Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Težave z avtomobili

Iz Ježice, ki je bila takrat še vas, danes pa predmestje Ljubljane, so se nad mimoidočimi avtomobili pritožili prebivalci. »Avtomobili vzdigujejo zlasti v zadnjih vročih dneh toliko zoprnega prahu in to ne samo po dnevi, ampak še ponoči ne da miru, da skoro ni mogoče dihati,« so opisali stanje, ki so ga označili za »nehigienično«.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Lastniki obcestnih hiš so zato zaprosili občinski odbor, da uvede ustrezne ukrepe. Prosili so, da se določi najvišja hitrost oziroma »kilometrska brzina«, po kateri bi lahko avtomobili vozili skozi vas.

Želeli so tudi, da se poskrbi za polivanje ceste z vodo, za kar so bili namenjeni tudi vodovodni hidranti ob cesti. »Prav nič bi občini ne škodovalo, da si v ta namen nabavi 100 m cevi, kar bi za začetek zadoščalo in pa voz-navijak za nje,« so zapisali. »Da to stori, bo občina prej ali slej prisiljena, ker avtomobilov bo vsak dan več, ne pa manj.«

Avtomobil iz leta 1922. Vir slike: Automobile Reference Collection.
Avtomobil iz leta 1922. Vir slike: Automobile Reference Collection.

Beograd brez vode

»V Belgradu so že od nekdaj trpeli na pomanjkanju pitne vode,« je pisal časopis Slovenec. Pred 100 leti pa je to pomanjkanje postalo še bolj občutno, saj se je veliko vode porabilo pri gradnji stavb. Lokalni časopisi so zadevo ostro obsojali.

Srbsko mesto Novi Sad je bilo prav tako v slabi situaciji, kar se tiče pitne vode. Do takrat namreč še niso imeli pravilno urejenega vodovoda. »Mestna občina je vsled tega sklenila sezidati nov vodovod,« so poročali. Gradnje se je lotilo angleško podjetje.

Ponarejeni bankovci v Nemčiji

V tistem času so se po Nemčiji razširile velike količine ponarejenih bankovcev po deset tisoč mark. Policija je po nekaj mesecih uspela najti prostore, kjer so se bankovci izdelovali. »V neki kleti v Berlinu so imeli ponarejevalci urejeno popolnoma moderno klišarno in izdelovali bankovce in seveda prav dobro živeli,« je pisal Slovenec. »Večina zločincev je sedaj na varnem.«

Kakšne temperature so zabeležili pred 100 leti?

V Ljubljani so 20. julija 1922 ob 21. uri zabeležili 20 stopinj Celzija. 21. julija zjutraj ob 7. uri je termometer kazal 17,2 stopinje Celzija, ob 14. uri pa 22,3 stopinje. Vetra in padavin ni bilo.

Zaradi slabih besed o kralju v zapor

16-letni mladenič, rojen v Tržiču, je bil zaradi žaljenja takratnega kralja obsojen na tri leta zapora. Šest prič je povedalo, da je obsojeni med pogovorom o kraljevem obisku rekel: »Takega kralja je treba ustreliti.«

»Resno svarimo mladino pred vsakim demagoštvom, ki jo zavaja do nepremišljenih izrazov, katerih dalekosežnosti se pa mladina ne zaveda, pač pa mora radi njih potem delati pokoro,« so zapisali v prispevku.

Požar na Gorenjskem

V Bohinjski Bistrici je pred 100 leti divjal požar, ki je popolnoma uničil 29 hiš, skupaj z morebitnimi pripadajočimi gospodarskimi poslopji. Delnih poškodb je bilo poleg tega deležnih nekaj več kot 10 drugih stavb. »Ker je bilo seno in deloma rž pod streho, je škoda tem ogromnejša,« je poročal Slovenec.

Opustošenje po požaru v Bohinjski Bistrici pred 100 leti. Vir slike: Janez Pikon, portal Gore-ljudje.
Opustošenje po požaru v Bohinjski Bistrici. Vir slike: Janez Pikon, portal Gore-ljudje.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice