Skip to content

Cepivo za opičje koze prihaja v Slovenijo – kaj vemo o njem?

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji v torek sprejela sklep o sprejemu donacije cepiva Jynneos zoper opičje koze v količini 1.400 odmerkov in pooblastila ministra, pristojnega za zdravje, za podpis pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko komisijo, so sporočili iz ministrstva za zdravje.

Preberite tudi:

Svetovna zdravstvena organizacija razglasila izredne razmere – brez soglasja članov strokovnega odbora

Po mnenju stroke je treba namreč v Sloveniji zagotoviti preventivno cepljenje pred izpostavljenostjo okužbi za ogrožene zdravstvene delavce, laboratorijsko osebje, ki dela z ortopoksvirusi, osebje kliničnega laboratorija, ki izvaja diagnostične preiskave za opičje koze in druge, ki so lahko ogroženi.

Jynneos je cepivo, namenjeno preprečevanju črnih in opičjih koz pri odraslih, starih 18 let ali več, ki je na voljo predvsem v Združenih državah Amerike. V Evropi ga poznamo pod imenom Imvanex, katere zaloge pa so trenutno zelo omejene.

Glede na omejeno razpoložljivost cepiva Imvanex je delovna skupina za nujne primere (ETF) Evropske agencije za zdravila priporočila, da se lahko za zaščito pred boleznijo opičjih koz v EU uporablja cepivo Jynneos. Delovna skupina je s tem podprla evropske nacionalne organe, ki se, glede na naraščajoče stopnje okužbe po vsej EU, lahko tako odločijo začasno uvoziti Jynneos iz ZDA.

Kako cepivo deluje in kaj vsebuje?

Imvanex oziroma Jynneos pripravi telo na obrambo pred okužbo z virusi variole (črnih koz), opičjih koz in vakcinije. Vsebuje oslabljeno obliko virusa vakcinije, imenovano »modificirani virus vakcinije Ankara«, ki je tesno povezan z virusoma črnih in opičjih koz, vendar pri ljudeh ne povzroča bolezni in se v človeških celicah ne more razmnoževati, so sporočili iz Evropske agencije za zdravila (EMA).

Imvanex oziroma Jynneos vsebuje prilagojene viruse, ki telo pripravijo na okužbo. Vir slike: Getty Images.
Imvanex oziroma Jynneos vsebuje prilagojene viruse, ki telo pripravijo na okužbo. Vir slike: Getty Images.

Zaradi podobnosti med virusom v tem cepivu in dejanskimi virusi načeloma velja, da proizvedena protitelesa ščitijo pred opičjimi kozami, črnimi kozami in virusom vakcinije.

Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem proti virusu v cepivu tvori protitelesa. Ko oseba pozneje pride v stik s podobnimi virusi, bodo ta protitelesa skupaj z drugimi komponentami imunskega sistema lahko uničila te viruse in pomagala telo zaščititi pred boleznijo.

V ZDA cepljenje poteka v obliki dveh odmerkov, zaščito pred virusom pa telo razvije 14 dni po drugem odmerku.

Kakšna je razlika med ameriško in evropsko različico cepiva?

Jynneos se proizvaja v obratu danskega proizvajalca cepiv Bavarian Nordic A/S, ki pa trenutno ni odobren za proizvodnjo cepiv za evropski trg. EMA je pregledala proizvodni proces in razlike v specifikacijah med Jynneosom in Imvanexom ter odločila, da so razlike majhne in ne vzbujajo skrbi glede cepljenja s cepivom Jynneos.

Cepiva Imvanex v Evropi primanjkuje. Vir slike: Reuters.
Cepiva Imvanex v Evropi primanjkuje. Vir slike: Reuters.

Jynneos ima rok uporabnosti 3 leta pri hrambi na -20 stopinj Celzija, po odtajanju pa do 12 ur, če je shranjen pri 2 do 8 stopinj. Pri enaki temperaturi -20 stopinj Celzija ima Imvanex dovoljen rok uporabnosti 2 leti, po odtajanju pa največ dva meseca, v kolikor je cepivo shranjeno pri temperaturi med 2 do 8 stopinj v temi.

Proti opičjim kozam bi lahko uporabili še dva druga cepiva

Strokovnjaki bi lahko v boju proti izbruhu opičjih koz uporabili skupaj tri cepiva. Eno izmed teh je Imvanex, ki pa je tudi edino registrirano kot cepivo proti opičjim kozam.

Drugo cepivo, imenovano ACAM2000, ima dovoljenje za uporabo v ZDA za preprečevanju okužb s črnimi kozami, vendar bi se lahko s predložitvijo dodatnih obrazcev namenilo tudi za opičje koze.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni je v ZDA na voljo večja zaloga tega cepiva, vendar se ga ne sme uporabljati pri ljudeh, ki trpijo za določenimi zdravstvenimi težavami, kot so oslabljen imunski sistem, se spopadajo s kožnimi boleznimi ali pri nosečnicah. Tretje cepivo pa je LC16m8, ki ima dovoljenje za preprečevanje okužb s črnimi kozami na Japonskem.

Cepivi ACAM2000 in LC16m8 prav tako vsebujeta obliko virusa vakcinije, vendar se ta lahko do neke mere v telesu razmnožuje. To pomeni, da so lahko reakcije pri ljudeh dokaj hude. Tudi japonsko cepivo torej ni priporočeno za ljudi, ki imajo oslabljen imunski sistem.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice