Skip to content

Prazne trgovinske police, blokirane ceste in nekatera pristanišča: brez kmetov ni hrane

Nizozemski kmetje na nazoren način stopnjujejo svoj protest zaradi vladnega odloka za zmanjšanje dušika.  O protestih, ki so izbruhnili 22. junija, in o razlogih zanje smo že poročali v prispevku Kmetje zapirajo ceste, z gnojevko so polili hišo ministrice. Prejšnji teden je bil napis »Brez kmetov ni hrane« le opozorilo, zdaj pa so se odločili, da to tudi nazorno prikažejo. Kmetje blokirajo dostavo hrane v supermarkete v več mestih in prve police so že prazne.

Na transparente so napisali tudi »Naši kmetje, naša prihodnost«, ljudi tudi pozivajo, naj za trenutek pomislijo, kaj bi jedli brez kmetov.

Krovna organizacija supermarketov je policijo pozvala k ukrepanju in opozorila na morebitno pomanjkanje na policah supermarketov. »Blokade distribucijskih centrov prizadenejo državljane Nizozemske. Supermarketi storijo vse, kar je v njihovi moči, da ohranijo zaloge v trgovinah, a če se bodo blokade nadaljevale, se lahko zgodi, da ljudje ne bodo mogli opraviti vsakodnevnih nakupov,« so v izjavi zapisali na Centraal Bureau Levensmiddelenhandel – CBL (nizozemski centralni urad za trgovino s hrano).

Nizozemski supermarket Boni se opravičuje za pomanjkanje proizvodov na policah, ki je posledica protestov. Vir slike: Verzet Westland.
Nizozemski supermarket Boni se opravičuje za pomanjkanje proizvodov na policah, ki je posledica protestov. Vir slike: Verzet Westland.

Kmetje nameravajo blokirati tudi dostop do letališč. Amsterdamsko letališče Schiphol in KLM, nizozemska podružnica Air France (AIRF.PA), sta popotnikom svetovala, naj za dostop do letališča raje uporabljajo javni prevoz kot avtomobile, saj so skupine kmetov na družbenih omrežjih sporočile, da nameravajo s traktorji blokirati ceste.

Blokirana so tudi nekatera pristanišča – zaprli naj bi jih ribiči v podporo kmetom. Ponekod na avtocestah so se v počasni vožnji kmetom pridružili tudi tovornjakarji. Na spletu so zaokrožili posnetki, na katerih kmetje s tonami gnoja zapirajo mejni prehod Coevorden med Nizozemsko in Nemčijo.

Kmetje obljubljajo, da bodo s protesti nadaljevali

Kmetje so napovedali, da bodo ohromili celotno državo in da s protestom ne bodo prenehali. Nikakor se namreč ne strinjajo, da so edini odgovorni za problem vnosa dušika, kot tudi ne z vladnimi ukrepi, zaradi katerih bi s ciljem zmanjšanja emisij za več kot 70 odstotkov na nekaterih področjih morali zapreti okoli 30 odstotkov živinorejskih farm.

Kmetje. Blokada dostopa do distribucijskega centra. Vir slike: Twitter Dwnews/ foto DPA.
Blokada dostopa do distribucijskega centra. Vir slike: Twitter Dwnews/foto DPA.

Vlada je imenovala posrednika za vodenje pogovorov med kmečkimi organizacijami in uradniki, ki pripravljajo ukrepe za zmanjšanje onesnaževanja, nizozemski premier Mark Rutte pa je dejal, da se s peščico kmetov, odgovornih za radikalne proteste, ne misli pogajati.

Na posnetku spodaj si lahko ogledate to »peščico«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice