Skip to content

V Rusiji se s plačilnim sistemom MIR že leta izogibajo sankcijam

Pet turških bank je začelo uporabljati ruski plačilni sistem imenovan MIR, je sporočil turški predsednik Tayyip Erdogan. Med velikim številom podjetij, ki so zaradi vojne v Ukrajini prekinila svoje poslovanje v Rusiji, sta tudi Mastercard in Visa.

Plačilne kartice omenjenih podjetij skupaj z American Express prebivalcem Rusije niso na voljo, lahko pa uporabljajo državne kartice MIR, s katerimi bodo lahko po novem opravljali nakupe tudi v Turčiji. Leta 2019 je Turčijo obiskalo 7 milijonov ruskih turistov.

Glede sprejetja sistema prihaja do »zelo resnega razvoja«, je dejal turški predsednik po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v letoviškem mestu Soči, je v soboto poročala turška agencija Anadolu. Turčija se je tudi strinjala, da bo nekaj ruskega zemeljskega plina plačala v rubljih, je dejal Erdogan.

Turški in ruski predsednik sta prejšnji teden razpravljala o sodelovanju. Vir slike: Getty Images.
Turški in ruski predsednik sta prejšnji teden razpravljala o sodelovanju. Vir slike: Getty Images.

Poglabljanje odnosov med državama skrbi zahodne oblasti, med katerimi nekatere razmišljajo tudi o sankcijah za Turčijo, je poročal Financial Times. Uradnih pogovorov o tovrstnih ukrepih za Turčijo doslej ni bilo, so dodali.

Junija se je namestnik ameriškega finančnega ministra Wally Adeyemo srečal s turškimi uradniki in bankirji ter jih opozoril, naj jih ne uporabljajo kot kanal za ruski denar.

Kaj sploh je plačilni sistem MIR?

MIR je lokalna plačilna kartica v Rusiji, podprta s strani vlade, z njo pa upravlja Nacionalni sistem plačilnih kartic (NSPK). NSPK je bil ustanovljen julija 2014 po sankcijah proti Rusiji, ki so stopile v veljavo nekaj mesecev pred tem. Posledično ruski imetniki kartic in trgovci začasno niso mogli opravljati transakcij v mednarodnih kartičnih omrežjih.

Do decembra 2015 je NSPK razvil tehnično infrastrukturo in komercialne pogodbe za začetek izdajanja plačilnih kartic MIR ter omogočanja dvigov na bankomatih in plačevanja na POS terminalih.

Vse ruske banke, ki so članice mednarodnih kartičnih mrež, plačila procesirajo in obračunavajo prek sistema NSPK. Kartice MIR sprejema približno 85 odstotkov POS terminalov v državi, Rusi pa jih lahko uporabljajo tudi v določenih tujih državah.

Turška banka Halkbank. Vir slike: Shutterstock.
Turška banka Halkbank. Vir slike: Shutterstock.

»MIR je plačilni sistem, ki je namenjen zagotavljanju finančne varnosti države in neodvisnosti bančnih storitev v Rusiji od zunanjih političnih in gospodarskih dejavnikov,« so sistem opisali na uradni spletni strani.

Imetniki kartic Visa in Mastercard bodo še vedno imeli dostop do svojih računov in plačilnega prometa do izteka roka veljavnosti kartic. Te transakcije se procesirajo v sistemu NSPK, zato sankcije zanje ne veljajo. Po prenehanju delovanja bo banka samodejno izdala novo kartico na podlagi plačilnega sistema MIR.

Plačilo blaga ali storitev ter dvige denarja s kartico MIR na bankomatih lahko imetniki trenutno opravljajo v Turčiji, Vietnamu, Armeniji, Južni Koreji, Uzbekistanu, Belorusiji, Kazahstanu, Kirgizistanu, Tadžikistanu, Južni Osetiji in Abhaziji.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred nekaj tedni napovedal, da bodo v drugi polovici letošnjega leta razpravljali tudi o sprejetju plačilnih kartic v Mjanmaru. Za isto obdobje pa je napovedan tudi začetek delovanja sistema na Kubi, kjer bankomati kartice MIR sicer že sprejemajo.

Plačilne kartice MIR lahko imetniki uporabljajo v nekaj več kot 10 tuijih državah. Vir slike: TASS.
Plačilne kartice MIR lahko imetniki uporabljajo v nekaj več kot 10 tuijih državah. Vir slike: TASS.

»Upamo, da bo ta ukrep pripomogel k ponovni vzpostavitvi direktnih letov in ponovni vzpostavitvi toka ruskih turistov na Kubo,« je dejal Juan Carlos Escalona, svetovalec za turizem na veleposlaništvu Kube v Rusiji. Poleg tega naj bi bila v načrtu vpeljava plačilnih kartic še v Združenih Arabskih Emiratih in Veliki Britaniji.

V intervjuju za televizijski kanal Moscow-24 je glavni izvršni direktor NSPK Vladimir Komlev po poročanju ruske tiskovne agencije dejal, da so v celotnem času delovanja izdali več kot 134 milijonov plačilnih kartic MIR, od tega 20 milijonov kartic samo v prvi polovici leta 2022.

Po njegovih besedah ima sistem MIR še toliko večjo odgovornost zaradi prekinitve poslovanja mednarodnih plačilnih sistemov Visa in Mastercard v Rusiji. »Dejstvo, da se je konkurenčno polje dramatično spremenilo, na nas nalaga še večjo odgovornost, da pripravimo sveže, boljše in bolj vznemirljive storitve,« je poudaril Komlev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice