Skip to content

Indija na poti, da Kitajsko prehiti kot država z največ prebivalci na svetu

Leta 2011 je število vseh prebivalcev sveta doseglo sedem milijard, medtem ko naj bi do letošnjega novembra ta številka znašala osem milijard, ocenjujejo pri Organizaciji Združenih narodov (OZN).

Morda vas bo zanimalo tudi:

Svetovna banka kritizira države, ki so prepovedale izvoz hrane: »Takšni ukrepi so samouničujoči«

Podaljšuje se tudi pričakovana življenjska doba. Globalno gledano se je ta med letoma 2000 in 2019 podaljšala za več kot šest let. Leta 2019 je pričakovana življenjska doba tako znašala 73,4 leta.

Potrebno je bilo več sto tisoč let, da je svetovno prebivalstvo naraslo na eno milijardo, nato pa se je v samo nadaljnjih 200 letih povečalo za sedemkrat. Leta 2011 je svetovno prebivalstvo doseglo mejo sedem milijard, leta 2021 je znašalo skoraj 7,9 milijarde, leta 2030 pa naj bi naraslo na približno 8,5 milijarde in leta 2050 na 9,7 milijarde.

Zasedanje Organizacije Združenih narodov. Vir slike: CFP.
Zasedanje Organizacije Združenih narodov. Vir slike: CFP.

To dramatično rast je v veliki meri povzročilo naraščajoče število ljudi, ki preživijo do reproduktivne dobe, spremljajo pa jo velike spremembe v stopnjah rodnosti, vse večja urbanizacija in pospeševanje migracij, ugotavljajo pri OZN.

Najpočasnejša stopnja rasti od leta 1950

Kljub temu pa stopnja rasti prebivalstva ni tako visoka, kot je bila v preteklosti. Pravzaprav svetovno prebivalstvo danes raste najpočasneje od leta 1950 (manj kot en odstotek v letu 2020) in naj bi okrog 2080 doseglo vrhunec pri 10,4 milijarde.

Poleg tega se svetovno prebivalstvo širi neenakomerno. Več kot polovica rasti v naslednjih 30 letih se bo zgodila v samo osmih državah in sicer v Demokratični republiki Kongo, Egiptu, Etiopiji, Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Filipinih in Tanzaniji.

Indija naj bi po podatkih Združenih narodov naslednje leto tako postala najbolj naseljena država na svetu in prehitela Kitajsko, ki trenutno vodi z 1,4 milijarde ljudi.

Nekatere bolj razvite države pa opažajo upad prebivalstva. Stopnja rodnosti je marsikje padla pod 2,1 otroka na žensko, kar pomeni, da ženske v povprečju rodijo manj otrok, kot bi jih bilo potrebnih, da se število prebivalcev v neki populaciji ohrani na isti stopnji. V poročilu je OZN zapisala, da se bo v 61 državah prebivalstvo do leta 2050 zmanjšalo za vsaj en odstotek.

Indija je na poti, da bo leta 2023 prehitela Kitajsko kot najbolj naseljena država na svetu. Vir slike: WPP.
Indija je na poti, da bo leta 2023 prehitela Kitajsko kot najbolj naseljena država na svetu. Vir slike: WPP.

Ena izmed takšnih držav je tudi Slovenija, kjer je trenutna stopnja rodnosti ocenjena na 1,6. Pri nas imamo sicer trenutno okoli 2,1 milijona prebivalcev, od tega največ (63 odstotkov) v starostni skupini od 15 do 64 let, 22 odstotkov prebivalcev je starih 65 let ali več, 15 odstotkov pa je mlajših od 14 let.

Z največ težavami se sooča Kitajska, kjer se že leta trudijo dvigniti stopnjo rodnosti. Trenutno je ta ocenjena na 1,15 otroka na žensko, napovedali pa so, da bo število prebivalcev že naslednje leto pričelo upadati. Leta 2016 so v državi opustili ukrep, ki je družinam dovoljeval samo enega otroka, ter uvedli spodbude za pare, ki se odločijo za dva ali več otrok.

Več starejših ljudi, ki živijo dlje

Organizacija Združenih narodov do leta 2050 pričakuje, da bo število ljudi, starih 65 let ali več, svetovno gledano dvakrat višje od števila otrok, mlajših od pet let, in približno enako kot število mlajših od 12 let.

Nadaljnje zmanjšanje umrljivosti naj bi leta 2050 pomenilo pričakovano življenjsko dobo 77,2 leta. Kljub temu je leta 2021 pričakovana življenjska doba v najmanj razvitih državah za svetovnim povprečjem zaostajala sedem let.

V poročilo so Združeni narodi priporočili, da bi morale države s starajočim se prebivalstvom sprejeti ukrepe za prilagoditev javnih programov starejši populaciji, vzpostaviti univerzalno zdravstveno varstvo in sisteme dolgotrajne oskrbe ter izboljšati vzdržnost sistemov socialne varnosti in pokojnin.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice