Skip to content

Čas svobode in kdo sploh še sme govoriti

»Nujno obvestilo: Miranu Videtiču, zaposlenemu kot svetovalcu na družbi Eles, vodstvo Elesa pravkar pisno prepovedalo komentiranje v oddaji Ura moči na Planet TV,« je včeraj zjutraj na Twitterju zapisal Bojan Požar, voditelj oddaje Ura moči, in dodal: »sklicujejo se na etični kodeks družbe, ki zaposlenim kakor prepoveduje javno komentiranje družbenih dogajanj«.

Miran Videtič je sicer redni komentator družbeno-političnega dogajanja v oddaji Ura moči na Planet TV. Etični kodeks, na katerem se sklicujejo pri družbi Eles (družba Eles je državni sistemski operater električnega omrežja v Sloveniji), sicer zaposlenim prepoveduje komentiranje dogajanja v Sloveniji in Evropski uniji, v kolikor bi to lahko škodovalo poslovnim interesom ali ugledu delodajalca.

Kar je pri tem nenavadno je dejstvo, da je Miran Videtič že vrsto let zaposlen na Elesu, hkrati pa je tudi že vrsto let politični komentator. Nastopal je v oddaji Faktor na TV 3, komentator predvolilnih soočenj na Planet TV pa tudi kot reden gost oddaje Ura moči. V svojih nastopih energetike ni komentiral – torej bi težko škodil poslovnim interesom -, naslavljal pa je drugo družbeno in politično dogajanje.

Miran Videtič je politični analitik in stalni komentator oddaje Ura moči na Planet TV. Vir slike: Planet TV.
Miran Videtič je politični analitik in stalni komentator oddaje Ura moči na Planet TV.
Vir slike: Planet TV.

Kaj se je torej spremenilo? Kot prvo, smo dobili novo vlado. Kot drugo, je vlada na drugi seji zamenjala večino članov nadzornega sveta, vanj pa imenovala tudi Andreja Ribiča, ki je blizu predsedniku vlade Robertu Golobu. Kot tretje je bil Videtič v zadnji oddaji kritičen do nastopa predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki je tudi podpredsednica Gibanja Svoboda.

Na prepoved se je odzvala tudi odvetnica Nataša Pirc Musar, ki meni, da tak etični kodeks podjetja ni v neskladju z zakonodajo in ne posega v svobodo govora, ob tem pa je opozorila, da kodeks, tako kot je zapisan, ne prepoveduje vsakršnega komentiranja, le takšnega, ki bi lahko škodil interesom podjetja. Razen, v kolikor bi šlo za žvižgača, ki bi opozarjal na nepravilnosti v podjetju – v tem primeru etični kodeks ni zavezujoč. Po njenem mnenju je politika podjetja, ki zaposlenim prepoveduje komentiranje političnega dogajanja, legitimna.

Novinarska konferenca in utišana ministra

Na včerajšnji novinarski konferenci po seji vlade, na kateri so razpravljali o ukrepih za blaženje ponorelih cen, sta ob predsedniku vlade dr. Robertu Golobu stala tudi dva ministra: minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han ter za minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Svoboda. Novinarska konferenca po seji vlade. Vir slike: posnetek zaslona.
Novinarska konferenca po seji vlade.
Vir slike: posnetek zaslona.

Ko je novinarka zastavila vprašanje in želela, da ministra razložita ukrepe vsak iz svojega resorja, je predsednik vlade, dr. Robert Golob odgovoril, da to ni načrtovano. Ministra sta ostala le kulisa. Česa takega do sedaj nismo bili vajeni.

»Svoboda, demokracija, pravni sistem, sonaravni razvoj … vse to so v Sloveniji resno ogrožene dobrine. To je bilo v zadnjem letu povedano, napisano, izkričano že neštetokrat … in vse kaže, da bo to treba početi še naprej,« je bilo moč prebrati v Mladini v prispevku Za svobodo (Govor Ota Lutharja, ki ga je prebral pred množico, zbrano na zadnjem protestu proti vladi), lani junija. Mladina, kje si zdaj? In kdo bo šel poročat o tem, kakšen teror se v Sloveniji dogaja, v Evropski parlament?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice