Skip to content

Vedno in povsod na tekočem z vremenom

S toplim vremenom prihaja tudi čas neurij, ki lahko povzročijo veliko preglavic in tudi škode. Da bi lažje sledili neurjem in se nanje bolje pripravili so na Agenciji za okolje pripravili seznam spletnih pripomočkov, ki vam bodo v pomoč pri tem. Morda vas bo poslej naliv redkeje ujel med pečenjem na žaru ali med vzponom na hrib, ali pa boste lahko jeklenega konjička pravočasno postavili pod streho in ga tako zaščiti pred točo.

Preberite tudi:

Ali lahko vreme vpliva na naše počutje?

Kako ste lahko bolj urni od neurij?

Eden izmed načinov je, da sledite splošni vremenski napovedi, ki je osvežena na tri ure od 6 ure zjutraj do 6 ure zvečer. Zaslediti jih je moč med radijskimi ali drugimi novicami, vsebujejo pa tudi verjetnost intenzivnega vremenskega dogajanja (neurje, nalivi, toča).

vreme: Vremensko opozorilo. Vir slike: posnetek zaslona meteo.arso.gov.si.
Vremensko opozorilo.
Vir slike: posnetek zaslona meteo.arso.gov.si.

Izredni vremenski pojavi so objavljeni na strani Vremensko opozorilo. Na osrednji sliki je vidno, na katerem območju je verjeten dogodek, na dnu strani pa je zapisan čas, kdaj je vremenski dogodek predviden in kakšne narave bo. Barve – zelena, rumena, oranžna, rdeča  – označujejo intenzivnost dogodka. Zelena pomeni brez posebnosti, rumena vas opozarja, da bodite pozorni, oranžna, da bodite pripravljeni, rdeča, ki pomeni največjo intenzivnost, pomeni ukrepajte.

Opozorilom lahko sledite tudi na Modri strani, kjer se kot opozorila pojavijo rumena ali oranžna polja v zgornjem levem in/ali desnem kotu spletne strani s povezavo na zgoraj omenjeno Vremensko opozorilo. Na mobilnih telefonih se opozorilo pokaže na vrhu ekrana.

vreme. Mobilna verzija kratkoročne avtomatizirane napovedi. Vir slike: posnetek zaslona.
Mobilna verzija kratkoročne avtomatizirane napovedi.
Vir slike: posnetek zaslona.

Kratkoročna avtomatizirana napoved vam omogoča, da z izbiro parametra spremljate le določeno padavino (npr. točo – parameter verjetnost toče). Na mobilnih napravah na zgornjem desnem krogu z devetimi pikami po kliku izberete Hail probability. Med parametri lahko sicer izberete tudi temperaturo, hitrost vetra, oblačnost, radarsko jakost padavin.

Vreme na Twitterju

Uporabniki Twitterja se lahko pridružite računu, ki avtomatično opozori na nevarnost neurja nad Slovenijo.

Na opozorilo pred neurji se je mogoče naročiti tudi za prikaz opozoril v posamezni slovenski pokrajini: Severovzhodna  Slovenija, Severozahodna Slovenija, Osrednja Slovenija, Jugovzhodna Slovenija.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice