Skip to content

Prvič po 20 letih dobite za en evro natanko en ameriški dolar

Pred enim letom ste lahko 100 ameriških dolarjev dobili že za približno 84 evrov. Okoli leta 2008 ste za isto vsoto dolarjev potrebovali zgolj 64 evrov. Včeraj je tečaj teh dveh valut dosegel izenačenje, kar pomeni, da morate za 100 dolarjev odšteti 100 evrov. To se je nazadnje zgodilo leta 2002.

Izenačenost je posledica različnih faktorjev. Nekateri so okrepili dolar, medtem ko so drugi oslabili evro. Evropa je na primer veliko bolj izpostavljena vojni v Ukrajini, poleg tega pa se je Evropska centralna banka zviševanja obrestnih mer zaradi inflacije lotila z drugačno strategijo kot Ameriška centralna banka.

V osnovi to pomeni, da bodo morala evropska podjetja in potrošniki plačati več za blago in storitve, ki jih uvozijo, po drugi strani pa bo evropski izvoz na mednarodnih trgih cenejši in zato bolj konkurenčen.

Evro. Prikaz tečaja evra v primerjavi z ameriškim dolarjem. Vir slike: Google.
Prikaz tečaja evra v primerjavi z ameriškim dolarjem. Vir slike: Google.

K padcu vrednosti evrske valute je v zadnjih tednih pripomogla skrb, da bo Rusija popolnoma prekinila pretok plina zaradi sankcij s strani zahodnih držav.

Dobava iz plinovoda Severni tok 1 se je ta teden zaustavila zaradi predvidenega 10-dnevnega vzdrževanja. V kolikor bi se prekinitev podaljšala, bi to lahko pomenilo težave za evropske države, da si zagotovijo dovolj energenta za zimske mesece. To bi bil še en močan udarec za evropsko gospodarstvo.

Francoski finančni minister je že opozoril na popolno prekinitev. »Pripravimo se na popolno prekinitev ruskega plina. To je zdaj najverjetnejša možnost,« je dejal. Nekateri analitiki menijo, da bi v tem primeru evro lahko zdrsnil še za dodatnih 10 odstotkov na vrednost 90 ameriških centov. V vsakem primeru bo skoraj gotovo padel še za kak cent ali dva.

»Nihče zares ne ve, ali bo Severni tok 1 ponovno vzpostavljen, vendar je širši kontekst jasen. Rusija zaostruje razmere s počasnim zmanjšanjem dobave plina,« je na Twitterju zapisal Janis Kluge, višji raziskovalec pri Nemškem inštitutu za mednarodne in varnostne zadeve. »In Rusija jih bo morala še naprej zaostrovati. Evropska energetska kriza je eden redkih uspehov Putina v tej vojni

Šibkejša valuta bi v bolj stabilnih okoliščinah lahko pomenila celo prednost zaradi bolj konkurenčnega izvoza, ki spodbuja gospodarsko rast. Strokovnjaki pa opozarjajo, da v času, ko je inflacija rekordno visoka, lahko šibkejši evro pomeni pospešeno rast cen, ker se podraži uvoz.

Severni tok 1 je zaprt zaradi vzdrževalnih del. Vir slike: DPA.
Severni tok 1 je zaprt zaradi vzdrževalnih del. Vir slike: DPA.

Evropska centralna banka si je zadala cilj, da inflacijo v evrskem območju srednjeročno privede na 2 odstotka, kar pa šibkejši evro lahko oteži. Junija je letna inflacija v državah z evrom znašala 8,6 odstotka.

»Mogoče je na neki ravni pariteta evra proti ameriškemu dolarju le številka,« je na Twitterju zapisal Robin Brooks, glavni ekonomist na Inštitutu za mednarodne finance (IIF). »Toda trg sestavljajo ljudje, ki jim ni vseeno za ravni, kar daje pariteti poseben psihološki pomen, nenazadnje ker [paritete] nismo videli že 20 let. To je velika stvar.«

Evropska komisija bo v četrtek predstavila gospodarsko napoved, ki bo najverjetneje vsebovala tudi komentar glede šibke valute. Bruselj se zaenkrat izogiba omembam recesije in še naprej upa, da je evroobmočje dovolj vzdržljivo, da bo prestalo težave zaradi energetske krize in vojne v Ukrajini.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tomaž 63
2 years ago

Amerika j… cel svet in cel svet se ji pusti. Kdo je kriv, politika.

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice