Naprej na vsebino

EU bo podpisala pogodbo za 109.090 odmerkov cepiv proti opičjim kozam

»Danes bomo sklenili pogodbo za približno 110.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam,« je v torek na Twitterju zapisala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides. Cepivo bo prvim državam dostavljeno konec junija in sicer tistim državam, ki ga najbolj potrebujejo, je dodala.

Za razliko od cepiv proti koronavirusu, ki jih je nabavila Evropska komisija, plačale pa so jih posamezne države članice, bo pogodba za cepivo proti opičjim kozam vsaj prvič financirana iz skupnega proračuna EU. »To je prvič, da sredstva EU uporabljamo za nakup cepiv, ki jih lahko nato razdelimo državam članicam,« je v izjavi ob prihodu na zasedanje zdravstvenih ministrov članic EU dejala komisarka.

Po njenih besedah to kaže na moč sodelovanja znotraj EU ter na prednosti vzpostavljenih struktur, ki pomagajo pri takojšnjem odzivu »na krizo, ki jo imamo zdaj«.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides. Vir slike: EU Parlament.
Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.
Vir slike: EU Parlament.

»Hitro in učinkovito zagotavljanje cepiv vsem državam članicam EU kot odziv na izbruhe opičjih koz je naša moralna dolžnost in konkreten rezultat naše oprijemljive zmogljivosti za zaščito ljudi,« je zadevo komentiral podpredsednik Evropske komisij Margaritis Schinas. »Zato prvič uporabljamo proračun EU prek programa EU4Health za neposredno nakupovanje cepiv za države članice. Učinkovita pripravljenost in odziv na nastajajoče nevarnosti za zdravje je naš skupni cilj.«

Od 13. maja so v državah, kjer opičje koze sicer niso običajne ali pred tem o njih niso poročali, zaznali skoraj 1.300 primerov bolezni. Samo v državah EU je bilo zabeleženih okoli 900 primerov, od tega največ v Španiji (259 primerov), Portugalski (191) in Nemčiji (113), kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacij (WHO). V Združenem kraljestvu so zaznali 321 primerov.

Primeri okužbe z virusom opičjih koz so bili potrjeni tudi v Sloveniji. Do 13. junija je Nacionalni inštitut za javno zdravje prejel 7 prijav primerov s potrjeno okužbo z virusom opičjih koz z blažjim potekom bolezni.

Virus, ki povzroča opičje koze, je soroden virusu, ki je povzročal črne koze, vendar so opičje manj smrtonosne in običajno trajajo dva do štiri tedne. Zaradi povezave med obema virusoma lahko cepivo proti črnim kozam zaščiti ljudi tudi pred okužbo z opičjimi kozami, vendar ga mora oseba prejeti pred izpostavljenostjo virusu.

Simptomi se lahko pojavijo od pet do 21 dni po okužbi in lahko vključujejo vročino, glavobol, bolečine v mišicah, bolečine v hrbtu, mrzlico, izčrpanost in otekle bezgavke.

Cepivo: Simptomi lahko vključujejo vročino, glavobol, bolečine v mišicah, bolečine v hrbtu, mrzlico. Vir slike. Nigerijski center za nadzor bolezni.
Simptomi lahko vključujejo vročino, glavobol, bolečine v mišicah, bolečine v hrbtu, mrzlico.
Vir slike. Nigerijski center za nadzor bolezni.

WHO sicer trenutno ne priporoča množičnega cepljenja proti tej bolezni. Države, ki imajo cepivo na voljo, bi ga morale uporabiti »za zaščito tistih, ki bi lahko bili izpostavljeni« opičjim kozam, kot so zdravstveni delavci in laboratorijsko osebje, je dejal generalni direktor WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Države bi morale razmisliti tudi o cepljenju v roku 4 dneh po izpostavljenosti, predvsem za bližnje stike tistih, ki so bili prej izpostavljeni opičjim kozam, vključno s spolnimi partnerji, družinskimi člani v istem gospodinjstvu in zdravstvenimi delavci, je dodal.

Po njegovih besedah je zaskrbljujoče, da se opičje koze širijo v državah, kjer jih pred tem niso opazili. »Hkrati se moramo zavedati, da je bilo v letošnjem letu v Afriki več kot 1.400 domnevnih primerov opičjih koz in 66 smrti.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice