja z digitalnimi sredstvi, ki niso regulirane s strani BCRA.

Banke samo tako niso mogle več ponujati nakupa ali prodaje kriptovalut in obe banki, ki sta to že vpeljali, sta morali storitve ukiniti.

Stavbe Centralne banke v Argentini. Vir slike: Mercopress.
Stavbe Centralne banke v Argentini.
Vir slike: Mercopress.

Odločitev centralne banke ni neposredno vplivala na argentinske kripto menjalnice. Viri so za CoinDesk sicer povedal, da je med menjalnicami odločitev povzročila zmedo in paniko, saj so v zadnjih treh letih zabeležile rekordne stopnje rasti, predvsem pri trgovanju s stabilnimi kovanci, ki so vezani na dolar.

BCRA za zdaj nima načrtovanih ukrepov proti kripto borzam, poroča CoinDesk. Borze namreč pomagajo miriti prebivalce s tem, ko jim omogočijo, da se »znebijo« svojih pesov, kljub omejitvam pri menjavi fiat valut. Vse to pa se zgodi brez uporabe dolarskih in drugih rezerv centralne banke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice