Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Suša v Južni Srbiji

Pred 100 leti so iz takratne Južne Srbije prišle novice, da se je tam začela močna suša. Napovedali so tudi, da koruze in sena ne bo. Lokalni časopis »Bitoljski Radikal« je nemudoma pozval vlado, da ukrene vse potrebno za preprečitev lakote.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

24 ur zapora za trgovca, ki ni imel označenih cen

Na sodišču v Ljubljani so v tistih časih obravnavali sodbo glede označbe cen v trgovini. Nek ljubljanski trgovec namreč v svoji izložbi ni imel posebej označene cene sladkorja in kakava, ampak je imel v trgovini obešen generalni cenik s cenami vseh izdelkov, ki jih je prodajal.

Okrajno sodišče je trgovca sprva oprostilo, saj je bil sodnik mnenja, da je z generalnim cenikom bilo »zadoščeno postavnim predpisom o označevanju cen življenjskih potrebščin«.

Proti odločitvi okrajnega sodišča pa je državno tožilstvo vložilo pritožbo, o kateri je razpravljalo takratno ljubljansko deželno sodišče. Na koncu je bila oprostila sodba razveljavljena, zaradi neoznačenih cen pa je bil trgovec obsojen na 24 ur zapora in 100 dinarjev globe.

Slovenec. Ljubljana, upodobljena razglednici leta 1922. Vir slike: Zazie, Kupindo.
Ljubljana, upodobljena razglednici leta 1922.
Vir slike: Zazie, Kupindo.

»Izložba tvori bistven del trgovskega obratovališča in se morajo zato v njej cene življenjskim potrebščinam bodisi posamezno ali s splošnim cenikom, ki pa mora biti viden, označiti,« je razlago povzel časopis Slovenec.

Obvestilo kolesarjem

Policijska direkcija v Ljubljani je izdala odredbo, s katero so morali vsi kolesarji med vožnjo s seboj imeti legitimacijo, ki so jo lahko pridobili pri policiji. S tem dokumentom so namreč lahko dokazali, da je kolo res njihovo.

»Tatvine koles se tako množe, da je policija prisiljena energično nastopiti in bodo kolesarje policijski organi na cesti primerjali, če se vozijo kolesarji s svojimi kolesi,« je zapisal Slovenec. »Na ta način upa policijska direkcija tatvine koles v Ljubljani vsaj omejiti.«

Tehnična srednja šola v nevarnosti

Časopis Slovenec je pred 100 leti poročal, da je osebje tehnične srednje šole v Ljubljani začelo s stavko ter »ne poučuje nobenih nadur več«. Redni pouk se je nadaljeval brez sprememb, nadure pa so bile ustavljene, ker profesorji od začetka leta niso prejeli nobenih plačil za te nadure.

»Z ozirom na sedanji proračun je pričakovati, da bo ta prvovrstna šola drugo leto popolnoma zaprta,« je stanje komentiral Slovenec. »Tehnična srednja šola v Ljubljani je edina popolna tehnična srednja šola v celi državi. V Belgradu sicer obstoji ena — a le na papirju, v Zagrebu in Splitu pa so samo delne šole te vrste. Sedanji režim nam ubija naše prvovrstne zavode!«

Tehnična šola v Ljubljani v letu 1956. Vir slike: Wikipedia Commons.
Tehnična šola v Ljubljani v letu 1956.
Vir slike: Wikipedia Commons.

Polivanje cest

Več prebivalcev Ljubljane je na takratnega župana naslovilo prošnjo, v kateri so zapisali, da bi morale bili ljubljanske ulice in ceste »nekoliko bolj polite kot doslej«.

»Nadloga, ki jo povzročuje navadni cestni prah, je namreč v novejšem času znatno pomnožena, ker mečejo ljudje na cesto prah iz tobačnih zavojčkov, zlasti onih po 12 kron, kar je baje za pljuča in za oči jako škodljivo,« so razložili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice