Skip to content

Minister za zdravje: Družbe ne bomo zapirali

Kljub temu, da se o koronavirusu še zdaleč ne govori in ne piše toliko, kot smo bili navajeni dve leti nazaj, je covid-19 še vedno precej prisoten v naši družbi.

V četrtek smo v Sloveniji potrdili 1.607 okužb s koronavirusom, opravljenih pa je bilo 658 PCR in 5.300 hitrih antigenskih testiranj. Iz ministrstva za zdravje so sporočili, da je bilo na ta dan na navadnih oddelkih hospitaliziranih 78 bolnikov, na intenzivnih pa osem. Zabeležili so dve smrtnih žrtvi s potrjeno okužbo.

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa, ki deluje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pod vodstvom epidemiologa Maria Fafangla, je v petek predstavila priporočila za obvladovanje epidemije covida-19, ki bodo vsaj zaenkrat nadomestila ukrepe, kot smo jih poznali pred časom.

Covid-19: V notranjih javnih prostor je nošnja maske priporočena. Vir slike: Pixabay.
V notranjih javnih prostor je nošnja maske priporočena. Vir slike: Pixabay.

Med njimi najdemo priporočeno uporabo zaščitne maske za:

  • vse osebe, ki prebolevajo okužbo (če ne morejo omejiti stikov z ostalimi osebami v skupnem gospodinjstvu);
  • osebe, ki so bile v visoko rizičnem stiku z obolelo osebo;
  • osebe, ki čakajo na rezultate testiranja;
  • osebe, ki negujejo osebo s sumom ali potrjeno okužbo;
  • osebe iz ranljivih skupin (osebe stare 60 ali več let in osebe s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi).

Poleg tega se uporaba maske priporoča celotni populaciji pri uporabi javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih, kot so trgovine, knjižnice, kinodvorane in podobno. Otrokom do dopolnjenega 6. leta starosti ni trebno nositi maske.

»Še posebej pa pozivamo k takojšni uvedbi obveze nošnje mask v zdravstvenih institucijah oziroma zaprtih prostorih zdravstvenih sistemov,« je na novinarski konferenci povedal Mario Fafangel.

Posvetovalna skupina prav tako priporoča delo na domu za vse ranljive skupine in starejše od 60 let. »Pozivamo delodajalce, da to tudi omogočijo, na drugi strani pa odločevalce, da uredijo zakonsko podlago dela na domu,« je dejal Fafangel.

Mateja Logar, infektologinja z ljubljanske infekcijske klinike, je povedala, da nameravajo v naslednjih tednih okrepiti PCR testiranje, saj je trenutno na prvem mestu testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Testiranje je namreč še vedno pomemben del obvladovanja epidemije.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na novinarski konferenci povedal, da smo po dveh letih na točki, ko epidemijo usmerja in vodi stroka. Naloga ministrstva za zdravje pa je, da upošteva usmeritve strokovnjakov in pripravlja pravne podlage.

Minister Danijel Bešič Loredan med uvodnim nagovorom na današnji novinarski konferenci. Vir slike: MZ.
Minister Danijel Bešič Loredan med uvodnim nagovorom na današnji novinarski konferenci. Vir slike: MZ.

»Izredne razmere so mimo, vendar skrbno spremljajmo situacijo, zavedamo se, da smo v novem valu epidemije,« je dodal. »Naredili bomo vse kar je v naši moči, da ne bomo zapirali družbe, kot se je to dogajalo v preteklosti. Ljudem želimo sporočiti, da skrbno spremljamo dogajanje.«

Oznanil je tudi cilj ministrstva, da virus, ki povzroča covid-19, postane endemičen. »Pot bo turbulentna, vendar bomo trdo delali za dosego cilja,« je še dejal.

Za osebe s simptomi okužbe s koronavirusom še vedno velja, da ostanejo doma in omejijo morebitne prenose. Izolirati se morajo za sedem dni, lahko pa po tem času izolacijo prekinejo, če hitri antigenski test pokaže negativen rezultat.

Za zdravljenje potrjene okužbe pa imamo v Sloveniji na voljo zdravili remdesivir in paxlovid, ki sta najbolj učinkoviti v zgodnjem poteku bolezni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice