Skip to content

V EU bodo dovoljeni samo polnilniki USB-C, Apple: »To bo povzročilo ogromne količine odpadkov«

V torek se je Evropski parlament s Svetom EU dogovoril, da bodo morali vsi mobilni telefoni in druge elektronske naprave na evropskem trgu imeti enak, univerzalni polnilnik in sicer tip USB-C, ki ga že najdemo pri večini proizvajalcev.

Skupni polnilnik bo izboljšal udobje potrošnikov z uskladitvijo vmesnikov za polnjenje in tehnologijo hitrega polnjenja ter zmanjšal elektronske odpadke, so sporočili iz Sveta EU.

Da bi vsak potrošnik natančno vedel, kaj kupuje, so se zakonodajalci tudi odločili, da mora vsaka embalaža imeti viden piktogram, ki določa, ali je novi napravi priložen polnilnik, in nalepko, ki označuje zmogljivost polnjenja.

polnilnik USB-C: Pogajanja Evropskega parlamenta, na katerih so sprejeli novo direktivo. vir slike: Evropski parlament.
Pogajanja Evropskega parlamenta, na katerih so sprejeli novo direktivo.
Vir slike: Evropski parlament.

Cilj direktive je tudi sistematično omogočiti potrošnikom, da se odločijo, ali bodo kupili novo napravo s polnilnikom ali brez. To bo zmanjšalo elektronske odpadke, povezane s proizvodnjo, prevozom in odstranjevanjem polnilnikov. Štiri leta po začetku veljavnosti direktive bo Evropska komisija ocenila, ali bi morala biti taka ločena prodaja obvezna.

Nova pravila bodo veljala za široko paleto elektronskih naprav, med katerimi najdemo mobilne telefone, tablice in e-bralnike, digitalne kamere in igralne konzole, slušalke in prenosne zvočnike, brezžične miške in tipkovnice ter prenosne navigacijske sisteme.

Za večino naprav bo enotni polnilnik potrebno uvesti v roku 24 mesecev (leto 2024) po začetku veljavnosti direktive. Nova pravila pa bodo v roku 40 mesecev (leto 2026) veljala tudi za vse prenosnike.

»Nova zakonodaja bo olajšala življenja evropskih potrošnikov in bo bolj prijazna okolju,« je spremembe pospremil evropski poslanec Andrej Kovačev. »Čas je, da naredimo konec kupu kablov, ki jih imamo vsi v predalih, in prihranimo okoli 11.000 ton elektronskih odpadkov letno.«

O tem, da so e-odpadki najhitreje rastoča skupina odpadkov v Evropski uniji, smo v Slovencu že poročali. EU ocenjuje, da bi zakonodaja lahko potrošnikom prihranila 250 milijonov evrov letno pri »nepotrebnih nakupih polnilnikov«.

USB-C kabli bodo najverjetneje kmalu obvladovali trg. Vir slike: Amelia Holowaty Krales/The Verge.
USB-C kabli bodo najverjetneje kmalu obvladovali trg.
Vir slike: Amelia Holowaty Krales/The Verge.

Kaj pravi ameriški Apple, ki uporablja polnilnik Lightning?

Največ dela bo direktiva najverjetneje povzročila ameriškemu proizvajalcu elektronskih naprav Apple, kjer za svoje mobilne telefone uporabljajo polnilnik Lightning. Pri nekaterih tablicah iPad in prenosnih računalnik sicer lahko najdemo tudi USB-C.

Za Apple je nova zakonodaja neupravičena. Opozorili so, da bi predlogi za predpisovanje enakega polnilnika »zamrznili inovacije« in bi imeli negativne posledice za okolje, poleg tega pa bi bili tudi »po nepotrebnem moteči« za potrošnike.

Apple je izjavil, da bi milijarda njihovih naprav in pripadajočih dodatkov (kot so slušalke, ki za polnjenje uporabljajo enak priključek) s polnilnikom Lightning zahtevala zunanje adapterje ali pa bi postala zastarela, kar bi povzročilo ogromno količino elektronskih odpadkov in povzročilo neprijetnosti potrošnikom.

V študiji junija 2021, ki je bila opravljena za Evropsko komisijo, je bilo ocenjeno, da je leta 2019 imelo 44 odstotkov mobilnih telefonov, prodanih v EU, priključek USB-C, medtem ko je imelo 38 odstotkov (večinoma starejši in telefoni nižjega ranga) USB Micro-B, 18 odstotkov pa jih je imelo Applov polnilnik Lightning.

Kako se bodo v prihodnost polnilni iPhoni. Vir slike: Screenrant.
Kako se bodo v prihodnost polnilni iPhoni.
Vir slike: Screenrant.

Glede na študijo bi brez kakršnegakoli regulativnega posega USB Micro-B do leta 2026 popolnoma nadomestil priključek USB-C, medtem ko bo delež telefonov s priključkom Lightning ostal enak.

Ko so ga na novinarski konferenci vprašali, ali EU z novo direktivo izrecno cilja na Apple, je Thierry Breton, komisar za notranji trg EU, odgovoril, da temu ni tako. »Pravilo velja za vse in vsakogar. Ni usmerjen proti nikomur,« je dejal Breton. »Delamo za potrošnike, ne za podjetja, in tem podjetjem moramo dati pravila; pravila, ki so jasna in omogočijo vstop na notranji trg.«

Prejšnji mesec je Bloomberg poročal, da Apple že testira uporabo USB-C polnilnikov na svojih telefonih. Poleg tega Apple dela tudi na adapterju, ki bi omogočil, da bodo prihodnji iPhoni lahko delovali z dodatki, zasnovanimi za trenutni Lightning, so povedali anonimni viri.

Če bo družba uveljavila spremembe, se to ne bo zgodilo pred letom 2023. Apple namerava obdržati Lightning za letošnje nove modele.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice