Naprej na vsebino

Evropska unija še dodatno sprostila uvoz kmetijskih pridelkov iz Moldavije

Svet EU je v ponedeljek sprejel uredbo o začasni liberalizaciji trgovine s sedmimi moldavskimi kmetijskimi proizvodi, ki še niso popolnoma liberalizirani: paradižniki, česen, namizno grozdje, jabolka, češnje, slive in grozdni sok. Iz Sveta sporočajo, da lahko Moldavija tako vsaj podvoji svoj izvoz teh izdelkov brez carin v Evropsko unijo. Ukrep bo veljal eno leto.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Indija na poti, da Kitajsko prehiti kot država z največ prebivalci na svetu

»Ne moremo spregledati vpliva ruske agresivne vojne proti Ukrajini na Moldavijo. Z odpravo dajatev za kmetijske proizvode, ki še niso popolnoma liberalizirani, lahko Moldavija zdaj brez dajatev v EU izvozi najmanj dvakrat več teh proizvodov,« je ob tej priložnosti izjavil Jozef Síkela, češki minister za industrijo in trgovino. »S temi izjemnimi ukrepi EU poglablja svoje trgovinske odnose z Moldavijo in izkazuje svojo podporo stabilizaciji moldavskega gospodarstva.«

Jozef Síkela, češki minister za industrijo in trgovino. Vir slike: E15.
Jozef Síkela, češki minister za industrijo in trgovino. Vir slike: E15.

Moldavija se pri izvozu močno opira na ukrajinsko infrastrukturo, zato je vojna v Ukrajini negativno vplivala na sposobnost Moldavija za trgovanje s preostalim svetom, opozarjajo pri Svetu EU. V veliki meri so tudi izgubili dostop do trgov v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji.

Ponedeljkova odločitev bo tako veljala za sedem kmetijskih proizvodov iz Moldavije, za katere trenutno še vedno veljajo tarifne kvote ob uvozu v EU. Sporazum o vzpostavitvi poglobljenega in celovitega območja proste trgovine (DCFTA) je sicer liberaliziral skoraj celotno trgovino z Moldavijo, razen za proizvode, ki jih obravnava ta uredba.

Za Moldavijo milijoni evrov pomoči

Poleg tega, da je Moldavija močno okrnjena pri svojem izvozu, je v državo zaradi vojne v Ukrajini prispelo tudi ogromno beguncev. Osnovne življenjske dobrine so v Moldaviji čedalje težje dostopne.

Evropski komisar za evropsko sosedsko politiko in pogajanja o širitvi Olivér Várhelyi je pred dnevi na drugi ministrski konferenci Platforme za podporo Moldaviji napovedal, da se bo proračunska podpora v višini 53 milijonov evrov, objavljena aprila letos, povečala na 75 milijonov EUR.

Moldavija. Kombinacija vinograda in sadovnjaka v dolini reke Dnjester blizu Tiraspola v Moldaviji. Vir slike: ITAR-TASS, Sovfoto.
Kombinacija vinograda in sadovnjaka v dolini reke Dnjester blizu Tiraspola v Moldaviji. Vir slike: ITAR-TASS, Sovfoto.

Skupaj s proračunsko podporo v višini 60 milijonov evrov, ki je bila sprejeta konec lanskega leta, skupni sveženj finančne podpore Evropske unije za Moldavijo od decembra 2021 tako znaša 135 milijonov evrov.

Ta dodatna podpora bo Republiki Moldaviji pomagala pri soočanju s številnimi posledicami ruske vojaške agresije na Ukrajino, sporočajo iz Evropske komisije. Pomagala bo predvsem najbolj ranljivim segmentom prebivalstva pri soočanju z naraščajočimi stroški energije in podpirala dolgoročno socialno-ekonomsko okrevanje, energetsko varnost in energetski prehod države. Pričakuje se, da bo ta podpora zagotovljena do konca meseca.

Komisar Olivér Várhelyi je ob tem Moldaviji zagotovil podporo s strani EU. »Evropska solidarnost z Republiko Moldavijo je neomajna.«

Na konferenci je sicer sodelovalo 33 držav in različne mednarodne organizacije, ki so skupaj Moldaviji obljubile kar 600 milijonov evrov pomoči. S takšnimi konferencami pa želi mednarodna skupnost državi pomagati tudi do članstva v EU. Pred časom je namreč Moldavija pridobila status kandidatke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice