Skip to content

Tudi Pfizer bo proizvajal tablete proti koronavirusu

Po pozitivnih novicah o tabletah molnupiravir prihajajo zdaj iz ZDA novi podatki in sicer o tabletah podjetja Pfizer. Imenovane Paxlovid so Pfizerjeve tablete tako druge na svetu, ki so dokazale učinkovitost v boju proti koronavirusu.

Preberite tudi:

Revnejše države bodo dobile tablete za zdravljenje koronavirusa

Včeraj je Pfizer sporočil, da so preko kliničnih raziskav ugotovili visoko učinkovitost tablet Paxlovid pri rizičnih bolnikih, ki so tablete pričeli jemati takoj po tem, ko so se pojavili simptomi koronavirusa. Po zadnjih podatkih naj bi bile te tablete celo bolj učinkovite kot molnupiravir podjetja Merck, ki pa so sicer že pripravljene za širšo distribucijo ter čakajo samo še potrditev s strani FDA, ameriškega urada za hrano in zdravila.

V raziskavi so dokazali, da lahko Paxlovid zniža možnost hospitalizacije ali smrti do 89 %, če se jih prične jemati v roku treh dni po pojavu simptomov, poroča New York Times. Pfizer je v izjavi sporočil, da je odbor neodvisnih strokovnjakov celo predčasno prekinil raziskavo, ker so se tablete pokazale za tako učinkovite. Takoj, ko bo to mogoče, bodo podatke predložili v pregled FDA za namen avtorizacije uporabe tablet v Združenih državah Amerike.

Donald Davis, eden izmed sodelujočih v raziskavi, Vir slike: Ny times.
Donald Davis, eden izmed sodelujočih v raziskavi.
Vir slike: Ny times.

Rezultate so pridobili na več kot 1.200 odraslih v ZDA in tujini, ki so prejeli ali Paxlovid tableto ali placebo, po tem, ko so se okužili s koronavirusom. Raziskava je potekala v mesecih med julijem in septembrom, torej v času, ko je svet preplavila Delta različica covida-19. Vsi sodelujoči so bili necepljeni in so imeli vsaj eno lastnost, ki jih je spravila v kategorijo višjega tveganja za hujši potek bolezni.

Učinkovitost 89 % izhaja iz rezultatov skupine ljudi, ki so tablete pričeli jemati tri dni po pojavu simptomov, če pa vzamemo v zakup še skupino ljudi, ki so tablete pričeli jemati v roku štirih in petih dni po pojavu simptomov, se učinkovitost zniža za 4 %.

»Rezultati presegajo naše najbolj nore sanje,« je povedala Annaliesa Anderson, ki je pri Pfizerju nadzorovala razvoj tablete. »Paxlovid lahko močno vpliva na to, da se naša življenja vrnejo v normalnost ter se pandemija zaključi.« Predvidoma bo tablete mogoče kupiti v lekarnah, namenjene pa so zdravljenju v domačem okolju.

Pfizer je predstavil svojo lastno tableto proti koronavirusu. Vir slike: Ny times.
Pfizer je predstavil svojo lastno tableto proti koronavirusu.
Vir slike: Ny times.

Terapija s Paxlovid tabletami bi lahko tako bila na voljo v naslednjih mesecih, čeprav pričakujejo omejitve pri zagotavljanju dovoljšne količine zalog. Tako Pfizer kot Merck tablete so predvsem namenjene bolnikom, ki se jih obravnava kot visoko rizične – ljudje nad 60 letom starosti ali ljudje z raznimi kroničnimi boleznimi, ki jih spravijo v večjo tveganje za hujši potek bolezni.

Pfizer pa že aktivno opravlja testiranja in raziskave pri ljudeh, ki imajo nizko tveganje za hujši potek bolezni, in pri ljudeh, ki so iz gospodinjstva, v katerem je bil okuženi.

Ameriška vlada je že v pogajanjih za zalogo tablet, ki bo pokrila 1,7 milijonov terapij, približno enako, kot so se dogovorili tudi s podjetjem Merck. Pri obeh proizvajalcih bo vlada plačala približno 700 ameriških dolarjev za vsako terapijo. Veliko držav se je prav tako podvizalo pri sklepanju pogodb za tablete, vključno z Veliko Britanijo in Avstralijo.

Med Pfizerjevo in Merckovo tableto so velike razlike tudi v samem delovanju tablet. Vir slike: USA today.
Med Pfizerjevo in Merckovo tableto so velike razlike tudi v samem delovanju tablet.
Vir slike: USA today.

Pri Paxlovid pomeni ena terapija 30 tablet, ki jih pacient vzame v obdobju petih dni. V teh 30 tabletah je vključenih tudi 10 tablet ritonavir, uveljavljenega zdravila za H.I.V.. To zdravilo pomaga Paxlovid tabletam, da v telesu ostanejo aktivne več časa. Merckova terapija medtem vključuje 40 tablet v obdobju petih dni.

Med Pfizerjevo in Merckovo tableto so velike razlike tudi v samem delovanju tablet. Paxlovid ustavi širjenje koronavirusa v telesu tako, da blokira aktivnost ključnega encima, ki ga koronavirus uporablja, da se razmnožuje. Molnupiravir pa deluje tako, da v genetsko kodo koronavirusa vstavi »napake«, da se virus preneha širiti. Nekateri znanstveniki so to delovanje zaskrbljujoče komentirali, da bi lahko Merckove tablete ustvarile nevarne mutacije v telesu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice