Skip to content

Cene kmetijske pridelave se dvigajo, prav tako pa tudi cene kmetijskih pridelkov

Kmetje se že dlje časa soočajo z velikim povečanjem proizvodnih stroškov. V nekaj več kot letu dni so se le ti povišali za petino. Povišale so se sicer tudi odkupne cene kmetijskih proizvodov, vendar znesek, ki ga prejmejo, kljub temu ne zadošča za pokrivanje tekočih stroškov.

Že pred mesecem dni je predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice (KGZS) Roman Žveglič opozarjal, da so kmetje prisiljeni v racionalizacijo stroškov (opuščanje agrotehničnih ukrepov, prilagajanje krmnih obrokov). Posledično bodo pridelki manjši, prihodkov pa bo še manj. Po podatkih statističnega urada (SURS) pa se cene inputov v kmetijstvu še naprej dvigujejo. V aprilu so bile te povprečno za 2,9 odstotka višje kot v marcu in za 28,7 odstotka višje kot pred letom dni.

Sicer pa je statistika zanimiva tudi na področju odkupa kmetijskih pridelkov. Statistični podatki namreč kažejo, da smo Slovenci v aprilu 2022 nakupili skoraj za 40 odstotkov več alkoholnih pijač in za slabo tretjino manj sadja kot v enakem obdobju lani.

Inputi v pridelavi

Cene inputov v kmetijstvu, kot že omenjeno, so se aprila na mesečni ravni povprečno zvišale za 2,9 odstotka, medletno pa so bile višje za 28,7 odstotka. Pri tem so se cene proizvodov in storitev za tekočo porabo v kmetijstvu na mesečni ravni zvišala za 3,3 odstotka, cene proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu pa za 2,1 odstotka.

Najbolj so se dvignile cene krmil (povprečno za 5,9 odstotka), sledile so cene gnojil in cene proizvodov in storitev za vzdrževanje zgradb. Energija se je podražila za 2,4 odstotka.

Med proizvodi in storitvami za investicije v kmetijstvu so se najbolj zvišale cene zgradb (5,1 odstotka). Podražila se je mehanizacija za pripravo tal, setev, nego in zaščito rastlin, in sicer za štiri odstotke.

Indeksi inputov v kmetijstvu. Vir: SURS.
Indeksi inputov v kmetijstvu.
Vir: SURS.

Na medletni ravni so se najbolj zvišale cene gnojil in sicer za 162,7 odstotka, sledile so cene krmil (34,2 odstotka) ter energije in maziv (27,1 odstotka). Vzdrževanje stavb se je podražilo za dobrih 16 odstotkov, veterinarske storitve pa za slabe štiri odstotke.

Cene kmetijskih pridelkov

Rastejo tudi cene kmetijskih pridelkov. Te so bile aprila v povprečju za 25,4 odstotka višje kot pred letom dni. Cene živalim za zakol so se dvignile za dobro četrtino (25,8 odstotka), pri čemer se je najbolj zvišala cena goveda, prav tako so se podražili tudi živalski proizvodi (25,1 odstotka). Povprečna cena mleka pri pridelovalcih se je zvišala za 27,5 odstotka in je v aprilu je dosegla 41 centov na liter. Povprečna cena jajc se je na letni ravni zvišala za 18,5 odstotka.

Cene rastlinskih pridelkov so se medtem dvignile v povprečju za 34,4 odstotka. Krompir se je podražil za 170,9 odstotka. Sadje je bilo 30,1 odstotka dražje, zelenjadnice, sadike in cvetje za 15,4 odstotka ter vino za 18 odstotkov. Cene žit so se medtem dvignile za 44,8 odstotka.

Indeksi cen kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih, Slovenija. Vir: SURS.
Indeksi cen kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih, Slovenija.
Vir: SURS.

Posledično se je povišala tudi vrednost odkupljenih poljedelskih pridelkov (3,8 odstotka) in vrednost odkupljenih živinorejskih pridelkov (26,7 odstotka), pri čemer je najbolj izstopala višja vrednost odkupljenih cen jajc, saj smo v tem času praznovali tudi veliko noč in je bilo odkupljenih precej več jajc kot običajno. Za približno tretjino višje kot aprila lani so bile vrednosti odkupljene živine, vrednosti odkupljenega mleka za skoraj četrtino, perutnine pa skoraj za petino.

Vrednost odkupljenih sadjarskih in vinogradniških pridelkov je bila medletno višja za 14,5 odstotka, pri čemer se je vrednost odkupljenih alkoholnih pijač zvišala za 38,2 odstotka, vrednost odkupljenih sadik pa za 17,7 odstotka. Vrednost odkupljenega sadja je padla za 29,6 odstotka, razlog za to pa se skriva v precej manjši količini odkupa kot aprila lani, ugotavljajo na statističnem uradu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice