Skip to content

V Šrilanki inflacija več kot 50-odstotna, zmanjkalo tudi goriva in drugih stvari

V Šrilanki že nekaj časa divja ena najhujših gospodarskih kriz. Stopnja inflacija je presegla 50 odstotkov, medtem ko so šole zaprte, ljudje pa delajo od doma, ker pogonskih goriv za državljane južnoazijske države ni več.

Preberite tudi:

Divjanje inflacije: rast cen bi se lahko umirila šele leta 2024

Na začetku tedna so oblasti povedale, da je goriv ostalo samo še za slab teden delovanja osnovnih storitev, kot so avtobusi, vlaki in intervencijska vozila, zato so do 10. julija ustavile maloprodajo bencina in dizla. Šole so zaprli, 22 milijonov prebivalcev pa pozvali, da delo opravljajo od doma.

Po poročanjih Šrilanka enostavno nima dovolj rezerv v tujih valutah, da bi lahko z njimi plačali za uvoz tako pogonskih goriv, kot tudi osnovnih živil in zdravil. Maja ji prvič v zgodovini ni uspelo plačati zunanjega dolga. V odziv na pomanjkanje je več budističnih in verskih organizacij iz Malezije Šrilanki darovalo nujna zdravila in medicinske pripomočke.

Kaj je torej razlog za krizo? Vlada je okrivila pandemijo koronavirusa, ki je znatno prizadela turistično industrijo. Ta je bila tudi odgovorna za enega največjih pritokov tujih valut v državo. Poleg tega naj bi turiste že leta 2019 prestrašila serija bombnih napadov na cerkve.

Bencinske črpalke varujejo tudi pripadniki varnostnih sil. Vir slike: Getty Images.
Bencinske črpalke varujejo tudi pripadniki varnostnih sil. Vir slike: Getty Images.

Kot poročajo pri BBC, pa mnogi strokovnjaki pravijo, da je za to krivo slabo gospodarsko upravljanje. Ob koncu državljanske vojne leta 2009 se je Šrilanka odločila, da se bo bolj osredotočila na zagotavljanje blaga domačemu trgu, namesto da bi poskušala sama prodreti na tuje trge.

Tako je prihodek od izvoza ostal nizek, medtem ko je uvoz rasel in rasel. Zdaj Šrilanka vsako leto uvozi za 3 milijarde dolarjev blaga več, kot ga izvozi. Posledično ji je zmanjkalo tujih valut.

Konec leta 2019 je imela Šrilanka 7,6 milijarde dolarjev deviznih rezerv. Do marca 2020 je ta vrednost padla na 1,93 milijarde dolarjev, nedavno pa je vlada sporočila, da jim je ostalo le še 50 milijonov dolarjev. Šrilanka si je nakopala tudi ogromne dolgove pri drugih državah, vključno s Kitajsko, da bi financirala infrastrukturne projekte.

»Šrilanka preživlja hudo gospodarsko krizo. Pričakuje se, da se bo gospodarstvo v letu 2022 močno skrčilo, inflacija pa je visoka in bo še naraščala,« so stanje komentirali predstavniki Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki so v zadnjih dneh zaključili deset dni trajajoči obisk države.

»Kritično nizka raven deviznih rezerv ovira uvoz osnovnih dobrin. Med osebnim obiskom je bila ekipa priča marsikaterim stiskam, s katerimi se trenutno soočajo Šrilančani, zlasti revni in ranljivi, ki jih je kriza nesorazmerno prizadela,« so zapisali v izjavi ter državi zagotovili nadaljnjo podporo.

Inflacija na Šrilanki se je junija 2022 povečala na 54,6 odstotka z 39,1 odstotka v mesecu maju, je v četrtek poročalo Ministrstvo za popis prebivalstva in statistiko. Živila so se v roku enega leta podražila za 80,1 odstotka, cene neživilskega blaga pa so od lanskega junija poskočile za 42,4 odstotka. Cene avtobusnih vozovnic so se v četrtek dvignile za 22 odstotkov.

Šrilanka: Živila so se v roku enega leta podražila za 80,1 odstotka. Vir slike: Getty Images.
Živila so se v roku enega leta podražila za 80,1 odstotka. Vir slike: Getty Images.

Chinthaka Kumara, 29-letni taksist iz Kolomba, glavnega mesta Šrilanke, meni, da bo prepoved prodaje goriv »ljudem ustvarila še več težav«.

»Plačo si služim vsak dan posebej. V tej čakalni vrsti sem že tri dni in ne vem, kdaj bomo dobili bencin,« je povedal za BBC. Pred prepovedjo so ljudje v vrsti za nakup goriva čakali tudi po več dni. Nekaj ljudi naj bi po poročanjih tudi izgubilo življenja zaradi vročine ali bolezni, veliko pa je bilo tudi nasilnih izpadov.

Vozniki so bili pozvani, naj odidejo domov. Kot dokazilo za njihovo mesto v vrsti pred točilnimi mesti, so jim razdelili žetone. Nekateri so čakali še naprej, drugi so se odpravili domov.

»Dva dni sem bil v čakalni vrsti. Dobil sem žeton, številka 11, vendar ne vem, kdaj bom dobil gorivo,« je za BBC povedal S. Wijetunga, 52-letni direktor v zasebnem sektorju. »Zdaj moram v pisarno, zato nimam druge možnosti, kot da pustim svoje vozilo tukaj in grem s trikolesnikom.«

Kenat, voznik motorizirane rikše v predmestju Kolomba, je dejal, da so ljudje, kot je on, »uničeni«. »Naša družina je včasih imela tri obroke na dan. Zdaj jemo samo dvakrat na dan. Če se bo tako nadaljevalo, si bomo lahko privoščili samo še en obrok,« je povedal za BBC.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice