Skip to content

Iz Ukrajine na poti 26 tisoč ton koruze

Prvič po začetku vojne v Ukrajini februarja letos, je pristanišče v ukrajinski regiji Odesa zapustila ladja, natovorjena s 26.527 tonami koruze. Pošiljka je stvar mednarodnega dogovora, ki bi lahko pripeljal do nižjih svetovnih cen hrane ter posledično olajšal prehransko krizo, s katero se soočajo predvsem revnejše države.

Preberite tudi:

Svetovna banka kritizira države, ki so prepovedale izvoz hrane: »Takšni ukrepi so samouničujoči«

»Prva ukrajinska ladja z žitom po ruski agresiji je zapustila pristanišče,« je sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov. »Zahvaljujoč podpori vseh naših partnerskih držav in ZN nam je uspelo v celoti izvesti sporazum, podpisan v Istanbulu. Za nas je pomembno, da smo eden od garantov svetovne prehranske varnosti.«

Turško obrambno ministrstvo je povedalo, da bo v naslednjih dneh na pot krenilo še več ladij. V črnomorskih pristaniščih je zasidranih 17 ladij s skoraj 600.000 tonami tovora, večinoma žita, so sporočile ukrajinske oblasti.

Gre za ladjo z imenom Razoni, ki nosi zastavo zahodnoafriške države Sierra Leone. Po inšpekcijskem pregledu v Istanbulu, kjer jo bo pregledala skupna ekipa predstavnikov Rusije, Ukrajine, Združenih narodov in Turčije, se bo ladja odpravila proti mestu Tripoli v Libanonu.

V drugo največje libanonsko mesto naj bi prispela v torek. 26 let stara in 186 metrov dolga ladja je v ukrajinskem pristanišču obtičala že 18. februarja in se do danes ni premaknila.

Razoni je 26 let stara ladja, ki v dolžino meri 186 metrov. Vir slike: Marine Traffic.
Razoni je 26 let stara ladja, ki v dolžino meri 186 metrov. Vir slike: Marine Traffic.

»To je dan olajšanja za svet, še posebej za naše prijatelje na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Afriki,« je na Twitterju dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Moskva je medtem zanikala odgovornost za krizo s hrano in namesto tega okrivila zahodne sankcije za zaviranje izvoza, Ukrajino pa za postavitev min okoli pristanišč.

Nad pošiljko koruze so izrazili zadovoljstvo tudi v organizaciji Združenih narodov. »Generalni sekretar upa, da bo to prva od številnih komercialnih ladij, ki se gibljejo v skladu s podpisano pobudo, in da bo to prineslo prepotrebno stabilnost in olajšanje globalni varnosti preskrbe s hrano, zlasti v najbolj ranljivih humanitarnih kontekstih,« je povedal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov.

»V skladu s humanitarnim duhom pobude Svetovni program za hrano (WFP) prav tako načrtuje nakup, natovarjanje in pošiljanje 30.000 metričnih ton pšenice iz Ukrajine na plovilu, ki ga bodo zakupili ZN,« je še dodal. »WFP bo več podrobnosti predstavil v prihodnjih dneh.«

Pri WFP že tedne opozarjajo na stradanje ljudi v najrevnejših državah. »Svet se sooča z globalno krizo lakote razsežnosti brez primere,« sporočajo. »Če potrebnih virov ne bo na voljo, bodo izgubljena življenja in razpustitev težko prigaranih razvojnih pridobitev bo cena, ki jo bo treba plačati.«

Silosi z žitom v ukrajinski Odesi. Vir slike: Reuters.
Silosi z žitom v ukrajinski Odesi. Vir slike: Reuters.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je odhod ladje iz ukrajinskega pristanišča označil kot »zelo pozitiven razvoj«. Moskva pričakuje, da bodo vse strani spoštovale dogovore o izvozu ukrajinskega žita, je po poročanju ruske tiskovne agencije povedal Peskov.

»To je dobra priložnost za preizkus izvajanja dogovorov, ki so bili doseženi na pogovorih v Istanbulu,« je dodal. Ni pa želel spregovoriti o nadaljnjih pošiljkah žita iz ukrajinskih pristanišč in je vprašanje preusmeril na operaterje. Sporazum bo sicer trajal 120 dni, vendar ga bo mogoče sproti podaljševati.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice