Skip to content

Povzetek požara na Krasu: 10.000 gasilcev, 4.000 hektarjev pogorelih površin

Razmere na Krasu so se nekoliko umirile, čeprav se gasilci še vedno srečujejo s posameznimi požarišči. V zadnjih dvanajstih dneh je zgorelo že okrog 4.000 hektarjev površin, večinoma borovega gozda in podrasti.

Preberite tudi:

»Dobrodošli v ognjeni dobi«: kaj je razlog za požgano Evropo?

Samo Kosmač, poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko, je na novinarski konferenci povedal, da je v celotnem obdobju trajanja gašenja sodelovalo okoli 10.000 gasilcev iz celotne Slovenije ter 1250 pripadnikov podpornih enot. Nekateri so na teren prišli večkrat.

Slovenska vojska, ki je zagotavljala ogromno podporo pri gašenju, je dnevno uporabljala tri do štiri letalnike in helikopter za menjavo posadk. Opravili so 224 ur naletov in več kot 2.000 ciklov (zajem in odmet vode). V vsem tem času so odvrgli več kot 2 milijona litrov vode, je povedala podpolkovnica Nina Raduha.

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač. Vir slike: Nika Vrhovnik, Uprava RS za zaščito in reševanje.
Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač. Vir slike: Nika Vrhovnik, Uprava RS za zaščito in reševanje.

Samo v ponedeljek je na intervenciji sodelovalo skupaj 595 gasilcev, pripadnikov Slovenske vojske, policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa Slovenije, zračnih sil, enote za hitre intervencije, Zavoda za gozdove Sežana in pripadnikov Slovenskih državnih gozdov.

Iz zraka so podporo zagotavljali dva helikopterja Slovenske vojske, en helikopter s termovizijo, Pilatus in brezpilotni letalnik Slovenske vojske, ki so izvajali gašenje posameznih žarišč in ogled požarišča s termovizijo, medtem ko so gasilci čistili robove požarišča.

Tudi ponoči so imeli gasilci kar nekaj dela, saj so se sproti pojavljala nova posamezna požarišča. Posredovati so morali na zahodnem delu med Novo vasjo in Hudim Logom ter na Trstelju, kjer pa se je vse dogajalo znotraj požarišča, je nočno dogajanje opisal nočni vodja intervencije Dani Boltar.

Požarišče na Krasu. Vir slike: Neja Pavlica, Uprava RS za zaščito in reševanje.
Požarišče na Krasu. Vir slike: Neja Pavlica, Uprava RS za zaščito in reševanje.

»Na Krasu prave nočne idile še ni bilo. Nenehno se namreč prebujajo posamezna požarišča, a so bili gasilci pripravljeni in so hitro odgovorili,« so sporočili iz regijskega štaba za civilno zaščito.

Ponoči je bilo aktivnih 139 gasilcev iz belokranjske gasilske regije ter 10 gasilcev iz Gasilske zveze Nova Gorica – Šempeter v štabnem delu.

V torek so si tako kot drugje po Sloveniji tudi na goriškem Krasu obetali padavine, ki so bile na začetku sicer bolj skromne. Kljub temu bodo pripomogle k temu, da bo največji požar v zgodovini Slovenije kar najhitreje pogašen, je za STA povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite.

Del območja požara na Krasu. Vir slike: Neja Pavlica, Uprava RS za zaščito in reševanje.
Del območja požara na Krasu. Vir slike: Neja Pavlica, Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na požarišču je trenutno 143 gasilcev iz štirih gasilskih regiji, prihajajo iz ljubljanske, gorenjske, dolenjske in severno-primorske regije. Člani slednje so v vodstveni vlogi.

Zaradi manjših žarišč na požarišču trenutno pregledujejo predvsem območje nad Mohorini v občini Renče Vogrsko, kjer se približno 200 metrov nad cesto močno kadi. V zraku je bil danes tudi že vojaški helikopter, je še sporočil Čurlič.

Tudi po Italiji še vedno pustošijo požari. Pred nekaj dnevi se je na območju Maremme, zahodni obali Toskane, razvil nov požar, ki je skoraj obkolil mesto. Zaenkrat so razmere pod nadzorom, je sporočil predsednik Toskane.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice